Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacje do samodzielnego montażu

24 Odpowiedzi, 27828 Wyświetleń

egon1

2008-07-26, 19:07:17
Nowy użytkownik
co o nich sądzicie czy one mają już próżnie i czy spotkał już ktoś z inventerem
  • Odpowiedz

CKIO

2008-07-28, 08:03:29
Użytkownik
Witam spotkałem się z takimi fachowcami jak w temacie oni nazywaja to montaż przez przedmuchanie czynnikiem bez pompki próżniowej osobiście ja bym ich pozbawił prawa do wykonywania usług montażowych i serwisowych bo jeśli w taki sposób montują klime to w jaki sposób np: zabierają się do czynnika R22 pewnie w powietrze go puszczają .
Pozdrawiam prawdziwych monterów.
  • Odpowiedz

byniom

2008-07-28, 13:55:53
Moderator
Jak możesz zabrać uprawnienia komuś kto ich nie posiada bo w przeciwnym razie by tak nie robili . Dobrze że się pytają to można kolegów uświadamiać co i jak. Wracając do tematu to kiedyś tak było że w marketach ktoś pod hasłem "do samodzielnego montażu" chciał wypchnąć co nieco na rynek ale z tego co czytałem to się ochrona środowiska do takiego sposobu montaż trochę zaczeła interesować i szybko to zmieniono na montaż przez " wykwalifikowany serwis" . To na tyle a co do tego jak to zamontować samemu to ptrzeba poszperać w wątkach bo było już opisywane chyba ż ektoś z kolegów teraz to opisze bo ja zabardzo w tej chwili nie mam czasu.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Grizli

2008-07-28, 17:46:20
Nowy użytkownik
Koledze chyba chodziło o klimatyzatory wyposażone w szybkozłączkę a nie o samodzielny montaż klasycznego splita.
  • Odpowiedz

byniom

2008-07-28, 17:51:05
Moderator
Wszystko możliwe tylko że na ten temat nic nie napisał Big Grin .Może podaj więcej danych
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Grizli

2008-07-28, 18:36:39
Nowy użytkownik
Z tych do samodzielnego montażu to:Elta,Desa oraz Zibro i marka Praktikera Homefit
  • Odpowiedz

egon1

2008-07-28, 19:41:31
Nowy użytkownik
tak właśnie chodzi mi o taką klimatyzacje na allegro tego pełno i tak piszą do samodzielnego montażu co o nich sądzicie i czy są takie z inventerem bo takie są chyba lepsze prosiłbym o opinie może ktoś taką już zakładał
  • Odpowiedz

Grizli

2008-07-29, 05:38:26
Nowy użytkownik
Inwertera raczej nie uświadczysz z tego co widziałem to tylko same proste konstrukcje.
  • Odpowiedz

Mlekoj

2008-07-29, 06:31:40
Nowy użytkownik
a kolega wysokozaawansowany ze szczecina to chyba bezrobotny jest bo nakaże posty sie wymądrzano
chyba kiepski monter bo ja czasu nie mam żeby odpisywać na każdy post piszę tylko na interesujące mnie
tak więc proszę więcej praktyki mniej klikania po klawiaturze
ap ropo takich fachowców tak mają swoje pięć minut ale po sezonie to roboty będą musieli poszukać
a klimatyzatory szybkiego montażu raz że są droższe od standardowo montowanych to i tak potrzeba im poświęcić czas na montaż
a jak sie niema potrzebnych materiałów trzeba pojechać i je kupić (osobiście takie rzeczy kupója tylko ludzie których wszystkoi interesuje
i chcą sprawdzić siebie, albo tak zwane gówno zajdy)
pozdrawiam
  • Odpowiedz

Grizli

2008-07-29, 10:00:43
Nowy użytkownik
Montaż dokładnie taki sam jak przy zwykłym splicie.Tak samo trzeba powiesic obie jednostki poprowadzic przewody przebicie przez sciane 80-90mm.Różnica polega tylko na tym że nie trzeba instalacji próżniować bo są szybkozłaczki.Co do cen w praktikerze za 12000btu z szybkozłączką 1099zł a za 16000 1299
  • Odpowiedz

Artic

2008-07-29, 16:40:54
Zaawansowany użytkownik
podzielam zdanie radka. kupujcie ludzie kupujcie za rok dwa wyrzucicie Smile
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

Grizli

2008-07-29, 17:19:25
Nowy użytkownik
Panowie a czy kupując sprzęt praktycznie za cene montażu normalnego splita ktoś liczy na jego długowieczność.Smile24m-ce gwarancji i nie ma się co łudzić że wytrzyma dużo więcej...
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-07-29, 20:08:30
Moderator
ja dzis naprawiałem agregat po samodzielnym montazu
  • Odpowiedz

Grizli

2008-07-29, 21:17:58
Nowy użytkownik
Tyle że to nie jest samodzielny montaż splita tylko split przystosowany do samodzielnego montażu bez wypuszczania czynnika w powietrze.Przewody zakończone są szybkozłączką parker wtykasz blokujesz i tyle
  • Odpowiedz

egon1

2008-07-29, 21:53:02
Nowy użytkownik
widze że niektórzy fachowcy nie wiedzą nawet że można kupić klime do samodzielnego montażu a ja myślałem że fachowcy od klimy wypowiedzą sie na ten temat a tu zonk
  • Odpowiedz

egon1

2008-08-01, 17:28:53
Nowy użytkownik
to nie była klima do samodzielnego montażu one mają szybkozłączki oto przykład
http://pl.youtube.com/watch?v=4SeFmPypzEY
  • Odpowiedz

Grizli

2008-08-01, 18:26:31
Nowy użytkownik
szybkozłączka
[Obrazek: imgp2857od5.jpg]
podłączenia
[Obrazek: podczenieio6.jpg]

[Obrazek: 76175129uu0.jpg]
  • Odpowiedz

maro196

2008-08-01, 19:19:51
Użytkownik
a jak to w praktyce?
jak z awaryjnoscia i szczelnoscia??
  • Odpowiedz

Grizli

2008-08-02, 19:56:33
Nowy użytkownik
Co do szczelności to jest szczelne natomiast co do awaryjności od kwietnia pracuje po ok 10 godzin na dobę i na razie bez problemów.Zakup pokierowany był ciekawości czy to działa i jak działa.Zaleta jak ktoś wynajmuje mieszkanie to nie ma problemu z przeniesieniem rozpinasz i spinasz w nowym miejscu
  • Odpowiedz

slavo_s2k

2009-03-02, 00:32:03
Nowy użytkownik
Ja osobiście używam takiej klimy do samodzielnego montażu już od 3 lat, sprzęt firmy CHIGO, kupiłem kiedyś na allegro za 700zł (bez grzania), pare h poświęciłem na montaż i działa... teraz zmieniam lokum i w nowym pokoju też chcę sobie zamontować coś takiego, tak patrzę na allegro i chyba będzie to ZIBRO. Nie wiem dlaczego tak się czepiacie tych zestawów?? Dla mnie temat fajny, sam zrobiłem i długo już działa, a kupiłem ją za cenę montażu, więc nie był to chyba zły interes?? Jeśli bym faktycznie potrzebował większy obiekt zaklimatyzować czy biuro to pewnie bym się nie bawił i zwrócił się do profesjonalistów, ale taki jeden pokoik to tak na sobotę w sam raz montażyk Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-03-02, 00:32:50 przez slavo_s2k.)
  • Odpowiedz

hanys

2009-03-02, 06:06:23
Nowy użytkownik
cytat" Nie wiem dlaczego tak się czepiacie tych zestawów?? Dla mnie temat fajny, sam zrobiłem i długo już działa, a kupiłem ją za cenę montażu, więc nie był to chyba zły interes??"
na prawde nie wiesz dla czego tak się czepiamy? niektórzy się boją że jak te kilka klim sobie ludzie sami założą to grozi bankructwem całe branży. hehe
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-03-02, 06:49:58
Top użytkownik
hanys napisał(a):cytat" Nie wiem dlaczego tak się czepiacie tych zestawów?? Dla mnie temat fajny, sam zrobiłem i długo już działa, a kupiłem ją za cenę montażu, więc nie był to chyba zły interes??"
na prawde nie wiesz dla czego tak się czepiamy? niektórzy się boją że jak te kilka klim sobie ludzie sami założą to grozi bankructwem całe branży. hehe
Witam

Wcale nie oto chodzi, te klimatyzatory też muszą podłączać wykwalifikowani instalatorzy. Podłączanie na własną rękę grozi utratą gwarancji. Szczęście ma ten co podłączy sobie sam i wszystko ruszy i działa poprawnie. Gorzej jak będzie ukryta wada. Wczoraj dzwonił do mnie gość, chce klimę do serwerowni. Tanio i dobrze. Skierowałem go do Castoramy i jeszcze nie zbankrutowałem.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

hanys

2009-03-02, 15:16:13
Nowy użytkownik
jasne jasne
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2009-03-02, 15:24:15
Użytkownik
eee ja nawet takie klimy na szybko złączki montowałem jak ktoś zadzwonił ze ma takiego klamora a ja nie miałem co robićTongue montaż w godzinę nawet mniej sie da zrobić bo tylko się zapina ale te 3 metry rury wiszące kolo klimy(nie da się skrócić) średnio wyglądaWink
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa