Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a

19 Odpowiedzi, 21411 Wyświetleń

klepen

2017-01-25, 17:02:20
Nowy użytkownik
Witam, Jestem nowy w temacie obecnie pracuje na statku i mam pod soba klimatyzacje. Klima nie chodzi. Czynnik 404a. Co mnie nie pokoi to ze cisnienie parowania tego czynnika w temperaturze ok 15stopni C to 4bary gdzie powinno byc ok 8 bar. Co moze byc przyczyna tego?? (powietrze w systemie??). Jakie sa oznaki powietrza w systemie??
pozdrawiam
Przemo
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-01-25, 22:57:11
Moderator
4 bary to chyba ok.
Powietrze w układzie to słaba wydajność chłodnicza, wyższe ciśnienie skraplania.

edit:

Źle spojrzałem, powinno być raczej 5 bar. No ale zależy też w jakim układzie pracuje.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klepen

2017-01-26, 11:09:57
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):4 bary to chyba ok.
Powietrze w układzie to słaba wydajność chłodnicza, wyższe ciśnienie skraplania.

edit:

Źle spojrzałem, powinno być raczej 5 bar. No ale zależy też w jakim układzie pracuje.

cisnienie w nowej butli w temperaturze ok 15 oC dla freonu 404a wynosi ok 8 bara ja mam 4bary na zbiorniku freonu w instalacji gdzie tez jest ok 15 stopni.

Moje nastepne pytanie to czy freony sie mieszaja z powietrzem i tworza mieszanine jednorodna?? jezeli sie nie mieszaja i powietrze jest lzejsze i zajmuje gorna czesc zbiornika to czy moge je spuscic otwierajac zawor w najwyzzszym punkcie na butli.
  • Odpowiedz

mariofreezer

2017-01-26, 11:23:20
Użytkownik
Podaj ciśnienia LP i HP podczas pracy nie masz tam wziernika cieczy na tłoczeniu cieczowym??
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-01-26, 11:28:50
Moderator
Już boję się udzielać Ci porad, bo zajmujesz się czymś o czym nie masz pojęcia. Moja wcześniejsza odpowiedź dotyczyła pracującego układu, ale doczytałem, że układ stoi. 8 bar w Twojej butli jest prawidłowe. NIC NIE WYPUSZCZAJ. A układ klimatyzacji trzeba naprawić, a nie zgadywać. Odessij czynnik z układu, sprawdź szczelność, wymień filtry jeśli są, zrób próżnię.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Amfan

2017-01-26, 13:42:11
Top użytkownik
Dobrze że to nie chłodnicowiec z bananami.
  • Odpowiedz

Amfan

2017-01-26, 13:50:20
Top użytkownik
Myślę że trzeba wypracować postawę wobec takich osób na zasadzie: odciągnij czynnik , zważ ile go jest i sprawdz z tabliczką wtedy będziemy mogli rozmawiać.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-01-26, 14:10:58
Top użytkownik
klepen napisał(a):Moje nastepne pytanie to czy freony sie mieszaja z powietrzem i tworza mieszanine jednorodna?? jezeli sie nie mieszaja i powietrze jest lzejsze i zajmuje gorna czesc zbiornika to czy moge je spuscic otwierajac zawor w najwyzzszym punkcie na butli.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
To bardzo ciekawe co piszesz - niesamowita dedukcja i tok rozumowania .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

klepen

2017-01-26, 15:20:35
Nowy użytkownik
dziekuje wszystkim za odpowiedzi - niezmiernie mi pomogliscieBig Grin
  • Odpowiedz

klepen

2017-01-26, 15:23:13
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):Już boję się udzielać Ci porad, bo zajmujesz się czymś o czym nie masz pojęcia. Moja wcześniejsza odpowiedź dotyczyła pracującego układu, ale doczytałem, że układ stoi. 8 bar w Twojej butli jest prawidłowe. NIC NIE WYPUSZCZAJ. A układ klimatyzacji trzeba naprawić, a nie zgadywać. Odessij czynnik z układu, sprawdź szczelność, wymień filtry jeśli są, zrób próżnię.

poprostu nie zrozumiales mnie do konca - daruj sobie glupie komentarze - poprostu wiecej nie pisz
  • Odpowiedz

klepen

2017-01-26, 15:29:22
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):Dobrze że to nie chłodnicowiec z bananami.

to nie chlodniowiec z bananami - juz znalazlem prblem - ogolnie sytacja polegala na tym ze w brazylli gdzie dokonano remontu sprezarki carrier 5h86 wrzucono szmate zeby sie zatarla i sie zatarla caly olej przetloczylo do zbiornika oleju i rozwalilo sprezarke. Wyremontowalem ja i probowalem puscic ale okazalo sie ze w szkle w butli widze olej a nie czynnik - dzisiaj odciagnalem reszte freonu i sie okazalo ze bylo go raptem 10 kg a powinno byc z 100kg dlatego niskie cisnienia w ukladzie - jutro czyszczenie zbiornika nastepnie proznia i ladowanie ukladu - ale co jeszcze wyjdzie niewiadomo - WIEC NIE OSADZAJCIE MNIE GDY NIE ZNACIE SYTUACJI - zreszta ja sam nie wiem co moga byc tam za kwiaty jeszcze - darujcie sobie glupie komentarze
  • Odpowiedz

Amfan

2017-01-26, 15:53:08
Top użytkownik
Czyszczenie i próżnia nie załatwi sprawy 10kg a 100kg to jest różnica ,powinieneś sam wyciągnąć wnioski.
Ale podpowiem, masz nieszczelny układ.
  • Odpowiedz

klepen

2017-01-26, 16:01:09
Nowy użytkownik
uklad napewno nie jest szczelny chocby nieszczelnosci na kompresorze ktore tez bede usuwal - narazie dzieki za rady - jak poczyszcze zbiornik i wmiare dojde do jakiegos ladu i skladu to zaczne usuwac nieszczelnosci - co do freonu mam jeszcze 150kg na uzupelnienie ukladu takze wystarczy -

pozdrawiam

ps. a madralom dziekuje za zbedne rady i komentarze
  • Odpowiedz

lodowyMiś

2017-02-27, 18:01:49
Nowy użytkownik
404a jest czynnikiem nisko ciśnieniowym.... na stronie ssącej 8 barów??? wywiew miałby mieć 12C?

dziwne wykorzystanie takiego układu.
następny raz standardowe wartości odczytaj i tu napisz to na pewno każdy chętniej pomoże Smile
www.facebook.com/icemen.klimatyzacje
  • Odpowiedz

joker

2017-02-27, 18:28:30
Zaawansowany użytkownik

edit:

Myślisz że człowiek na statku jest wziętym z przystanku autobusowego?
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

joker

2017-02-27, 18:43:31
Zaawansowany użytkownik
joker napisał(a):

edit:

Myślisz że człowiek na statku jest wziętym z przystanku autobusowego?
6 minimum
  • Odpowiedz

barbie

2017-02-27, 18:53:18
Top użytkownik
marynarze czekają z walizkami na dziobie na autobus 101 .
  • Odpowiedz

joker

2017-02-27, 19:35:12
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):marynarze czekają z walizkami na dziobie na autobus 101 .
do tematu :lol:
  • Odpowiedz

szulik4

2017-03-01, 19:55:33
Nowy użytkownik
co jak co ale osoba zajmująca się chłodnictwem czy klimatyzacją co najmniej rok powinna wiedzieć że powietrze w układzie to zło i nie powinna zadawać głupich pytań jak przy instalacji z wodą. Naprawy pewnie dokonał serwis dlatego zabłysną wiedzą.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa