Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zawór bezpieczeństwa wyrzuca gaz

7 Odpowiedzi, 6912 Wyświetleń

Piątek

2017-06-16, 11:01:18
Nowy użytkownik
Po pierwsze witam wszystkich na tym forum, jestem tu nowy Smile
Przegladnolem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moj problem ale niestety nie znalazłem Sad

Problem wyglada tak:
Zeszłego lata klima działała dosyć słabo, pojechałem do serwisu, sprawdzili i stwierdzili ze nie zyje sprężarka klimatyzacji bo nie robi ciśnienia. Z racji ze auto tylko używane w lecie a sezon se kończy, odpuściłem temat.
Przyszedł czas na nie tego roku wiec pojechałem odessać czynnik, zdemontowalem sprężarkę, oddałem do regeneracji, tam sprawdzili ja i stwierdzili ze wszystko jest z nią ok. Wiec powrót do serwisu, nowa dawka czynnika (550g), odpal auta kontrola ciśnienia, dalej słabo, klima nie chłodzi, nagle wyrzuciło ciśnienie zaworem bezpieczeństwa na sprężarce. Stwierdzili ze zatkany jest układ wiec rozebraliśmy cały, wszystkie rurki przedmuchalem, każda drożna, chłodnica drożna, osuszacz nowy, parownik ? To pod deska nie wiem czy to dobrze nazywam jak dmucham w gruby przewód powietrze idzie ok, w cienki z lekkim oporem No teoretycznie tam jest zawór rozprężny. Powiedzcie proszę gdzie szukać Przyczyny ?
Pozdrawiam !
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-06-16, 11:01:55 przez Piątek.)
  • Odpowiedz

obser

2017-06-16, 11:17:46
Top użytkownik
Stawiałbym na zawór rozprężny,a jakie były ciśnienia HP i LP po napełnieniu?
  • Odpowiedz

Piątek

2017-06-16, 11:23:22
Nowy użytkownik
zapomniałem dodać ze układ jeszcze na stare "małe" złącza, na grubym przewodzie od spreZarki mam przejściówkę i tylko jednym było nabijane, nie pamietam niestety ale z tego co mi świta to to jest od niskiego ciśnienia i chyba nie było praktycznie reakcji na zegarze. Sprężarka robiła taki opór na silnik ze praktycznie go gasiła

Aaa i jeszcze jedno pytanie, zawór ten bezpieczeństwa trzeba wymienić po wyrzuceniu przez niego ciśnienia ?
  • Odpowiedz

essoM

2017-06-16, 12:01:36
Użytkownik
Dodac to zapomniales jaki to samochod.
A z drugiej strony to kto to naprawia ty czy zaklad w ktorym napelniasz. Moim zdaniem to ich zmartwienie zeby klimatyzacja dzialala skoro kazali wymienic sprezarke.Chyba ze napelniasz u wulkanizatora to nie ma dalszych pytan.
  • Odpowiedz

obser

2017-06-16, 12:10:19
Top użytkownik
Tam zrobiona została zamiana czynnika,ogarnąć to musi ktoś co się trochę zna, ja na sam początek wkręciłbym Ci redukcję HP, powinny takie u każdego leżeć. Jak się nie widzi 2 zegarów, to trudno coś powiedzieć. Taka redukcja to ok 15 zł, jakby była to zawór by nie wypuścił,tylko serwisant wyłączyłby układ przy 20 barach z tendencją rosnącą. Każdy normalny serwis Ci to opanuje, sam niczego nie zrobisz, tu nikt Ci nie zgadnie na odległość,ani niczego nie poszukasz ,w dziale Klimatyzacji, a nie Klimatyzacji samochodowej.
  • Odpowiedz

Piątek

2017-06-16, 12:14:57
Nowy użytkownik
Ja ogolnie zajmuje sie od lat mechanika ale klimatyzacji nie tykalem nigdy. Samochód podpinalem do kombajna klimatyzacji u kolegi, mamy tu duży serwis klimatyzacji ale tam jest masówka, wymienia mi wszystko na nowe za 2000 zł i bedzie działać. Tego chce uniknąć Sad samochód Honda Civic 5gen 95r wersja usa
  • Odpowiedz

obser

2017-06-16, 12:27:53
Top użytkownik
To tak zróbcie.Będzie Pan Zadowolony Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa