Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

wyciek oleju ze sprężarki

2 Odpowiedzi, 4809 Wyświetleń

fredd

2008-07-29, 21:38:05
Nowy użytkownik
Właśnie odkryłem że moja sprężarka jest oblepiona zaolejonym brudem, tak jakby z niej ciekło wokół metalowych rurek które do niej wchodzą.

Ale jak to możliwe że jest taka duża nieszczelność że olej wycieka , a gaz jeszcze nie uciekł? Bo klima działa, bardzo dobrze chłodzi. Jedynie mam narazie problem z presostatem ale to inna sprawa.

Sprężarka podczas pracy wydaje taki dziwny dzwięk jak hydrauliczna pompa w citroenie, tzn jakby dużo malutkich tłoczków stukało, albo np wiartarka z udarem. Czy to oznacza że moja sprężarka jest już na wykończeniu? Jestem świeżo po napełnianiu klimy r413a, kosztowało trochę (280zł) ale nie wiem co robić, chyba tak jeździć. Jak się sypnie to wtedy będę wszystko konwertował na R134a.
Ale czy jest możlie że gdy spręząrka np gdy się zatrze to w układ pójdą jakieś opiłki metalu i np zapchają parownik lub skraplacz, czy raczej nie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-07-29, 21:39:09 przez fredd.)
  • Odpowiedz

gajdek419

2008-07-30, 11:17:21
Zaawansowany użytkownik
Jak najbnardziej możliwe. Opiłki metali mogą jedynie zablokowac zawór rozpręzny albo dyszę ale np po wymianie spręzarki i nie wypłukaniu układu będą mogły byc przyczyna ponownego jej uszkodzenia. Dziwne dźwieki mogą być skutkiem małej ilości oleju. Piszesz, że miałes problemy z presostatem: a może to on nie rozłącza spręzarki pomimo zbyt małej ilości czynnika w układzie???
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa