Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Woda. Pijecie z kranu, filtrujecie?

26 Odpowiedzi, 63189 Wyświetleń
1 2 Dalej

kroms

2018-02-28, 12:02:36
Banned
Zastanawiam się nad zakupem filtra,
A może ktoś z Was wie, gdzie można dać do przebadania wodę na Śląsku i ile to kosztuje?
  • Odpowiedz

januszk

2018-03-02, 06:09:54
Użytkownik
Z tego co wiem to woda już sama w sobie jest przebadana. Jednakże nie masz pewności cyz nie ma w niej jakichś dziwnych i szkodliwych substancji z rur. Tak więc dla pewności moim zdaniem warto jest wodę filtrować. Tylko nie jakimiś nieskutecznymi dzbankami,

Zamontuj sobie porządne urządzenie filtrujące w domu. W perspektywie czasu nie wychodzi wcale tak drogo.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-02-26, 11:07:27 przez admin.)
  • Odpowiedz

obser

2018-03-02, 09:25:49
Top użytkownik
Ja zamontowałem sobie w domu uzdatniacz wody i to była jedna z trafniejszych decyzji w życiu, ponieważ u nas woda jest super twarda i ma masę kamienia. Skończyło się cotygodniowe czyszczenie sitek, czajnika. Zawsze lepsza będzie kranówka do picia , ale jak masz twardą wodę, to szkoda urządzeń. Musisz zbadać wodę ze swojego kranu, nie jest to drogie, robią to wodociągi. I one odpowiadają za jakość do licznika, a kupę ludzi ma zanieczyszconą instalację wewnętrzną, więc jakość może się różnić. Przykładowo syn mieszka w Poznaniu i tam bez żadnego uzdatniania wodę ma super. Więc recepty nie ma.
  • Odpowiedz

Whisky

2018-03-02, 10:05:04
Top użytkownik
My posiadamy dwa duże filtry za licznikiem. Wode mamy straszną, przynajmniej 2 razy do roku czuć chlor i raz na rok jest podany całkowity zakaz picia wody z kranu nawet przegotowaną. Filtry to takie minimum ponieważ każda naprawa rur wiąże się z brudem a za tym zmywarka, pralka, baterie i inne cuda są zawalone momentalnie. Najgorzej gdy ogrzewacz wody jest zabrudzony. Nasze wodociągi genialne nawet nie wiedzą jak twarda woda jest w gminie więc osobiście z obawami piję kawę.
  • Odpowiedz

obser

2018-03-02, 10:40:52
Top użytkownik
Za parę złotych kupisz test kropelkowy na twardość w stopnich niemieckich. Przed założeniem uzdatniacza miałem 40 st teraz od 1 do 7. Regenerację złoża robi po zużyciu 1,65 m3. Przed są trzy duże filtry piankowy,sznurkowy i z węglem aktywnym.
  • Odpowiedz

Bock

2018-03-03, 16:39:32
Zaawansowany użytkownik
Dzbanki to ogólnie drogo wychodzą jeśli woda jest twarda szybko kończą się wkłady, dobry jest podobno filtr z odwróconą osmozą znajomek to ma i bardzo chwali, lub filtr typu Redox ( zjonizowana woda alkaiczna, wodór cząsteczkowy działa jako przeciwutleniacz ) tu można poczytać o zasadzie działania:

[reklama]

Polecam obejrzeć sobie film:
https://www.youtube.com/watch?v=31bsduG0B3k

Pzdr.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-03-03, 16:43:54 przez Bock.)
  • Odpowiedz

Patrykk

2018-03-20, 13:25:11
Użytkownik
ja od kilku lat ( chyba 8) używam w mieszkaniu filtra odwróconej osmozy, nie badałem wody ale wg mnie jest to dobry zakup, gotujemy na tej wodzie i kamienia zero a wcześniej co tydzień od kamienianie czajnika, wodę też piję ta przefiltrowana, wymiana filtrów to koszt ok 150 PLN za komplet raz w roku ( niektóre filtry mogą być 2 lata, ale ja wymieniam wszystko co roku), mogę polecić pod warunkiem że masz pod zlewem miejsce na baniak i możliwość zamontowania na blacie drugiej małej wylewki.
  • Odpowiedz

123Lucy

2018-04-09, 11:22:29
Nowy użytkownik
Ja mam zwykły filtr węglowy i daje radę Smile
  • Odpowiedz

mareczek199

2018-05-15, 09:17:27
Nowy użytkownik
ja filtruje jakiś dzbanek brita czy coś takiego
  • Odpowiedz

obser

2018-05-15, 12:32:26
Top użytkownik
Woda jest badana i zawiera drogocenne dla organizmu mikroelementy. Jestem przeciwnikiem odwróconej osmozy i picia wody niemal destylowanej. Jak w danym wodociągu jest duża zawartość związków wapnia to warto zainwestować w uzdatniacz ze złożem żywicznym i co najmniej filtr węglowy. Wszystkie urządzenia AGD serdecznie za taką inwestycję podziękują. Choć np. w Poznaniu z ujęcia z którego ma syn w mieszkaniu byłby to niepotzrbny wydatek, bo mierzyłem i twardość dochodzi do 9 st. niemieckich, gdzie u mnie przekraczało 45
  • Odpowiedz

obser

2019-06-05, 18:41:40
Top użytkownik
Woda oczywiście może być zdrowa i spełniać warunki normy, ale u nas jest strasznie twarda i bez uzdatniacza co tydzień czyściłem sitka, czajnik i założenie np. automatycznego mieszacza byłoby wywołaniem swoich problemów. Jedynie po założeniu stacji zmiękczającej jest złudzenie, że nie spłukaliśmy np. mydła z rąk. Ale za radą monterów rzeczy, które prałem wcześniej mam prać parę razy bez detergentów i o dziwo pieniło się jak z płynem, czy saszetką. I używam 50% dawki detargentów z tym samym skutkiem prania.
  • Odpowiedz

m.tuchocka

2019-06-18, 09:19:54
Nowy użytkownik
W Poznaniu w większości dzielnic od dawna pije zwykłą z kranu. Dla dzieci jednak wolę dać przefiltrowaną z dzbanka dobrej firmy na wszelki wypadek.
  • Odpowiedz

haley.trystan

2019-10-08, 10:10:50
Nowy użytkownik
Wszystko o wodzie i jej odpowiednim filtrowaniu. Dzięki temu uzyskamy wodę czystą i miękką.
  • Odpowiedz

mariabajd

2019-10-11, 08:10:48
Nowy użytkownik
Co do komentarza odnośnie tego, że woda z odwróconej osmozy jest niedobra dla zdrowia - oczywiście, odwrócona osmoza jest najdokładniejszym systemem filtracji wody, więc to jasne, że czyści ją też z minerałów. Ale osmozy nowej generacji prawie zawsze mają mineralizator, więc sądzę że to dobre rozwiązanie problemu Smile Ja mam filtr, z którego wychodzą dwa kraniki (z wodą miękką i z wodą zmineralizowaną - z wody miękkiej robię herbatę, kawe, wlewam ją do żelazka czy gotuję na jej bazie).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-10-11, 08:41:46 przez mariabajd.)
  • Odpowiedz

Dobrasin54

2020-02-13, 10:12:18
Banned
Oczywiście podobno woda jest już dobra do picia prosto z kranu, ja jednak używam filtra węglowego, tak na wszelki wypadek

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-09-03, 07:39:46 przez Dobrasin54.)
  • Odpowiedz

hyman.turcotte

2020-02-29, 18:37:23
Nowy użytkownik
Ja piję filtrowaną. Teraz jest dużo filtrów, z których można skorzystać. Tania sprawa.
  • Odpowiedz

douglas.norbert

2020-04-29, 12:28:39
Nowy użytkownik
Lepiej założyć filtrację. Zdrowsza, tania. Jest też możliwość założenie jonizatora, tylko to już droższa sprawa.
  • Odpowiedz

wireska

2021-02-09, 10:33:03
Nowy użytkownik
Osobiście nie odważyłbym się pić nie zbadanej wcześniej wody. Kto wie co tam może być, a później ludzie skarżą się że są chorzy.
Uzdatnianie wody Bielsko
  • Odpowiedz

Kitek

2021-03-19, 20:37:04
Nowy użytkownik
Ja filtruje wodę. Woda z kranu przechodzi przez te rury i zbiera bakterie. Lepiej ja oczyścić. Herbatka mi wtedy lepiej smakuje.
  • Odpowiedz

RobertPol

2021-06-04, 15:34:04
Nowy użytkownik
Już od kilku lat piję tylko jedną wodę, Piwniczankę. Jest bardzo dobrze zmineralizowana, ma odpowiednią zawartość wapnia, magnezu i innych minerałów
<reklama> Po samym smaku tej wody czuć co się pije, a nie kranówki. Szklanka rano dobrze wpływa na przemianę materii
  • Odpowiedz

margaretka

2021-10-28, 20:31:46
Nowy użytkownik
Dotychczas to w sumie ja piłam wodę z kranu, ale oczyszczoną. Natomiast doszło do mnie ostatnio, jak wartościowa jest woda alkaiczna chociażby <reklama, pozdrawiam, ADMIN>. Czy ktoś z was taką pije? Ja słyszałam, że doskonale ona nawadnia organizm i też pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ale i nie tylko...
  • Odpowiedz

MariuszM

2022-06-06, 15:41:40
Nowy użytkownik
Z kranu, przegotowaną Smile
  • Odpowiedz

ebig

2022-06-14, 11:05:32
Banned
Woda wodociągowa niejednokrotnie ma lepszą jakość, niż ta w butelce. Kwestia smaku i zapachu zależy głównie od stanu instalacji wewnetrznej- często starej i zaniedbanej. Dlatego dzbanki filtrujace to dobra inwestycja, pod warunkiem regularnej wymiany filtrów.
  • Odpowiedz

MarkusP

2022-07-06, 10:17:26
Nowy użytkownik
Ja piję wodą filtrowaną z dzbanka Wink Piję tak od lipca zeszłego roku Wink Przynajmniej nie mam w domu plastikowych butelek walących sie po domu
  • Odpowiedz

klarkson

2022-08-22, 12:34:22
Banned
Piję wodę z kranu. Wbrew pozorom woda taka nie jest niezdrowa i można ją swobodnie pić bez ograniczeń Wink Nie wiem czemu tyle osób obawia się picia kranówki. Naprawdę nie ma się tutaj czego obawiać. Woda jest testowana oraz badana.
Nie polecam jedynie kupowania baterii w kolorze czarnym do tego typu wody - do wody kranowej dodawane są skladniki mineralne, które mogą się odkładac na baterii, a na kolorze czarnym jest to bardziej widoczne niż na złotym albo srebrnym.

Spory wybór ma rea.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-02-26, 11:23:55 przez admin.)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa