Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja do firmy

2 Odpowiedzi, 2565 Wyświetleń

infer

2006-08-06, 18:32:11
Nowy użytkownik
Witam serdecznie.

Mam następujące pomieszczenie:

- kubatura 190 m3

- zyski ciepła ok 9kW

oraz

- kubatura 80 m3

- zyski ciepła ok 3 kW

Jednostka zewnętrzna mogłaby wisiec na scianie północnej w miejscu zacienionym.

Teraz mam pytanko Smile Czy istnieje możliwosc zainstalowania klimatyzacji typu multi split ( 2 urz. nazwijmy je nawiewowymi w pomieszczeniu nr 1 ) oraz 1 urz. nawiewowe w pomieszczeniu 2. Interesuje mnie również kwestia ogrzewania. Jaka jest skutecznośc takiej formy grzania. Jakie są ograniczenia. Nie ukrywam ze jest to dla mnie bardzo ważne zagadnienie. Poza skutecznym chłodzeniem chciałbym miec równiez skuteczne ogrzewanie w okresie zimowym.

Tym samym prosiłbym o doradzenie jakie urządzenie wybrac oraz ewnetualnie może macie Państwo kogoś godnego polecenia na terenie Łodzi. Prosiłbym równiez o podanie przyblizonego kosztu takiego (takich) urządzen ( nie musi byc ono 1 ) oraz ewentualnego montazu.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

YN

2006-08-18, 17:18:48
Użytkownik
Szanowny Panie infer
Z informaqcji, które Pan przesłał mogę wniopskować, że jeden lokal jest o powierzchni ok. 60m2, zaś drugi ok. 30m2.
Nie wiem jak określił Pan zyski ciepła, natomiast z tej infomacji mogę określić, iż łączna moc chłodnicza wynosi ok. 21,0 kW.
To mniejsze pomieszczenuie, jak sądzę, nie stanowi problemu lokalizasccji jednostki wewnętrznej i jej mocy. Ntonmiast większe może sprawiać pewien kłopot wynikający z jego kształtu (może 2 jednostki wewnętrzne). Być może w tym pomeszczeniu należałoby zainstalować dwie jednosttki wewnętrzne, które umożliwyby prawidłowe, równomierne schłodzenie powietrza w całej kubaturze, ze szczególnym uwzględnieniem stref przebywania ludzi.
Zainstalowanie i dobór tego typu urządzeń jest możlwy poprzez łódzką firmę Ventra Clina, której siedzba jest właśnie w Łodzi (patrz-PORTAL - KLIMATYZACJA).
W przypadku dalszych pytań służę poradą.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa