Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Panasonic - opinie, sugestie...

12 Odpowiedzi, 15221 Wyświetleń

kamil.szymczak

2017-10-16, 22:06:08
Użytkownik
Witam,
Na forum słyszy się o LG, Gree, Midea i innych.Za wyższą półkę uważa się Daikin i Mitsu, ale nie ma nic o Panasoniku....co sądzicie o tej marce?technologicznie idą do przodu jak konkurencja R32, sterowanie online, mają urządzenia do serwerowni, z nieprzerwanych graniem, ładne stylistycznie czyli to wszystko co u konkurencji. Jest kilka różnic na + dla Panasonika porównuje to świetnie w swojej dokumentacji, lepsze przepływy powietrza, lepsze wewnętrzne układy itp. Czemu jest taka mała popularność tych urządzeń, czy to wina małej ilości dystrybutorów tej właśnie marki czy ludzie się boją przez mniejszą popularność niż u konkurencji?
Na naszym rynku dużą popularnością cieszą się PC Aquarea. Ktoś z Was instalował czy serwisuje Panasonika, macie jakies opinie o nim, słyszeliście od kolegów z branży?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-10-17, 07:41:07
Top użytkownik
Zajmowałem się Panasonic przez 7 lat, urządzenia są bardzo dobre. Teraz mija już 4 czy 5 rok jak nie oferuję ich urządzeń. Wszystkie urządzenia do dnia dzisiejszego działają bez większych problemów i awarii.

Wspominałeś o urządzeniach do serwerowni od Panasonic niestety urządzenia są/były tylko do 5kW
... "gdybając" gdyby mieli by urządzenia na chł.-15C i 7kW to MHI i ME miało by silną "Markową" i tańszą od siebie konkurencję.

Co do PC Aquarea o ich popularności tylko słyszałem jednak nigdy nie widziałem na żadnym obiekcie zamontowanego urządzenia... co jednak świadczyć może tylko na moją niekorzyść Tongue :mad:
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

kamil.szymczak

2017-10-17, 10:46:10
Użytkownik
Czemu zrezygnowałeś z niego, jakieś szczególne powody?
To prawda, urządzenia do serwerowni są tylko do 5kW te dedykowane, ale większość komercyjnych - kanałówki chłodzenie maja do -15, jednakże to już nie dedykowane pod serwerownie.
Ja też nie widziałem PC Panasonica ale to wynika raczej z tego, że rzadko jestem w domach, częściej są to mieszkania, a jak domy to króluje gaz. PC jest od 2010 roku, na innym forum dużo jest o Panasonicu, mniej o Daikin gdyż jest zwyczajnie droższy.
  • Odpowiedz

Amfan

2017-10-17, 11:35:19
Top użytkownik
DBKlima napisał(a):Wspominałeś o urządzeniach do serwerowni od Panasonic niestety urządzenia są/były tylko do 5kW
... "gdybając" gdyby mieli by urządzenia na chł.-15C i 7kW to MHI i ME miało by silną "Markową" i tańszą od siebie konkurencję.
Panasonic ma urządzenia PACi zadeklarowane chłodzenie do -15 C od 3,5 kw do 14kw. Te do serwerowni mają zadeklarowane -20C.Nadmienie że jest to troszkę zmodyfikowana linia produktów Sanyo ( PACi). Panasonica montujemy już od dobrych kilku lat. Można powiedzieć że tego sprzętu nauczyłem się i puki nie zaczną kombinować z aluminiowymi wymiennikami to z tej marki nie zrezygnuję. Niestety na naszym rynku nie jest oferowana cała gama dostępnych urządzeń, a szkoda. Prawdopodobnie tej europejskiej centrali nie bardzi zależy aby rozwijać rynek w Polsce jak zrobiło to ME .
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-10-17, 14:05:41
Top użytkownik
kamil.szymczak napisał(a):Czemu zrezygnowałeś z niego, jakieś szczególne powody?
To prawda, urządzenia do serwerowni są tylko do 5kW te dedykowane [...]
Zmiana firmy, a więc zmian sprzętu który mam w bieżącej ofercie .
Amfan napisał(a):
DBKlima napisał(a):Wspominałeś o urządzeniach do serwerowni od Panasonic niestety urządzenia są/były tylko do 5kW
Panasonic ma urządzenia PACi zadeklarowane chłodzenie do -15 C od 3,5 kw do 14kw. Te do serwerowni mają zadeklarowane -20C.Nadmienie że jest to troszkę zmodyfikowana linia produktów Sanyo ( PACi). Panasonica montujemy już od dobrych kilku lat. Można powiedzieć że tego sprzętu nauczyłem się i puki nie zaczną kombinować z aluminiowymi wymiennikami to z tej marki nie zrezygnuję. Niestety na naszym rynku nie jest oferowana cała gama dostępnych urządzeń, a szkoda. Prawdopodobnie tej europejskiej centrali nie bardzi zależy aby rozwijać rynek w Polsce jak zrobiło to ME .

Prawda PACi... ale półka cenowa już zupełnie inna ...

Panasonic jest dobrą marką ale weszła za późno, następnie nie mała dobrej dystrybucji a właściwie szczęścia do dystrybutorów. Od paru lat widzę że uzyskali stabilizację mają tych samych dystrybutorów i firmy instalacyjne .
  • Odpowiedz

obser

2017-10-18, 13:31:20
Top użytkownik
Ja myslę, że przyzwyczailiśmy się do dystrybutorów i ich marek. Ja z podstawoeym moim dystrybutorem współpracuję od 12 lat co najmniej, jest miła atmosfera, urządzenia prawie bezawaryjne, świeża sprawa potrzebny na gwarancji silnik żaluzji, telefon, dziś przyszedł, założę i wtedy zrobimy papierologię. Miałem w tym roku problem z Gree i samo zgłoszenie i przyjęcie zapotrzebowania na części to był horror, ale to też zapewne zależy od dystrybutora. Już się ugadałem z innym i wyjaśniliśmy sobie sprawy, więc następne zamówienie trafi pod inny adres. Dobre relacje w handlu, to połowa sukcesu. Wczoraj zgłoszony problem, dziś pojechał technik go roawiązać, czyli wymienić silniczek krokowy od żaluzji. To się liczy.
Zdarzyła się sytuacja nieszczelności jednostki zewnętrznej, można było to zrobić, ale Klient dziwnie by patrzył na naprawę nowego urządzenia, dystrybutor zakwalifikował to jako wadę przedsprzedażną i zaraz przysłał nową jednostkę. Bajka.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-10-18, 13:34:03 przez obser.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2017-10-18, 17:53:27
Moderator
Panasonic, polecam, montuję
  • Odpowiedz

kamil.szymczak

2017-10-18, 21:19:52
Użytkownik
Czyli tak jak myślałem, przyzwyczajenia przede wszystkim i ograniczone kanały dystrybucji. Jak myślicie, Ci którzy go montują, Panasonic to klasa wyższa czy średnia, może konkurować z Daikinem czy Mitsu?
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-10-19, 07:51:05
Top użytkownik
... a jak ci powiem że to taki sam karton na palecie jak każdy inny to co ty na to powiesz ?
  • Odpowiedz

kamil.szymczak

2017-10-19, 13:20:40
Użytkownik
Nie bede zdziwiony ????
  • Odpowiedz

obser

2017-10-19, 13:56:59
Top użytkownik
Marki nie tylko zobowiązują do posiadania ich certyfikatów, jeszcze dodatkowo bodajże Samsung zaczął sobie za to liczyć kasę. Nie ma czasu i szkoda kasy, aby mieć w ofercie wszystkie marki. Trzeba zdecydować się na jednego dystrybutora i jego marki, ew. podeprzeć się czymś z klasy premium. Nie można kupować u wszystkich, bo obrót się rozproszy, a jak współpracujesz i robisz obroty, to masz tam fory. Jak zaczynasz rozmowę handlową, lub nawiedzi Cię przedstawiciel wszystko happy. Jak pierdyknie jakaś pierdułka, to przeczołgają Cię zaraz jakimiś RMA, czekasz na decyzję, a to podeślij foto, a to FV i schodzi. Jak jesteś z jakąś firmą związany to też taką papierologię trzeba zrobić, ale na mój telefon do Działu Technicznego w ten dzień wysyłają mi tą część, nawet jak brak na magazynie,to wymontują z innej maszyny, a potem uzupełnią. Do dziś firma Centrum Klima nie dosłała mi zaworów trójdrogowych do partii z 5 klim, które Klientom powymieniałem, a minęło z 15 lat. A już ciekawostką tej firmy była sprzedaż klimatyzatorów na Allegro z 15% taniej niż Instalatorom. Też potem kupowałem galanz-e na Allegro, zamiast wykłuca się o cenę z Allegro z Działem Handlowym. Zupełny odjazd.
  • Odpowiedz

radekklimat

2017-10-23, 19:46:35
Moderator
To Daikin niech z nim konkuruje a nie odwrotnie
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa