Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

wymiana klimatyzacji w serwerowni

27 Odpowiedzi, 17013 Wyświetleń
1 2 Dalej

andy2017

2017-02-28, 13:30:33
Gość
Witam,

Posiadam aktualnie serwerownie 2,5x2,5m bez okien z 1 klimatyzacją biurową naścienną gdzie jest czas na rozwiązanie profesjonalne. Urządzenia aktualnie pobierają ok 3kW i max nie będzie to więcej jak 7kW

Zaznaczyłem przy zapytaniach i przeglądzie że:
- mają być 2 klimatyzatory działające naprzemiennie - jest miejsce na ścianach na 2 splity
- w zimie mają działać poprawnie bez spadku chłodzenia
- nie jestem ograniczony kosztowo do rozwiązań
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-02-28, 17:08:00
Moderator
Fajnie Ci.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-03-01, 07:17:11
Top użytkownik
andy2017 napisał(a):Witam,

Posiadam aktualnie serwerownie 2,5x2,5m bez okien z 1 klimatyzacją biurową naścienną gdzie jest czas na rozwiązanie profesjonalne. Urządzenia aktualnie pobierają ok 3kW i max nie będzie to więcej jak 7kW

Zaznaczyłem przy zapytaniach i przeglądzie że:
- mają być 2 klimatyzatory działające naprzemiennie - jest miejsce na ścianach na 2 splity
- w zimie mają działać poprawnie bez spadku chłodzenia
- nie jestem ograniczony kosztowo do rozwiązań
I rozwiązaniem mają być znowu klimatyzatory tyle że działające naprzemiennie ?
To wytłumacz mi jak dziecku po co ci te naprzemiennie ? To jest to profesjonalne rozwiązanie ?
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

gadget

2017-03-01, 22:58:28
Zaawansowany użytkownik
Naprzemiennie bo równo się zużywają i łatwo wykryć że został sprawny tylko jeden klimatyzator. Miałem okazję montować 3 klimatyzatory w serwerowni dwa naprzemiennie plus 3 jakby te dwa padły. Kasa na szczęście niebyła w wycenie najważniejsza. Serwerownia to takie strategiczne miejsce niestety, jak szpital czy zasilanie sztabu.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-03-02, 13:44:26
Top użytkownik
... ja się pytam jakie tu jest profi rozwiązanie ?
To że coś można wysterować ścienniaka lepiej niż tylko po temperaturze/godzinie nadal nie jest prof rozwiązaniem.
Sprzęt i tak się zużywa i tak .... to że padną ci niemal równocześnie nadal nie zadowala nikogo .

Osobiście chyba wolał bym by jeden pracował mniej i był rezerwowym niż sterować pracą naprzemienną.
Co powie klient gdy mu powiesz :
Wersja pierwsza : Płaci pan za dwa klimatyzatory z pracą naprzemienną
- padną Panu sprężarki niemal jednocześnie Big Grin
Wersja druga : Płaci Pan za dwa klimatyzatory
- Padnie panu ten który i tu milion kombinacji ... niezaprzeczalny fakt że któryś kiedyś padnie Big Grin
  • Odpowiedz

Amfan

2017-03-02, 16:24:19
Top użytkownik
Padną sprężarki niemal jednocześnie ,ale teoretycznie po 2x dłuższym okresie eksploatacji . Jeśli 1 klimatyzator będzie przez dłuższy czas na czuwaniu to wykrycie że coś z nim jest nie tak może się okazać niemożliwe bez chociaż testowego włączenia. Mogą być katastrofalne skutki ,podnie 1 klimatyzator a tu się okazuje że i drugi. bo.od pół roku nie był włączany .
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-03-03, 08:25:02
Top użytkownik
Nie nie rozważam stanu (x2) gdzie drugi wisi i tylko pachnie na ścianie.
Masz dwa klimatyzatory uruchomione cały czas z tą samą temp. lub masz dwa klimatyzatory z różnymi nastawami temperatury zapasowy +1C.
  • Odpowiedz

woman

2017-03-03, 19:05:02
Nowy użytkownik
DBKlima - przy takim założeniu,że zawsze coś padnie nie byłoby sensu montować niczego, nawet szafy klim. precyzyjnej - bo tez może paść. Lepsze 2 klimy naprzemienne niż jedna, lepiej tak niż wcale.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-03-06, 14:05:24
Top użytkownik
woman napisał(a):DBKlima - przy takim założeniu,że zawsze coś padnie nie byłoby sensu montować niczego, nawet szafy klim. precyzyjnej - bo tez może paść. Lepsze 2 klimy naprzemienne niż jedna, lepiej tak niż wcale.
woman czy tu kumasz o czym my piszemy ?
Rozważamy czy praca naprzemienna dla klimatyzacji ściennej split jest sensowna ...
Nikt tak naprawdę nie może z całą pewnością stwierdzić że taka praca jest lepsza od 2 klimatyzatorów pracujących jednocześnie lub 2 klimatyzatorów pracujących na różnych nastawach choć by temperaturowych.
Nikt z nas nie zakwestionował sensowności montażu klimatyzacji w pomieszczeniach technicznych.

Jak udowodnisz że lepiej 2 naprzemiennie niż 2 jednocześnie ? po za hipotetycznym równomiernym zużywaniem/wyeksploatowaniem ?
  • Odpowiedz

HC

2017-03-06, 19:34:16
Użytkownik
Układ redudantny i po sprawie. Albo 2x Klimy+ technik, który pójdzie i ciepnie 1 na +2 stC w porównaniu do 2 a potem na odwrót po około 2 tygodniach.

Co do tego zapasu. Miałem przypadek w dużej firmie przemysłowej, że zamontowali im "majstry" 2 Yorki i co jednego dnia obie padły. W jednej sprężarka sypnęła, w drugiej sprężarka ok ale 4- drożny nieszczelność na kapilarze. Farta mieli to z dwóch złożyłem jeden.

Tak btw. ON/OFF do takich serwerowni/technicznych to była bajka stałe obciążenie w zasadzie jak dobrze zamontowane i użytkowane( czytaj 2x przeglądy w roku) to chodzić to może, że hej. Najwyżej sie Kondzior wymieniło + stycznik raz na te 3-5 lat i dalej to hulało.

Ale to se ne wrati.
Pozdro Roofguys.
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-03-06, 19:34:32 przez HC.)
  • Odpowiedz

woman

2017-03-07, 11:04:52
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):
woman napisał(a):DBKlima - przy takim założeniu,że zawsze coś padnie nie byłoby sensu montować niczego, nawet szafy klim. precyzyjnej - bo tez może paść. Lepsze 2 klimy naprzemienne niż jedna, lepiej tak niż wcale.
woman czy tu kumasz o czym my piszemy ?
Rozważamy czy praca naprzemienna dla klimatyzacji ściennej split jest sensowna ...
Nikt tak naprawdę nie może z całą pewnością stwierdzić że taka praca jest lepsza od 2 klimatyzatorów pracujących jednocześnie lub 2 klimatyzatorów pracujących na różnych nastawach choć by temperaturowych.
Nikt z nas nie zakwestionował sensowności montażu klimatyzacji w pomieszczeniach technicznych.

Jak udowodnisz że lepiej 2 naprzemiennie niż 2 jednocześnie ? po za hipotetycznym równomiernym zużywaniem/wyeksploatowaniem ?

Kumam o czym mówimy, bo sama takie układy dobieram. Nigdy na 100 % nie można być pewnym czy układ naprzemienny sobie poradzi, czy lepiej poradzą sobie splity. Jest tyle wypadkowych, że w jednym przypadku będzie lepsza praca naprzemienna , w drugim już niekoniecznie. Te zyski, które ma pytający jak dla mnie jeszcze nadawałby się do pracy naprzemiennej - o ile są wiarygodne i za pół roku ktoś nie dorzuci jakieś mocnego UPSa.
  • Odpowiedz

gadget

2017-03-08, 08:42:18
Zaawansowany użytkownik
Są sprawdzone i niezawodne rozwiązania dla serwerowni jednak tutaj Ci nikt nie napisze z prostego powodu, z tego jest niezła $$$ a i zlecenia sypią się, informatycy znają się i polecają tak że trzeba jeździć po całej Polsce. Być może odpowiedź znajdziesz w podziemiu tego forum czyli dla zaawansowanych. Może ktoś tam wie...
  • Odpowiedz

bart1awo

2017-03-08, 09:24:35
Nowy użytkownik
Temat dotyczy _małej_ serwerowni. Rozumiem gadget że nie chcesz zdradzać tajników swoich rozwiązań, ale podaj chociaż jakiego rzędu pieniążki brutto trzeba wyłożyć na takie niezawodne rozwiązanie dla małej serwerowni (powiedzmy o zapotrzebowaniu na moc chłodniczą 5kW), oczywiście rozwiązanie redundantne działające również w zimie w zakresie temperatur występującym w PL.
Pytam, bo niedawno usilnie szukałem takiego włąśnie rozwiązania. Niestety nie znam informatyków i nikt mi nikogo z takim rozwiązaniem nie polecił.
  • Odpowiedz

gadget

2017-03-08, 16:18:25
Zaawansowany użytkownik
Pracuję w zespole w pewnych tematach nie mogę się wypowiadać. Ale sprawdzę ile takie cuś kosztuje u nas w detalu.
  • Odpowiedz

klimacik

2017-03-09, 09:40:48
Nowy użytkownik
Zobacz do oferty ME Mr.Slim seria PKA specjalnie dedykowane do serwerowni. Możliwy montaż 2 jednostek z funkcją nadmiarowości. Smile
  • Odpowiedz

Besoli

2017-03-12, 21:34:40
Nowy użytkownik
klimacik napisał(a):Zobacz do oferty ME Mr.Slim seria PKA specjalnie dedykowane do serwerowni. Możliwy montaż 2 jednostek z funkcją nadmiarowości. Smile

Ja dodam jeszcze od siebie że ciekawe rozwiązanie z pracą naprzemienną dedykowane do serwerowni ma Panasonic Smile
  • Odpowiedz

condrados

2017-03-13, 20:10:09
Nowy użytkownik
Mitsubishi Heavy też ma fajne rozwiązania, a w tym roku w nie najgorszej cenie.
  • Odpowiedz

klimacik

2017-03-14, 08:15:49
Nowy użytkownik
koledzy, licytacja trwa ........ Smile
  • Odpowiedz

bart1awo

2017-03-14, 09:34:48
Nowy użytkownik
Dzięki za podpowiedzi, Panowie. Przejrzałem Mitsubishi Electric i Mitsubishi Heavy, Panasonica też z miesiąc temu przeglądałem. Niestety żaden z tych producentów moim zdaniem nie ma nic sensownego do małej serwerowni - według producentów "dedykacja" urządzeń do serwerowni polega chyba na tym, że da się je wysterować jakąś automatyką do pracy naprzemiennej. A to moim zdaniem nie jest kluczowym parametrem - można to zrobić ręcznie raz na jakiś czas, albo po prostu ustawić jedną jednostkę o jeden stopień wyżej niż druga, i tak też może działać. Z punktu widzenia użytkownika o wiele ważniejsza jest gwarantowana praca w całym zakresie niskich temperatur występujących w PL, a tego dotychczas nie udało mi się znaleźć. Owszem, niektóre urządzenia mają zakres do -18, czasem do -20 stopni, ale to i tak za mało. Co z tego, że urządzenie niby jest dedykowane do serwerowni, jeżeli przy większych mrozach przestanie tą serwerownię chłodzić...
  • Odpowiedz

woman

2017-03-14, 12:14:58
Nowy użytkownik
bart1awo napisał(a):Dzięki za podpowiedzi, Panowie. Przejrzałem Mitsubishi Electric i Mitsubishi Heavy, Panasonica też z miesiąc temu przeglądałem. Niestety żaden z tych producentów moim zdaniem nie ma nic sensownego do małej serwerowni - według producentów "dedykacja" urządzeń do serwerowni polega chyba na tym, że da się je wysterować jakąś automatyką do pracy naprzemiennej. A to moim zdaniem nie jest kluczowym parametrem - można to zrobić ręcznie raz na jakiś czas, albo po prostu ustawić jedną jednostkę o jeden stopień wyżej niż druga, i tak też może działać. Z punktu widzenia użytkownika o wiele ważniejsza jest gwarantowana praca w całym zakresie niskich temperatur występujących w PL, a tego dotychczas nie udało mi się znaleźć. Owszem, niektóre urządzenia mają zakres do -18, czasem do -20 stopni, ale to i tak za mało. Co z tego, że urządzenie niby jest dedykowane do serwerowni, jeżeli przy większych mrozach przestanie tą serwerownię chłodzić...

Są klimatyzatory bez blokady temperaturowej, do tego sterownik pracy naprzemiennej Budermana lub Ferono.
A jeśli budżet jest większy to zostaje układ na wodę lodową - ewentualnie. Tak naprawdę ktoś musiałby zobaczyć tą serwerownie i ustalić oczekiwania. Możemy tu podrzucać kolejne rozwiązania, które nadal będą nieprecyzyjne.
  • Odpowiedz

bartek2700

2017-03-14, 12:26:59
Użytkownik
Jak dobrze poszukasz to znajdziesz jeszcze na rynku ON/OFF-a ,dołożysz sobie grzałkę,regulator wentylatora i będzie chłodził w największe mrozy...
  • Odpowiedz

obser

2017-03-14, 12:29:21
Top użytkownik
Na okres tych kilku dni z super niską temperaturą zrobiłbym prosty układ bezpośredniej wentylacji i za psie pieniądze pchałbym przefiltrowane zimne powietrze do tego pomieszczenia. Taki zasób zimna na dworze to po co go dwukrotnie przemieniać zużywając prąd. Sterowany prostym termostatem, jakby temperatura zaczęła rosnąć ponad górną założoną granicę włączałby się nawiew. Są nawet fajne nawiewniki dachowe np. z filtami zintegrowanymi i regulacją obrotów, nieduża przekrojowo rura spiro i dmuchamy prawie za free.
  • Odpowiedz

Klima_T

2017-03-14, 23:12:18
Nowy użytkownik
A Gree U Crown nie mają czasami pracy od -30st.?
  • Odpowiedz

adamdud

2017-03-17, 12:15:29
Użytkownik
HC napisał(a):Układ redudantny i po sprawie. Albo 2x Klimy+ technik, który pójdzie i ciepnie 1 na +2 stC w porównaniu do 2 a potem na odwrót po około 2 tygodniach.

Co do tego zapasu. Miałem przypadek w dużej firmie przemysłowej, że zamontowali im "majstry" 2 Yorki i co jednego dnia obie padły. W jednej sprężarka sypnęła, w drugiej sprężarka ok ale 4- drożny nieszczelność na kapilarze. Farta mieli to z dwóch złożyłem jeden.

Tak btw. ON/OFF do takich serwerowni/technicznych to była bajka stałe obciążenie w zasadzie jak dobrze zamontowane i użytkowane( czytaj 2x przeglądy w roku) to chodzić to może, że hej. Najwyżej sie Kondzior wymieniło + stycznik raz na te 3-5 lat i dalej to hulało.

Ale to se ne wrati.
Pozdro Roofguys.

Ale teraz kondziora nie wymienisz Big Grin
  • Odpowiedz

adamdud

2017-03-17, 12:16:36
Użytkownik
Klima_T napisał(a):A Gree U Crown nie mają czasami pracy od -30st.?

Chyba do -30 a nie od
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa