Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak dobrać do agregatu skraplającego jednostkę wewnętrzną innej firmy

6 Odpowiedzi, 5231 Wyświetleń

magisteros1

2017-02-26, 19:25:40
Gość
Witam wszystkich bardziej doświadczonych kolegów ode mnie. Moje pytanie na wątpliwość jest następujące. Posiadam agregat od klimatyzatora AUX 3,5 kW o oznaczeniach : AS-H12B4/EQR1-C ( jednostka zewnętrza). Jednostka wewnętrzna miała oznaczenia ASW-H12B4/EQR1-C. Jest to klimatyzator z 2011 roku. Moje pytanie jest następujące, czy mogę dobrać do tego agregatu jakąś inną jednostkę klimatyzacji? Jednostka wewnętrzna nie posiada w sobie skomplikowanej elektroniki, wszelkie sterownie ( płytki) były w jednostce wewnętrznej.
Z góry chciał bym przeprosić jeżeli jest to dla was absurdalne pytanie, ale kto pyta nie błądzi, a taką zagadkę dał mi ktoś do rozwiązania i nie wiem jak sobie z tym poradzić.
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-02-27, 19:41:03
Moderator
magisteros1 napisał(a):(...) Jednostka wewnętrzna nie posiada w sobie skomplikowanej elektroniki, wszelkie sterownie ( płytki) były w jednostce wewnętrznej.

W związku z powyższym Twoje pytanie, wbrew pozorom, nie jest banalne. Możesz dobrać inną jednostkę o takim samym indeksie wydajności. Problemem będzie sterowanie... elektroniką Big Grin Tongue
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimacik

2017-02-28, 07:41:48
Nowy użytkownik
Wyślij zapytanie do dystrybutora na Polskę czy jest taka możliwość. W przypadku niektórych producentów istnieje możliwość dobrania jednostek wewnętrznych do zewnętrznych z różnych lat produkcji.
  • Odpowiedz

magisteros

2017-03-02, 20:35:54
Nowy użytkownik
Sorry Shitashii oczywiście chodzi iż zewnętrzna jest bez elektroniki a wewnętrzna posiada. Właśnie AUX nie odpowiada na maile i zastanawia mnie jak to zrobić , na chybił trafił ? Chyba ze ktoś z was robił już taki manewr.
  • Odpowiedz

chemik85

2017-03-02, 20:49:39
Nowy użytkownik
Z reguły w starszych klimach jest tak że cale sterownie jest w jed. wewnętrznej a do zewnętrznej idą trzy lub cztery żyły ( L,N, L na stycznik sprężarki, L na zawór 4 drogowy)
Już kilka razy reanimowałem stare urządzenia w ten sposób, musi się zgadzać tylko rodzaj czynnika i moc chłodznicza/grzewcza
Musisz sprawdzić jak jest w twoim agregacie i wtedy dopiero szukać jed wewnętrznej
  • Odpowiedz

aras

2017-03-02, 21:19:31
Użytkownik
magisteros napisał(a):AUX nie odpowiada na maile i zastanawia mnie jak to zrobić

Na ten adres pisałeś ? http://actionenergy.pl/kontakt/
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa