Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Split: Gree, LG, Samsung a może Fujitsu?

29 Odpowiedzi, 66437 Wyświetleń
Wątek zamknięty 
1 2 Dalej

Sober

2017-04-20, 13:13:12
Gość
Witam!

Proszę o info co z poniższych propozycji byście wybrali. Zależy mi na modelu z jonizatorem powietrza. Funkcja grzania będzie używana sporadycznie. Główne cechy jakie brałbym pod uwagę to bezawaryjność i jakość filtrów. Na niskiej głośności mi tez zależy, ale obecnie chyba większość modeli jest już cicha... WiFi będzie fajnym dodatkiem (LG i samsung to mają). W pierwszej chwili skłaniałbym się do LG, ale widzę że fachowcy na forum odradzają...

Poniżej propozycje (ceny z vat 8%):
  • Gree LOMO Economic GWH12QB-K3DNA6C 3,2kW - 2554 PLN
  • LG Deluxe DM12RP (model 2017) 3,5kW - 3348 PLN
  • Samsung Premium AR12KSPDBWKNEU/X 3,5kW - 3942 PLN
  • Fujitsu LM ASYG12LMCA / AOYG12LMCA 3,5kW - 4071 PLN

Ew. o inne modele musiałbym dopytać czy firma która robi instalację ma je dostępne. Zakładam, że dystrybuują te firmy które są wymienione wyżej. Z ceną powiedzmy że jestem elastyczny, ale wiadomo że im mniej tym lepiej. Więcej niż te 4000 nie chciałbym już raczej zbytnio wychodzić. A może wystarczy ten Cree? Różnica w cenie w por z Fujitsu jest na tyle duża, że po 4-5 sezonach można by wymienić na nowy w razie awarii bez większego bólu ;-)

Klima_T

2017-04-21, 09:40:47
Nowy użytkownik
Cicha to jest chyba, sprawdź specyfikacje poszczególnych modeli.
Poszukaj coś z Gree w cenie LG lub wyższej.

obser

2017-04-21, 10:18:52
Top użytkownik
A dlaczego liczysz z 8% VAT,US doczepia się,że jednostka zewnętrzna nie obejmuje obrysu mieszkania i całość kwalifikuje się na 23%,jest już o to parę spraw w Polsce. Jak firma jakaś chce ryzykować,to wielce prawdopodobne,że kiedyś dopłacą z karą i odsetkami różnicę VAT-u.
Na 8% to założyłbym okiennego, albo monoblocka wewnętrznego, ale ceny co podajesz to monoblock tyle kosztuje w Euro netto.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-04-21, 10:20:57 przez obser.)

Sober

2017-04-21, 16:29:47
Nowy użytkownik
Klima_T napisał(a):Cicha to jest chyba, sprawdź specyfikacje poszczególnych modeli.
Poszukaj coś z Gree w cenie LG lub wyższej.

Dobra, faktycznie są znaczące różnice. Gree i Fujitsu są znacznie głośniejsze zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Niestety tylko Cree i LG podają dokładne parametry przepywu powietrza, ale zakładając że biegi w Fuji rozkładają się podobnie jak w LG to dałoby taki wykres dla jednostki wewn:
[Obrazek: 2heg9pf.jpg]

szary: LG (i szacuję, że Samsung wyjdzie podobnie porównując parametry maksymalne)
niebieski: Fujitsu
pomarańczowy: Gree

PS: Także ten Gree i Fujitsu chyba odpuszczę. Zostają LG i Samsung. Popytam o inne wyższe modele Gree, co konkretnie byś polecił?

HC

2017-04-21, 16:48:15
Użytkownik
Powodzenia. W LG padają czujniki temperatur jak szalone oraz siłowniki TXV.
Samsung (szajsung) płyty główne, silniki wentylatorów skraplacza się kończą szybko do 2 lat.

Generalnie i tak wszystko jest produkowane w 3-4 fabrykach w chinach. MDV,MIDEA, CARRIER rozbierasz a tam w środku to samo. Także ja osobiście bym nie przepłacał i kupił jakiegoś GREE bo tani i "wmiare" nie zawodny.

Wszystko od sprzętów AGD,RTV po telefony jest celowo postarzane tzw. cykl życia produktu, także nie ma co się łudzić 5 lat żywotność to maks i tak coś się spierd.... Już te czasy gdzie taki ON/OFF po 10 lat napie......ł w serwerowniach 24h/dobę i się stycznik raz na 5 lat + kondzior wymieniło nie wrócą.
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.

Bolas

2017-04-21, 19:30:22
Zaawansowany użytkownik
Osobiście nie wiem co wy się tak tego LG uwiesiliście. Ja montuję głównie LG i nie miałem z nimi problemów ale nie są też to setki sztuk więc nie wiem jak wymierne jest moje zdanie.

HC

2017-04-21, 20:00:16
Użytkownik
Nie że się uwzięliśmy, ale coś w tym jest, przerobiłem około 200-300 sztuk w bankach, sklepach. Najczęstsze awarie to właśnie czujniki temp. tłoczenie/ssanie rozjeżdza się charakterystyka w jednostkach 2-3 letnich ( to trochę słabo) wymieniłem z już tych czujników na pęczki, w układach typu multi padają siłownik od elektronicznego THX i to bardzo często, wymieniasz np. na porcie A, a za dwa miesiące pada na porcie C, więc teraz nauczony doświadczeniem wymieniam wszystkie jeśli chociaż jeden padnie( taka mini profilaktyka). W jednostkach typu LG NEO- PLAZMA bardzo słabe wentylatory j.wewnętrznej (może to tylko moje doświadczenie bo w serwerowniach były zamontowane- 24h/dobe napitalają).

I niestety padają płyty j.zewnętrznych ( inv) i to już nie jest mały koszt.
Nawet ostatnio nowa jednostka ok. 5 m-c i płyta poszła, może winna jakiś wahań napięcia- nie wiem.

Porównując np. z Gree, Toshiba, Fujitsu, Midea to blado to wygląda w przedziale czasowy urządzeń 2-5 lat.

Ale to tylko moje osobiste doświadczenie. I moje subiektywne zdanie,;] Każdy ma swoje.

A co mnie najbardziej rozwala to fakt, że w starym ON/OFF np. jak kondzior padnie to nie kupisz samego kondensatora tylko z płytą montażową+okablowaniem i pierdołami, które i tak wypierdolisz na śmieci i zamiast zapłacić 40 zł to sypną ci z 300 zł i weź to wyceń klientowi. Ale tak to już działa, tanio sprzedać i kosić na częściach zamiennych.

Pozdro Roof Guys
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-04-21, 20:04:17 przez HC.)

sulejowek

2017-04-21, 22:39:18
Użytkownik
Nachlałeś się ze tak klniesz w piątkowy wieczór ? LG trafiają się buble jak wszystkie inne marki . Midea , MDV, gree , kaisai , inwentor i jeszcze milion innych klim pod tą samą nazwą tak samo się pie.... Teraz każdy producent ma tanie wersje (mitsu , fujitsu , toshiba no i te extra easy daJkany ) i jakoś to zyje..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-04-21, 22:40:47 przez sulejowek.)

Klima_T

2017-04-21, 22:41:57
Nowy użytkownik
Sober napisał(a):PS: Także ten Gree i Fujitsu chyba odpuszczę. Zostają LG i Samsung. Popytam o inne wyższe modele Gree, co konkretnie byś polecił?

Z tego LG raczej usuń pierwszy punkt, ponieważ te jego 19dB to tylko tryb nocny.
Dla mnie był bezużyteczny. Brak indywidualnego ustawienia charakterystyki pracy.
LG użyteczny jest od 24dB.
Miałem używałem LG Deluxe, poszedł na reklamację i nie chcę go znać Smile
U mnie problem z wentylatorami, w wewnętrznej jakiś problem z łożyskami (od pierwszego włączenia)
w zewnętrznej też łożyska, bo po kilku miesiącach zaczęła wpadać w duże wibracje.
Teraz używam najwyższego modelu Gree U Crown. I tego polecam.
BMW w porównaniu do syrenki LG Wink
Koszt w okolicy Fujitsu, ale i parametry nie gorsze.
Realne 19db, chyba 7 trybów szybkości, pilot WiFi. Czyli możesz sterować przez ściany, oczywiście internetem też.
Fajnie grzeje, choć tu od 22db, natomiast w przypadku chłodzenia to można powiedzieć że to jest realny inwenter.
Jak nie ma potrzeby mocnego chłodzenia to zewnętrzna pobiera z 100-150 W i jest niesłyszalna. Wewnętrzna to samo. Trzeba ucho przystawić, żeby coś usłyszeć Smile Dopracowana zabawka, a wciąż coś tam usprawniają i wypuszczają nowe firmware.
Dla odmiany LG to był bardziej On/Off. Coś tam modulował, ale minimum to chyba 400W i w górę.
A jak chciałbyś coś tańszego z Gree, to zacznij porównania do U Crown w dół i coś tam ciekawego znajdziesz.
Choć na pewno nie tak cichego.

Sober

2017-04-22, 18:40:33
Nowy użytkownik
Klima_T napisał(a):Z tego LG raczej usuń pierwszy punkt, ponieważ te jego 19dB to tylko tryb nocny.
Dla mnie był bezużyteczny. Brak indywidualnego ustawienia charakterystyki pracy.
LG użyteczny jest od 24dB.

Poniżej porównanie:
[Obrazek: fbhsnr.png]

Czerwony to LG, niebieski Ucrown. Jak widać Generalnie to Ucrown "w papierach" jest nawet głośniejszy... Fakt, że pierwszy bieg Ucrown ma lepszy. Drugi praktycznie to samo. Na wyższych LG jest jednak cichszy.

Dodatkowo jednostka zewnętrzna jest głośniejsza u Gree: 52dB vs 47dB.

Klima_T napisał(a):pilot WiFi. Czyli możesz sterować przez ściany, oczywiście internetem też.
Wifi to akurat mają wszystkie wymienione (LG, Samsung, nawet do podstawowego Gree można dokupić moduł).

Nie neguję awaryjności LG, chociaż jak czytam odn. Ucrown że ma podwójną sprężarkę i dzięki temu może grzać od -30 stopni i chłodzić do 54 stopni to jakoś mi to pachnie potencjalnie większą awaryjnością... a taki zakres pracy dla mnie zbędny...

Klima_T napisał(a):A jak chciałbyś coś tańszego z Gree, to zacznij porównania do U Crown w dół i coś tam ciekawego znajdziesz.
Choć na pewno nie tak cichego.

Porównywałem, ale w sumie wszystkie modele mają podobne parametry... różnią się głównie wyglądem i bajerami... wszystkie zaczynają pracować od 30dB w górę i mają tylko po 4 biegi wentylatora... Jedynie model Change od 25...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-04-22, 19:55:08 przez Sober.)

Briard

2017-04-22, 20:32:20
Nowy użytkownik
HC napisał(a):A co mnie najbardziej rozwala to fakt, że w starym ON/OFF np. jak kondzior padnie to nie kupisz samego kondensatora

No co Ty opowiadasz ! Nie masz sklepow elektronicznych w okolicy ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-04-22, 20:32:46 przez Briard.)

HC

2017-04-23, 05:29:43
Użytkownik
Briard napisał(a):
HC napisał(a):A co mnie najbardziej rozwala to fakt, że w starym ON/OFF np. jak kondzior padnie to nie kupisz samego kondensatora

No co Ty opowiadasz ! Nie masz sklepow elektronicznych w okolicy ?

No są ale pierwsza sprawa, w umowie z klientem mam, że części będą oryginały, a druga sprawa jeszcze do wentylatora do kilku 5-10 uF kupisz w takich sklepiku, a 35uF już kilka razy w mniejszych miejscowościach klamkę pocałowałem bo nie mieli. Nie wspomnę już, jakbyś chciał

barbie

2017-04-23, 14:38:14
Top użytkownik
trzeba mieć komplet od 1 do 120 mikrofaradów plus uniwersalny nie kosztuje to majątku .

aras

2017-04-23, 14:54:40
Użytkownik
Kondensatory kupuje się na allegro. U mnie w sklepach z częściami są w kosmicznych cenach, 3-4 razy drożej.

aras

2017-04-23, 14:56:24
Użytkownik
barbie napisał(a):trzeba mieć komplet od 1 do 120 mikrofaradów plus uniwersalny nie kosztuje to majątku .

Zgadzam się w 100 % ,ale uniwersalny kondensator ? Nie widziałem. Daj linka do tego.

barbie

2017-04-23, 16:02:29
Top użytkownik
na youtube dr zarkloff

Sober

2017-05-08, 08:50:31
Nowy użytkownik
Wracając do tematu... mam wycenę za Gree. Niestety najdroższy ze wszystkich. Co byście wybrali?

LG Deluxe DM12RP (model 2017) 3,5kW - 3348 PLN
Samsung Premium AR12KSPDBWKNEU/X 3,5kW - 3942 PLN
Fujitsu LM ASYG12LMCA / AOYG12LMCA 3,5kW - 4071 PLN
Gree U-Crown GWH12UB-K3DNA4F 3,5kW - 4277 PLN

Czy ten Gree jest faktycznie bardziej bezawaryjny od LG? Tak jak pisałem wyżej trochę niepokoi mnie ta podwójna sprężarka... nie psuje się to to?

DamianC902

2017-05-08, 16:30:16
Nowy użytkownik
Chętnie dołączę się do tego pytania.

manitou

2017-05-08, 17:25:33
Użytkownik
Przecież twin rotary ma też LG.... Czemu nie chcesz toshiby, daikina ? Z Gree pytaj o serię change, u-crown to moim zdaniem już pzepłacanie za gree. Chcesz grzania w niskich temp. to szukaj daikina w wersji CLOD,

Klima_T

2017-05-08, 18:32:14
Nowy użytkownik
Masz całkiem dobrą cenę za U-Crown.
Parametry i kultura pracy w rozsądnej cenie. Za to warto dopłacić.

Sober

2017-05-09, 09:32:58
Nowy użytkownik
manitou napisał(a):Przecież twin rotary ma też LG.... Czemu nie chcesz toshiby, daikina ? Z Gree pytaj o serię change, u-crown to moim zdaniem już pzepłacanie za gree. Chcesz grzania w niskich temp. to szukaj daikina w wersji CLOD,

Nie mówię że nie chcę Toshiby ani Daikina... wymieniłem te marki, które oferował mi instalator. A czym wg Ciebie wyróżnia się akurat Toshiba i Daikin? Na jakie modele popatrzeć?

Co do niższych modeli Gree, to (przynajmniej na papierze) wyglądają dość słabo - mało biegów wentylatora, dość wysoki hałas, brak wifi...

PS: Grzania w niskich temperaturach nie potrzebuję.

DamianC902

2017-05-09, 15:15:27
Nowy użytkownik
@Klima_T

Skoro używałeś zarówno deluxe jak i u-crown to zapytam. Jakie są różnice pomiędzy nimi w funkcjonalności/filtracji itp.? Specyfikacja specyfikacją, ale nie ma to jak opinia użytkownika.

Tylko nie mów mi o tych wibracjach, bo widać, ze trafiłeś po prostu wadliwy egzemplarz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-05-09, 15:23:15 przez DamianC902.)

DBKlima

2017-05-10, 10:07:58
Top użytkownik
Wadliwy egzemplarz ? u wszystkich Smile
Części oraz urządzenia firmy Daikin

DamianC902

2017-05-10, 10:25:18
Nowy użytkownik
Mówił, że u niego jednostka wpadała w jakieś ogromne wibracje.

Klima_T

2017-05-10, 22:26:13
Nowy użytkownik
DamianC902 napisał(a):@Klima_T

Skoro używałeś zarówno deluxe jak i u-crown to zapytam. Jakie są różnice pomiędzy nimi w funkcjonalności/filtracji itp.? Specyfikacja specyfikacją, ale nie ma to jak opinia użytkownika.

Tylko nie mów mi o tych wibracjach, bo widać, ze trafiłeś po prostu wadliwy egzemplarz.

Wibracje jednostki zewnętrznej, w wewnętrznej coś ocierało. Wada ewidentna pod reklamację.
Natomiast buczenie silniczka poziomej żaluzji to ten typ tak ma.

Różnice.
W filtracji nie zauważam. W obu są jonizatory, filtr powietrza łatwiej wyjąć i czyścić w Gree, ten ma też miejsca na dodatkowe wkłady dorzucające do przelatującego powietrza swoje przysłowiowe 3 grosze.
W zestawie startowym ja dostałem chyba filtr węglowy i z vit C, ale jest tego jeszcze kilka.

Funkcjonalność.
Pilot, bo to podstawowe narzędzie.
Gree jest na WiFi, możesz sterować bez celowania lub z innego pomieszczenia. LG tylko podczerwień.
Gree ma podświetlany ekran - ważne w sypialni. W LG brak. Spróbuj w nocy sprawdzić jaką temp masz ustawioną lub zrobić coś bardziej skomplikowanego w rodzaju ustawienia timera.
Gree ma tryb I Feel, choć w przypadku grzania działa dziwnie, w chłodzeniu jeszcze nie testowałem.
LG regulacja temperatury co 1 st, U-Crown precyzyjniejsza bo co 0.5 st.

Jednostka wewnętrzna.
Kwestia gustu, ale mi Gree bardziej się podoba. Obudowa mniejsza, smuklejsza i jak jest zamknięta stanowi jedną całość, tak ze trudno zauważyć gdzie ma ruchomy element. W LG trudno tego nie zauważyć.
Obie jednostki mają biały czytelny wyświetlacz, który można wyłączyć (noc).
W U-Crown można podejrzeć jaka jest temperatura na zewnątrz, w LG można sprawdzić chwilowy pobór mocy.
U-Crown 4 tryby pracy nocnej, w tym jeden w pełni programowany. LG jeden tryb ustawiony na sztywno i tylko wtedy schodzi do 19 dB.
Wentylator: tylko 3 biegi LG, U-Crown 7 biegów zdecydowanie na +, bo można wygodniej dostosować siłę nawiewu do potrzeb.

Grzanie, w tym trybie U-Crown na 1 biegu jest trochę cichszy od LG. Silniczki żaluzji są niesłyszalne.
Gree szybko wchodzi na obroty i szybko ogrzewa pomieszczenie. W tym trybie nie schodzi poniżej 700W.
LG schodził niżej, do 400W i można powiedzieć że pod tym względem jest na + w stosunku do Gree.
Defrost - W LG to prymitywny mechanizm, włącza się co określony czas i określony czas działa. W efekcie co jakiś czas spływa po ścianie lodowate powietrze.
U-Crown robi to inteligentniej, jak jest duża wilgotność to robi defrosta częściej, a jak nie to rzadziej. I robi to krócej niż w LG. W związku z tym nie spotkałem się z tak bezczelnym spływem zimna jak w LG Smile
Wpływa to też na mniejszy pobór prądu.

Chłodzenie. Tu są różnice kolosalne.
U-Crown na 1 biegu jest niesamowicie cichy. 19 dB robi swoje. W sumie można powiedzieć że na 1 biegu jest niesłyszalny.
Pełna modulacja poboru mocy. W LG minimum to 400W i niżej nie zejdzie.
U-Crown nie zauważyłem dolnej granicy. Można powiedzieć że to jest kultura pracy.
Jak nie ma potrzeby rozkręcać się to leci na 200W-150-80-50 W - nadal minimalnie, ale ziębi.
Dzięki temu nie ma efektu pływania temperatury, zimno-ciepło-zimno. Prądu też mniej pobierze, bo zwykle podczas startu sprężarki zanim parametry się ustabilizują, pobór prądu pikuje przez kilka minut na 1000-1200W.

Jednostka zewnętrzna.
U-Crown jest większa niż LG, ale ma to też swoje plusy jak większa powierzchnia wymiany powietrza.
Wibracje w LG to norma, musi mieć gumowe podkładki, ale u mnie po 4 miesiącach wibracje były tak silne że fabryczne podkładki nic nie dawały.
Grzałka krateru w LG działa non-stop, zima, lato przez co 24/dobę pobiera minimum 40W. W Gree dopiero poniżej 2 st zaczyna działać grzałka. Nie muszę pisać jak ma to wpływ na pobór prądu.
Gree ma maksymalnych obrotach jest trochę głośniejsza - agregat daje wyższy dźwięk, natomiast maksymalne obroty są między innymi skorelowane z szybkością pracy wentylatora wewnętrznej, w przypadku wrażliwych sąsiadów można starać się unikać włączania wewnętrznej na full power.
Przy grzaniu problem mały, bo i tak zwykle okna pozamykane, a przy chłodzeniu problem jeszcze mniejszy bo ze względu na pełną modulację mocy U-Crown rzadko będzie wchodził na wysoki bieg.
Obie jednostki do 1000W są dosyć ciche, ale przy 400W LG jeszcze głośny, a Gree już ledwo słyszalny.
Przy 200W trzeba położyć rękę żeby poczuć że jeszcze działa, bo już go nie słychać, nie mówiąc już o pracy przy niższym poborze.

No i to chyba tyle, choć nie wykluczam że o czymś zapominałem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-05-12, 10:14:57 przez Klima_T.)
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa