Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wentylacja i klimatyzacja w hali sportowej

3 Odpowiedzi, 2588 Wyświetleń

callon2190

2017-11-21, 18:16:25
Nowy użytkownik
Witam , jestem studentem i robię projekt wentylacji i klimatyzacji pomieszczeń dla hali sportowej. Mam 3 pomieszczenia klimatyzowane i mam już obliczone dla nich potrzebne strumienie powietrza, a mianowicie dla pokoju 1 - 396 m3/h, pokoj nr 2 309,6 m3/h i dla sali sportowej 19260 m3/h. W kolejnym etapie mojego projektu mam wykonać opis rozwiązania projektowego systemu klimatyzacji, dobór systemu rozdziału powietrza wentylacyjnego w pomieszczeniach oraz liczbę i rozmieszczenie nawiewników i wywiewników powietrza. Ma to być zrobione w sposób ogólny , nie szczegółowy, gdyż zajęcia tego typu dopiero przede mną. Niestety nie jestem dobrze zorientowany w temacie , czy ktoś mógłby mi pomoc i dobrać coś odpowiedniego i rozwinąć te 3 punkty które mam wykonać ? Z góry dziękuję Smile
  • Odpowiedz

Amfan

2017-11-22, 19:55:18
Top użytkownik
Na studiach za gotowce to sobie liczyli od 200 do 500zł . To zależało od stopnia trudności projektu .
  • Odpowiedz

HC

2017-11-23, 06:59:48
Użytkownik
Jak się nie jest zorientowany to trzeba się zorientować. Poczytać trochę. A nie szukaj że ktoś ci napiszę jak masz wszystko zrobić. Te współczesne studenta.

A potem mamy takie cyrki przy wykonawstwie wentylacji czy instalacji że PAN projektant uprawnieniami zrobił kolizję lub zaprojektował że 1 km będzie obsługiwał 3 pomieszczenia Konf i gdzie tu termostat dac?? Najbardziej mnie ciekawi czy studenci słyszą o wąż. Kształtu kanału bo jak widzę czasami projekty to za głowę się łapie jakie przewezenia robia byle się strumień i prędkość zgadzała a reszta jakoś będzie. A potem powietrze swista i co moglo pójść zle.
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-11-23, 07:03:39 przez HC.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa