Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Octavia II 2010 Benzyna 1.6 BSE ilość oleju

5 Odpowiedzi, 4259 Wyświetleń

fitos

2018-04-23, 14:01:59
Nowy użytkownik
Zgodnie z informacją:

http://www.warsztat.wloclawek.pl/katalog...zacji.html

w tym samochodzie potrzeba 525g czynnika, natomiast nie wiem ile wymagane jest w układzie oleju.
Czy ktoś mógłby poratować mnie tą informacją?
Będę jechał na doładowanie klimatyzacji po wymianie chłodnicy i chciałbym mieć pewność że nie dostanę za dużo lub za mało czynnika i oleju.

Będę wdzięczny za poratowanie.

Rafał
  • Odpowiedz

obser

2018-04-23, 14:17:02
Top użytkownik
W całym układzie w zależności od zatosowanej sprężarki powinneś mieć od 120-180 g. Na nową chłodnicę (skraplacz, oczywiście nowy, bo jak używka to nic nie dolewasz) powineś dodać 8,1% nominalnej ilości tp powiedzmy 13- 15g PAG ISO 46. Nie jedziesz na doładowanie, a ładowanie skoro układ był rozscelniony i wtedy zależnie od temperatury musi być zwiększony czas osuszania próżniowego. Zerkłem jeszcze do Intercarsu i ta chłodnica zapewnie jest zintegrowana z osuszaczem, więc jeszcze 10 ml na osuszacz, razem dolej 23 g dodatkowego nowego oleju.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-04-23, 14:27:01 przez obser.)
  • Odpowiedz

fitos

2018-04-23, 15:10:39
Nowy użytkownik
obser,

Naprawdę bardzo dziękuję. Nie chciałbym zniszczyć czegokolwiek a teraz taka podpowiedź wiele mi daje.
Bardzo dziękuję!

Nasunęły mi się jeszcze takie pytania:
Czy jak odkręcę skraplacz (chłodnice klimatyzacji) to będzie wyciekał olej?
Czy ma sens próba pomiaru ilości tych ml/g które wyleję? z chłodnicy/osuszacza? (obawiam się że nie zmierzę dokładnie ile pozostało)

Czy po wymianie nic złego się nie stanie jak pojadę do serwisu ok 10 km na napełnienie po 1-2 dniach? Rozumiem że raczej nie ale...

Jak rozumiem powinno być bezpiecznie dla układu i szczególnie osuszacza?

Jeśli w układ nie wejdzie 525g czynnika, czy to znaczy że "nie wchodzi" i tyle czy powinienem naciskać na serwis aby dążyć do tej wartości - mam teraz pusty układ. Mogą być z tym jakieś problemy (uzupełnianiem do 525?) Jak upychać do tych 525?

pozdrawiam
Rafał
  • Odpowiedz

obser

2018-04-23, 15:20:15
Top użytkownik
1. Nic nie wylewasz, utylizujesz te graty i tak nie zlejesz oleju z chłodnicy,bo to niemożliwe
2. Możesz jechać po 2 dniach, najważniejszą sprawą jest długość rozszczelnienia instalacji, powinien być najkrótszy i wilgotność powietrza najmniejsza, jak pada daj se spokój.
3. Nie potrzeba upychać, wejdzie bez problemu, ja leję 550, bo masz +/- 25g czynnika tolerancję i 550 też jest prawidłową ilością. A jak serwis twierdzi, że nie wepchnie, to szybko zmień ten serwis.
  • Odpowiedz

fitos

2018-04-24, 06:21:50
Nowy użytkownik
Pięknie dziękuję!!! Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa