przemty napisał(a):A powiedzcie czy temperatura przewodu HP jakieś 50 cm przed zaworem rozprężnym powinna być taka, że przewód powinien parzyć tak jak na wyjściu ze sprężarki czy może być trochę cieplejszy od otoczenia i dopiero jak się go trzyma z 10-20 sekund to czuje się, ze jest ciepły?
Bo coraz bardziej zaczynam zastanawiać się nad przepustowością osuszacza - dla przypomnienia był on kupiony wraz z skraplaczem bo jest w nim zabudowany. I w sumie jedyną zmienną w tym układzie jest skraplacz.
Jak napisano wyżej warunki w klimatyzacji samochodowej są mocno zmienne.
Przy pracującej klimatyzacji za skraplaczem masz temperaturę odpowiadającą ciśnieniu HP i jeśli skraplacz jest "idealny" to będzie ona wyższa o ~10*C od temperatury otoczenia (zakładana, idealna różnica temperatur wydajnej wymiany ciepła w wymienniku). Pamiętać należy, że temperatura czynnika będzie wyższa niż temperatura rurki/skraplacza/etc. - ale idealizując zakładać można, że będzie równa.
Więc - dla powyższych założeń, zależność ciśnienia HP od temperatury zewnętrznej wynosi (w nawiasie teoretyczna temperatura czynnika dla przemiany fazowej):
- 0*C (10*C) = 4.2 bar
- 10*C (20*C) = 5.7 bar
- 20*C (30*C) = 7.7 bar
- 30*C (40*C) = 10.0 bar
To są jednak warunki wyidealizowane i w rzeczywistości można tu spokojnie dodać jeszcze 15*C, bo w wysokich temperaturach otoczenia, warunki pracy są cięższe i tak dla +30*C otoczenia temperatura na skraplaczu (wylot) z łatwością osiągnie ~60*C, a to już daje około 17 bar.
Nie chcę to robić wykładu z chłodnictwa, bo i sam nie mam wiedzy na to aby o tym dokładnie opowiadać - wiem tyle co sam zaobserwowałem oraz kalkulowałem w teoretycznych rozważaniach ale powtarzam po raz kolejny - analizowanie organoleptyczne mija się z celem. Manometry to dobry początek diagnostyki i nie musi być to wykwalifikowany zakład, bo Ty masz tylko odczytać wartości i je podać tutaj. Do tego wystarczy podpiąć się maszyną (nie wymieniać czynnik - tylko podpiąć). Tu nie ma czego zepsuć.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY