benedykt napisał(a):Fakt ale dlaczego uprawnienia chłodnicze wydawane są bezterminowo a energetyczne już nie???Piszesz o uprawnieniach personalnych ? prawdopodobnie tak .
Dlaczego co 5 lat musimy płacić?
Ogólnie bałagan jest wszędzie a każdy urzędnik kontrolujący wymaga czego innego.
Nie jednolitych wymagań i listy co powinno być.
Jeśli nie lutuje to dlaczego mam mieć kwit na lutowania. Mogę wykonywać instalacje na systemach zaciskanych i czy wtedy inspektor ma prawo żądać ode mnie kwitów na lutowanie???
Są ważne bezterminowo ale nie będą ważne po wyjściu nowych przepisów tak jak zielona karta R22
Możesz nadal i musisz się nią posługiwać przy R22
Teraz weź do ręki
certyfikat firmowy i kolego przeczytaj na ile dostałeś uprawnienia UDT na firmę
Pierwsze na rok potem kontrola i odnowienie na następne lata
Zawsze możesz nie dostać podczas kontroli "plusika+" i zapłacić za ponowną kontrolę
contango napisał(a):Ciekawe jaki ma wpływ odbycie szkolenia na przebieg kontroli, bo są dwie opcje:
1. ulgowo ,bo byleś na szkoleniu i przede wszystkim zapłaciłeś.
2. bardziej surowo ,bo byłeś na szkoleniu i nie możesz się tłumaczyć niewiedzą, niejasnością ustawy itp.
Tak czy inaczej słowo "nieetyczne" jest bardzo wyważone i kulturalne na nazwanie tego szkolenia.
Pan na kontroli nie wie kto był, a kto nie był u nich na szkoleniu ... ma wydruk firm do jakich ma zawitać :
Firma, adres, data wydania certyfikatu, data terminu wygaśnięcia certyfikatu .
Jeśli masz wszystkie "Procedury", narzędzia z listy wymaganych to wizyta staje się formalnością .
Nie ma co się bać ale też musisz spełniać wymagania .
Powiem wam że byłem w szoku że obok nas jest aż 20 zarejestrowanych firm które mają certyfikację UDT.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY