Inne grupy zawodowe się doskonale organizują przykład ludzie obsługujący dźwigi. Może warto i nam się zrzeszyć? Zamiast pracować za marny grosz? Pracujemy z substancjami kontrolowanymi , nasza praca jest wymagająca to uważam że i płaca też powinna być. Ostatnio sporo grup zawodowych walczy o swoje myślę że my tez powinniśmy bo inaczej więcej będą płacić tutaj http://x3.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_...Rex532.jpg
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Zwiazki zawodowe serwisantów może już na nas czas?
27 Odpowiedzi, 14484 Wyświetleń|
Jak zwykle skończy się na tym że w wielkich kłótniach dwóch polaków będzie miało trzech kandydatów na jedno stanowisko. Związek zawodowy - kolejne miejsce do wnoszenia opłat .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
A jakbyśmy wybtali Rapero,to by nas reprezentował. Może charytatywnie,podejścia do Klientów ma dobre.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-05-04, 12:56:49 przez obser.)
Ale poważnie,na rynku jest masa ludzi dorywczych,co tam kiedyś troszkę liznęli klimy i za 300 zł zalożą,do tego dochodzą coraz więcej hydraulicy (są pierwsi na budowie i nieodzowni-dobra gadka,jest etap aby bezkolizyjnie i niewidocznie założyć klimę), są fuch pracowników naszych. Nie ogarniesz rynku splitowego i kasetonowego, przy większych robotach może, ale z nastawieniem niektórych firm, nie wierzę,aby się udało. A słusznie Kolega zauważył dalszych kosztów i oplat nie zniósłbym. obser napisał(a):A jakbyśmy wybtali Rapero,to by nas reprezentował. Może charytatywnie,podejścia do Klientów ma dobre. Trzeba by także zmienić nastawienie urzędników. Dzisiaj chciałem zglosić we WIOŚ, że firma taka i taka, tam i tam montuje urzadzenia chlodnicze a nie posiada uprawnień. Odpisali, że WIOŚ nie zajmuje się urządzeniami chłodniczymi.
Już dawno,dawno pisałem,że do kontroli będą Ci co zrobili wszystko legal,wydali kupę pieniędzy i będziemy teraz tracić czas na kontrole.
PPawel1983 napisał(a):Nie ma takiej możliwości aby tak Tobie odpisali.Jeżeli się mylę to prześlij to pismo,ale nie wierzę ,że takie otrzymałeś.obser napisał(a):A jakbyśmy wybtali Rapero,to by nas reprezentował. Może charytatywnie,podejścia do Klientów ma dobre. DBKlima napisał(a):Jak zwykle skończy się na tym że w wielkich kłótniach dwóch polaków będzie miało trzech kandydatów na jedno stanowisko. Związek zawodowy - kolejne miejsce do wnoszenia opłat . Na tym forum są właściciele firm, ich pracownicy oraz zwykli użytkownicy klimy. Tym pierwszym jak i tym ostatnim związki nie są do niczego potrzebne a wręcz zbędne, oczywiście podrażają koszta pracownika co w efekcie daje wyższą cenę dla końcowego klienta. Jednak nas pracowników nie będzie można zatrudniać za miskę ryżu a np. popularne tutaj "nabicie klimy" minimalna kwota za którą uprawniony pracownik to wykona to np. 50zł brutto płatne pracownikowi. Lub jeśli praca obejmuje etat to np. "nabicie" pochłania 3 roboczo godziny każda roboczo godzina płatna po 20zł brutto. Przecież trzeba wykonać niezbędną dokumentacje pomiary próżni itp. Łatwo to wszystko ogarnąć bo urządzenia są rejestrowane tak jak i sami pracownicy posiadacze certyfikatów jesteśmy w bazie, bardzo łatwo się zrzeszyć bo wszystko jest jawne. Uważam to za dodatkowy plus tej ustawy. Związki będą ustalać kwoty za jakie będą nas mogli zatrudnić. Osoby zainteresowane proszę o info na priv. Serwisanci trzeba to wykorzystać i zrzeszyć się jak operatorzy dźwigów ,którym ostatnio nieźle się powodzi skończy się biadolenie na czarny rynek i inne niskie ceny. Ceny usług będą na przyzwoitym poziomie i nikomu nie do głowy nie przyjdą "boki" .
Po co się zrzeszać , wystarczy że ustawodawca będzie egzekwował prawo od wszystkich , wtedy nie będziemy się bali firm robiących na lewo.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
gadget napisał(a):Proszę nie mylić pojęć.Związki zawodowe to jedno ,a zrzeszenia czy tez Stowarzyszenia to drugie.Tworzenie związków zawodowych określa ściśle Ustawa i w naszym przypadku jest to ograniczone ilością zatrudnionych w danej firmie pracowników.Nie ma natomiast problemu z tworzeniem zrzeszeń w formie stowarzyszeń,może to zrobić dowolna grupa minimum 7 osób.Problem w tym,że w przeciwieństwie do związków zawodowych Stowarzyszenia sa finansowane przez członków.Co do ustalania cen i wysokości wynagrodzeń to także nie jest takie proste.Można podpaśc o przepisy tzw zmowy cenowej.Jeżeli chodzi o aktywność w zrzeszaniu się ludzi z naszej branży to mam na ten temat swoje prywatne zdanie.DBKlima napisał(a):Jak zwykle skończy się na tym że w wielkich kłótniach dwóch polaków będzie miało trzech kandydatów na jedno stanowisko. Związek zawodowy - kolejne miejsce do wnoszenia opłat .
No więc pracownicy,serwisanci. O zrzeszeniu trzeba było pomyśleć prędzej. Nauczyć się zawodu, zrobić za własne pieniążki uprawnienia, a teraz stawiać warunki. Jak już Pracodawca zainwestował w Was grube pieniądze, a sami widzicie, że nie przełożyło się to na wysokość kwot za dane pracę, a nawet ostatnio trzeba mocno spuszczać z ceny, to teraz jako "wykwalifikowani serwisanci" chcecie dyktować warunki? Kupcie sobie zestawy startowe F-gaz i zgłoście do UDT i działajcie na własny rachunek, zachowując szacunek dla byłych Pracodawców za wykształcenie i uprawnienia. Z innej beczki można by pomyśleć o uprawnieniach personalnych, aby miały wpisaną firmę, która delegowała i w tej firmie byłyby ważne.
Tak jeszcze niech wpiszą nazwę firmy w metrykę urodzenia na etykietę oddawano moczu do badań .
Człowieku inwestowanie w ludzi i dobra pensja zawsze zatrzyma pracownika. Firma ma certyfikat bo ma certyfikowanych pracowników . Jak ich straci będzie firmą handlową ale nie serwisową czy montażową więc po co wpisywać dodatkowe bzdury na certyfikatach ? Odwróć sytuację na certyfikacie firmowym niech wpiszą certyfikaty i nazwiska certyfikowanych pracowników . Będziesz płacił 1800 zł za wydanie nowego certyfikatu ? Bo pracownik bez problemu wyrobi nowy za 100 .
Firma finansując pracownikom szkolenie i egzamin ma prawo w umowie o pracę zawrzeć aneks,że w przypadku rozwiązania umowy z winy pracownika ma on obowiązek zwrotu kwoty wydatkowanej przez pracodawcę. Pracownik, który się nie zgodzi może zostać zwolniony.
Cieszę się, że pracodawca we mnie inwestuje grube pieniądze. Ja w tym czasie mogę sobie paręnaście godzin poleżeć. ????
Ciekaw gdzie znajdą się tacy pracodawcy.. Ja za moje udt-y, sep-y itp. płaciłem ze swojej kieszeni...
Ale cóż teraz ze spokojem mogę odejść bo nie mam żadnego cyrografu w umowie. Moim zdaniem samodzielny serwisant systemów HVAC powinien dostać za normalny czas pracy tzn. 8 x 21 dni w miesiącu około 4500 - 6700 zależnie od rejonu kraju
ja zarabiałem 11 złotych na godzinę ,po 18 latach pracy w firmie ,zrezygnowałem z tej pracy rok temu .
Przepraszam że się nie odzywałem, musiałem sobie w tym czasie poleżeć...
Może jednak warto się zrzeszać : http://wyborcza.pl/duzyformat/1,127290,1...stana.html obser napisał(a):No więc pracownicy,serwisanci. O zrzeszeniu trzeba było pomyśleć prędzej. Nauczyć się zawodu, zrobić za własne pieniążki uprawnienia, a teraz stawiać warunki. Jak już Pracodawca zainwestował w Was grube pieniądze, a sami widzicie, że nie przełożyło się to na wysokość kwot za dane pracę, a nawet ostatnio trzeba mocno spuszczać z ceny, to teraz jako "wykwalifikowani serwisanci" chcecie dyktować warunki? Kupcie sobie zestawy startowe F-gaz i zgłoście do UDT i działajcie na własny rachunek, zachowując szacunek dla byłych Pracodawców za wykształcenie i uprawnienia. Z innej beczki można by pomyśleć o uprawnieniach personalnych, aby miały wpisaną firmę, która delegowała i w tej firmie byłyby ważne. Naprawdę żałosna wypowiedź. Nie obwiniaj pracowników /serwisantów/ za jakie kolwiek pomysły. Jeżeli przeszkoliłeś pracowników natomiast się nie zabezpieczyłeś przed ich przejściem do konkurencji lub na własny garnek to Twoja wina. Pojawiły się w końcu uprawnienia które regulują dany zawód za tym powinna iść w jakiejś mierze podwyżka - rozpoczynając od właściciela firmy kończąc na pracowniku. W każdym zawodzie gdy weszły obostrzenia było to widoczne więc nie dziw się że oczekiwania wyższych pensji są. Co do obniżania /spuszczania/ ceny winni są ci właściciele firm którzy zrobili uprawnienia i siedzą na dupie i narzekają i czekają na mannę z nieba. Ci którzy mają olej w głowie drukują w wersji minimalnej kary i obowiązki jakie ustawa narzuca na operatora i rozmawiają ze swoimi klientami ( teraźniejszymi i byłymi ) 75% operatorów w Polsce nie wie że nimi są oraz nie wie jakie ciążą na nich obowiązki !!!!!!!!!! I teraz zdradzę tobie sekret ... oczywiście bezpłatnie ci którzy to robią nie narzekają na brak pracy a tym bardziej na "spuszczanie" cen ......
Fakt widzę to u Nas.. Roboty sporo jest
Kilka magicznych słów: ustawa, kary ustawowe, protokół, ewidencja substancji kontrolowanych, WIOŚ. Istnieje ustawa, która dotyczy wszystkich, naszych klientów również.
I znów płacz i odwieczna wojna pracownik-pracodawca. Wszystkim narwanym pracownikom życzę założenia własnej działalności a narzekającym pracodawcom zatrudnienia się u kogoś. Ludzie zrozumcie że pracownik i pracodawca w firmie to dwie osoby które powinny ze sobą rozmawiać. Masz problem w rodzinie przychodzisz mówisz, masz problem z pieniędzmi - mówisz, masz problem z pracą - mówisz a nie między sobą okoniem sieje się kwas a potem już tylko wyp.... z roboty i bez dyskusji. Jako pracodawcy doskonale wiemy ile pracownik jest dla nas wart ale wy też wiecie ile jesteście warci. Chcecie podwyżkę proszę przyjść z uzasadnieniem i o nią poprosić tyle że uzasadnienie że w innej firmie płacą więcej to nie uzasadnienie bo wszędzie lepiej gdzie nas nie ma. Nie potrafimy rozmawiać - nie mam pojęcia skąd to się wzięło. Tak jak w górnictwie - spółka przynosi zyski to trzeba je rozdać pracownikom jak straty to niczyja wina. Osobiście jako pracodawca uważam że szkolenia powinny być pokrywane z kieszeni pracownika bo chodzą one razem z pracownikiem i są jego własnością i to główna karta przetargowa w ewentualnych podwyżkach jego płacy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-05-09, 04:19:30 przez Bolas.)
Ale już niedługo, Makaron wygrał wybory a wg niego Polska zaniżając koszty pracy stosuje nieczystą konkurencję w UE więc już niedługo wyrównają nam te PLN do EURO i wszyscy uzyskają zadowolenie albo rozwolnienie. Bolas napisał(a):... [...]Osobiście jako pracodawca uważam że szkolenia powinny być pokrywane z kieszeni pracownika bo chodzą one razem z pracownikiem i są jego własnością i to główna karta przetargowa w ewentualnych podwyżkach jego płacy.... to twoja sprawa i możesz przy podpisywaniu umowy o pracę podpisz z pracownikiem dodatkową umowę o podnoszenie kwalifikacji zawodowych. ... to twoja sprawa i twoja firma . Uwierz mi na słowo nigdy pracownika nie znajdziesz . Taka umowa funkcjonuje w korporacjach gdzie zarabiasz od 6 tysięcy miesięcznie, masz służbowy telefon, samochód, zwrot za reprezentację , dodatek na mieszkanie, dodatek socjalny do wyżywienia , kartę do przychodni na paliwo ... benefity Jak sobie to wyobrażasz że przychodzi do ciebie do pracy człowiek i na wstępie płaci : - bhp, lekarz medycyny pracy (plus wszystkie badania), kupuje sobie komputer, płaci za światło , a ty na nim zarabiasz ? co ty BOLAS drugi Amber Gold chcesz prowadzić ????
DBKlima,a jak sobie wyobrażasz np. kogoś starającego się o pracę kierowcy ?? Ma przyjść do potencjalnego pracodawcy i na poczatek poprosić o sfinansowanie prawa jazdy????
Wszystko zależy od tego kogo zatrudnasz,fachowca czy praktykanta.Od tego również zależy wynagrodzenie.
Awax sprytnie odkręciłeś bieg Wisły. Brawo
Piszemy o sytuacji gdzie już zatrudniasz pracownika . Masz firmę i masz montera ale zmienia się prawo . Ty nie masz prawa do prowadzenia działalności związanej z montażem, serwisem bo nie masz pracownika z certyfikatem FGAZ . Co robisz : a) wysyłasz swojego majstra na szkolenie i po certyfikat FGAZ na koszt firmy b) wysyłasz swojego majstra na szkolenie i po certyfikat FGAZ a koszt ponosi pracownik Zawsze jest wyjście C zwalniasz wszystkich i sam zaczynasz zapierniczać za pracowników bo jesteś nieomylny i najlepszy we wszystkim . :lol: :lol:
DBKlima napisał(a):Awax sprytnie odkręciłeś bieg Wisły. BrawoKwestie podnoszenia kwalifikacji precyzuje Kodeks Pracy.Szczegóły jak kto finansuje i ewentualnie zwrot w przypadku nieprzepracowania określonego czasu ustala się na podstawie Kodeksu Cywilnego.Analogicznie jak umowa o zakazie konkurencji. Nikt nikogo nie zmusza do niczego.
DBKlima
Moi WSZYSCY pracownicy mają zrobione na koszt firmy
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY