Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Caldo ctg-24 DZIWNA SYTUACJA

5 Odpowiedzi, 4030 Wyświetleń

HC

2017-01-28, 09:02:28
Użytkownik
Witam koledzy spotkałem się mianowicie z takim problemem.
Dane urządzenia.
Caldo Ctg-24 j.zewnt
Caldo Ctk-24 j.wewnt

Split 1:1
Typu ON/OFF zwykły stycznik/przekaźnik na start sprężarki + kondzior (zasilanie 1 Fazowe). Natomiast sterowanie wentylatorem skraplacza odbywa się przez płytkę j.zewnętrznej coś ala regulator ciśnienia skraplania (bardziej chyba po temperaturze). Nie mam schematu ani żadnej DTR do tego szrota, a nie rozbierałem jej w mak, ale tak to wygląda na pierwszy rzut oka. Jakby ktoś miał jakieś materiały i był skłony się podzielić >>>mail<<< plox

PROBLEM:
Mianowicie problem w zgłoszeniu taki, że jednostka głośno chodzi. Przyjeżdżam jednostka wyłączona, włączam w tryb grzania. Sprężarka startuje ok. Chodzi chodzi chodzi, patrze a wentyl stoi jak stał. I po czasie zaladza wymiennik przegrzew do 0K wędruje i chodzi jak traktor. Na początku myślałem, że wentyl nie chodzi bo temperatura skraplacza jeszcze jest na tyle wysoka, że nie musi się załączać jednak tak nie jest, bo sąsiednia jednostka identyczna tylko załączy się sprężarka startuje wentylator po ok 10 sekundach.

Dobra sprawdziłem kondensator rozruchowy 3uF +/-5% miał 2uF wymieniłem na nowy jednak to nie pomogło. Mierze po kabelku wyjście na start wentylatora (bezpośrednio z płyty). I tu dzieje się dziwna rzecz, w trybie CHŁODZENIA chodzi wentyl jak lala, na wyjściu na start 230V. W trybie GRZANIA zauważyłem, że na początku ok jakieś 1-2s jest napięcie na płycie i wentylator zaczyna startować, ale po tych 2-3 s zanika??

Dodam jeszcze że j.wewnętrzna nie zgłasza żadnego błędu grzeje efektywnie, w płycie j.zewnętrznej to samo żaden błąd (porównywałem z sąsiednią pracującą dobrze). Brakuje mi schematu tej płyty j. zewnętrznej.

Moja diagnoza, jakaś przerwa na płytce drukowanej j.zewnętrznej i dlatego zanika napięcie z wysterowania wentyl.skraplacza. Płytka do wymiany.

Co sądzicie ? Miał ktoś podobny przypadek?
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-01-28, 09:05:43 przez HC.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-01-28, 09:43:54
Moderator
Masz ten komfort, że możesz sobie porównać z dobrą... Cool
Sprawdź czy jest tam jakiś triak przykręcony gdzieś do radiatora ( w obwodzie wentylatora). Może to on się przepalił.

A czy w trybie chłodzenia działa regulacja obrotów wentylatora? Jeśli tak, to powyższe może być bez sensu :o
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-01-28, 09:46:13 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

aras

2017-01-28, 11:16:02
Użytkownik
Zamień miejscami płytki jzewnętrznych. Widzę że wszystko już zrobiłeś co trzeba zostało Ci podmienianie elementów.
  • Odpowiedz

HC

2017-01-28, 11:37:21
Użytkownik
Shitashii napisał(a):Masz ten komfort, że możesz sobie porównać z dobrą... Cool
Sprawdź czy jest tam jakiś triak przykręcony gdzieś do radiatora ( w obwodzie wentylatora). Może to on się przepalił.

A czy w trybie chłodzenia działa regulacja obrotów wentylatora? Jeśli tak, to powyższe może być bez sensu :o

Udało mi się dojść po kablach, że ma 3 prędkości obrotowe, w chłodzeniu działa tylko jeden, przysłoniłem skraplacz kartonem bo zimno było na dworze a wentylator mielił normalnie na I stopniu.

Zrobię tak jak radzi aras jak będę w okolicy. Zamienię płyty i zobaczę.
Dzięki za odp. Posprawdzałem co się dało, ale wole zapytać bo jak to mówią co dwie głowy to nie jedna. Z drugiej strony świeże spojrzenie na temat kogoś innego potrafi pomóc

Pokój Roofguys
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-01-28, 11:39:10 przez HC.)
  • Odpowiedz

chemik85

2017-01-30, 19:10:59
Nowy użytkownik
Z reguły w trybie grzania wentylatory jednostki zew. uruchamia się na najwyższych obrotach,
Możliwe ze na płytce działa tylko jeden bieg, najwolniejszy...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa