Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pompa, wytwarzanie próżni itd.

28 Odpowiedzi, 22939 Wyświetleń
1 2 Dalej

lukbok

2018-05-05, 06:04:27
Nowy użytkownik
Witam

Na początku napiszę, że w sprawach klimatyzacji nie jestem profesjonalistą. Jednak (o czym niżej) na "profesjonalisty" nie mogę liczyć więc chyba sam muszę zgłębić temat.

Klika miesięcy temu zakupiłem pompę ciepła LG. Że mam pojęcie to całą stronę hydrauliczną wykonałem samodzielnie. Jednak przeszedł czas na podłączenie strony pierwotnej gazowej. Ze względu na to, że nie mam ani urządzenia do kielichowania, ani pompy próżniowej pomyślałem, że wezmę firmę (od montażu klimatyzacji itd) do tej części roboty. Przyjechali, podłączyli, wytworzyli próżnię i wypełnili obieg. Tylko cóż z tego jeśli wytworzenie próżni zajęło im może ze 2 minuty, co mnie bardzo zaskoczyło ponieważ przeczytałem, że powinno to trochę potrwać. Ich pompa próżniowa gabarytowo była mała ale nie wiem jakie miała parametry. Nie wiem jak długo powinno to trwać ale w serwisowce LG jest napisane o 30 minutach. Skasowali 300 zł i pojechali, a na moje pytanie o krótki czas wytwarzania próżni odpowiedzieli, że obieg jest krótki (każda z rur ma 5m) i jest wszystko ok.
Pozostawiam to bez komentarza ale wydaje mi się, że nie jest to zrobione prawidłowo.

Postanowiłem zakupić pompę próżniową tym bardziej, że mam do podłączenia jeszcze dwie jednostki wewnętrzne do klimatyzatora który od 2 lat mam w domu.
Proszę o Was o wypowiedzenie się w kilku sprawach:
1. Czy pozostawić obieg pierwotny pompy ciepła tak jak jest czy jeszcze raz to osuszyć?
2. Przeglądając pompy próżniowe na allegro firmy Value myślę, że każda nadaje się do "domowych" instalacji klimatyzacji. Jeśli jest w stanie wytworzyć ciśnienie o wartości 0,02 mbar i jest wydajności 100 l/min to bez problemu w otoczeniu o temp. 10-20 stopni Celsiusza osuszy instalację? Czy jest jakiś wykres zależność czasu pracy pompy od długości rurociągu?
3. Czy jest sens inwestować w pompę dwustopniową jeśli nie będę wykonywać instalacji przemysłowych?
Wracają do pompy ciepła to po pierwszym uruchomieniu było słychać syczenie i bulgotanie w rurach obiegu pierwotnego (gazowej lub cieczy). Jednak po kilku minutach to ustało. Czy to było prawidłowe?

Dziękuję
Łukasz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-05, 06:06:24 przez lukbok.)
  • Odpowiedz

barbie

2018-05-05, 11:20:18
Top użytkownik
przed zakupem pompy zrób uprawnienia .
  • Odpowiedz

Amfan

2018-05-05, 16:40:49
Top użytkownik
Wstaw filtr osuszacz i indykator wilgoci to będziesz wiedział cz próżnia była wystarczająca.
  • Odpowiedz

barbie

2018-05-05, 18:04:05
Top użytkownik
Amfan szkolisz chłupników-on nawet nie ma kielichownicy .
  • Odpowiedz

lukbok

2018-05-05, 20:20:00
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):Amfan szkolisz chłupników-on nawet nie ma kielichownicy .

chłopie jak będzie trzeba to kupię kielichownice, pompę, zakupię cały wymagany sprzęt i zrobię uprawnienia UDT.
Do tej pory nie chciałem tego robić i pomyślałem że zaufam fachowcom tak jak w proponujecie w Waszych postach. I co z tego mam. Jestem o 300 zł chudszy i mam wątpliwość czy jest to dobrze zrobione.
Co najgorsze, że zostało to źle zrobione może okazać się po czasie, a nie np. jutro aby mógł zareklamować usługę.

Super że masz dużą wiedzę więc wypowiedz się na temat moich wątpliwości, odpowiedz na moje pytania, a nie kozacz.
Jeśli podzielisz się dobrą radą to zrobię to dobrze, a jak nie, to i tak się doszkolę tylko więcej czasu mi to zajmie.
Zaraz mi napiszesz coś w stylu: że wiedza kosztuje, że musiałeś dużo czasu poświęcić aby zdobyć wiedzę i będziesz miał rację. Jednak po co udzielasz się na tym forum?

Wiedzę którą mam też ciężko i długo zdobyłem. Jednak jeśli laik zapyta mnie o poradę to mu ją dam, ponieważ wychodzę z założenia aby ten gość zrobił to dobrze na podstawie mojej wiedzy niż bez jakiejkolwiek pomocy i z tragicznymi skutkami.

Nie chcę nikogo obrazić tym postem ale będę wdzięczny za odpowiedzi ponieważ nie wiem czy mogę tą pompę ciepła użytkować.

Pozdrawiam
Łukasz
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2018-05-05, 20:38:14
Użytkownik
Ale skąd wiesz że jest coś źle?
  • Odpowiedz

barbie

2018-05-05, 21:52:37
Top użytkownik
czy papraki miały autoryzację LG ? .
  • Odpowiedz

Daka

2018-05-06, 04:12:29
Nowy użytkownik
...
Nie ruszaj g****a jak nie śmierdzi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-06, 04:13:49 przez Daka.)
  • Odpowiedz

Daka

2018-05-06, 04:13:29
Nowy użytkownik
Łukaszu,

Aby układ freonowy działał prawidłowo czyli pobierał oraz oddawał energie cieplną muszą być spełnione odpowiednie warunki(...), gdy jest już zamknięty hermetycznie tu przychodzi z pomocą pompa próżniowa, która usuwa wszelkie gazy pyły etc. Dobrze jesli serwisant jest wyposażony w vacuometr, bo samo odsysanie moze twać nawet minute (w niektórych przypadkach), ale ma to swoje zależności, wskazanie owego vacuometru potwierdzi prawidłowe wykonanie czynności tuż przed napełnieniem instalacji chłodniczej.
Żeby jednak zaoszczędzić Ci czasu i wolnych środków których jak mniemam masz sporo, najlepiej oceń sam jako użytkownik danego urzadzenia czy działa ono poprawnie, albo wezwij serwis fabryczny LG jeśli urządzenie posiada gwarancję.

Darek
Nie ruszaj g****a jak nie śmierdzi
  • Odpowiedz

lukbok

2018-05-06, 06:31:38
Nowy użytkownik
PARTNER-MAR napisał(a):Ale skąd wiesz że jest coś źle?

Właśnie nie wiem. Może jest dobrze. Dlatego Was zapytałem o zdanie.
(jednak ma wątpliwości ponieważ dwa lata temu inna firma podłączała i osuszała rury w klimatyzacji w moim domu. Na tamtą chwilę podłączała jedną z trzech jednostek wewnętrznych. Osuszanie układu trwało bodajże 40 minut (temp. otoczenia wynosiła 30 stopni) i pamiętam jak po 15-20 minutach od rozpoczęcia co jakich czas na zaworze pompy pojawiała się para). Długość rur była ciut większa.
Tak jak już pisałem serwisówka LG wspomina o 30 minutach przy pompie 115l/h. Oni na pewno mieli wydajniejszą pompa ale czy 2 minuty starczyły?)

Chyba nie mieli autoryzacji LG, mieli natomiast uprawnienia FGAZ co przy tej robocie chyba powinno być wystarczające.

Kolego Daka: możesz napisać więcej o tych warunkach kiedy osuszanie może trwać nawet minutę.
Z tego co rozumiem to samo wytworzenie odpowiedniego ciśnienia nic nie gwarantuje ponieważ potrzeba troszkę czasu aby usunąć parę z rur. A czas potrzebny na to jest zależny od długości rur i wydajności pompy i aktualnego ciśnienia.

Dziękuję i pozdrawiam
Łukasz
  • Odpowiedz

barbie

2018-05-06, 12:42:37
Top użytkownik
Czyli brak gwarancji .
  • Odpowiedz

lukbok

2018-05-06, 18:19:57
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):Czyli brak gwarancji .

A Ty znowu swoje. Odpowiedź na moje wątpliwości jeśli masz taką wiedze lub nie odpisuj.

Co ma gwarancja LG do poprawnie podłączonego układu gazowo/cieczowego. Czy uprawnienia FGAZ na które mnie wysyłałeś nie gwarantują, że poprawnie podłączą instalację? To po co one są?

Pozdrawiam
Łukasz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-06, 18:47:04 przez lukbok.)
  • Odpowiedz

barbie

2018-05-06, 18:54:51
Top użytkownik
czy pompa została zarejestrowana / .
  • Odpowiedz

mateusz13236

2018-05-06, 19:46:16
Nowy użytkownik
Barbie ty sobie mózg zarejestruj albo wróć do podstawówki jak nie umiesz na pytania odpowiadać!!!
1.Łukaszu ja podłączając pompę ciepła robię zawsze próbę azotem min na jedną dobę z ciśnieniem 40 bar!!!
Potem dopiero próżnia minimum 45 min i zostawiam jeszcze na 20-30 min dla świętego spokoju, z tego względu że te urządzenia większość swojego czasu pracują na grzaniu gdzie ciśnienia potrafią dochodzić do 42 bar!!!
2. Większość firm wymaga autoryzacji do uruchomienia urządzenia jeżeli panowie takowej nie mieli to zapomnij o gwarancji chyba że dystrybutor będzie OK wobec ciebie i nie będzie robił problemów.
3. Wilgoć która została w obiegu na pewno po 2 minutach nie odparowała, gorzej jeżeli rury nie były zaślepione to kto wie ile tego tam jest!!! Miałem przypadek gdzie wilgoć doprowadzała systematycznie do zatykania elementu rozprężnego.
Jeżeli chcesz spać spokojnie i mieć święty spokój to wezwij porządny serwis który usunie np. czynnik,wykona próbę ciśnieniową, potem minimum 1 godz próżni oraz ponowne napełnienie uwzględniając ilość dodatkowego czynnika do długości instalacji.
  • Odpowiedz

lukbok

2018-05-06, 20:25:07
Nowy użytkownik
Witam,

dziękuję za rzeczową odpowiedź.
Wysłałem zapytanie do autoryzowanego serwisu LG odnośnie kosztów sprawdzenia oraz uznania gwarancji.

Liczę się z tym, że nie dostanę gwarancji i to biorę na siebie ponieważ podłączyłem pompę do układu otwartego - tutaj możemy długo dyskutować czy to jest dozwolone czy nie. Jednak wartość przepływu w C.O. mam większą niż wartość graniczna wbudowanego czujnika i pompa nie wyrzuca błędu przepływu. A czujnika ciśnienia nie ma w tej pompie.
Dwa razy po godzinie uruchomiłem pompę i wydaje się, że działa bez problemu. Jednak ze względu na to, że mogę nie mieć gwarancji chcę wykluczyć wszystkie wątpliwości.

Rury były zaślepione jedynie taśmami ponieważ sam je prowadziłem i zaślepiałem. Po zakończonym montażu dodatkowo je przedmuchałem i ponownie zaślepiłem. Są o długości 5 metrów.
Próbę szczelności robili. Tylko też trwała maksymalnie 5 minut.
Gdybym się zdecydował na ponowne osuszenie to czy muszę liczyć się z tym, że będzie trzeba dołożyć czynnika czy jedynie zassać do sprężarki zamknąć zawory, wysuszyć układ i ponownie otworzyć zawory?
Pytam ponieważ jeśli się zdecyduję to chcę wiedzieć co mnie czeka.

kolego Mateuszu: ludzie którzy u mnie byli montują klimatyzatory od lat i wydają się "porządni".
Zrobili co mieli i pojechali. Na podstawie różnych wiadomości doszedłem do wniosku, że coś za szybko im to poszło stąd też moje obawy.

Pozdrawiam
Łukasz
  • Odpowiedz

Amfan

2018-05-06, 21:05:56
Top użytkownik
Jeśli układ jest zawilgocony to trzeba wymienić czynnik i olej. Czynnik z cząsteczkami wody powoduje powstawanie kwasu. Natomiast specyfika tych olejów jest taka że lubią ciągnąć wodę. Oleje są pakowane w.hermetyczne puszki . Nie można takiego oleju kupić z beczki jak do samochodu.
  • Odpowiedz

MarioO

2018-05-07, 05:44:04
Zaawansowany użytkownik
Jeśli układ jest zawilgocony ale nikt tego nie stwierdził.Większe urządzenia mają wzierniki.5 min próżni to mało ale czy jest jakaś gwarancja że 30 min to OK?Jeśli instalacja pompy była zamknięta a przecież była i te 5 metrów nie leżało w błocie to dał bym spokój
  • Odpowiedz

lukbok

2018-05-07, 07:33:25
Nowy użytkownik
Witam,

dostałem informacje od przedstawiciela LG, że LG nie praktykuje wizyt serwisowych, a pompy ciepła traktuje jak klimatyzatory. Do podbicia gwarancji wystarczy firma z uprawnieniami F-GAZ.

Zostawiam tak jak jest.

Pozdrawiam
Łukasz
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-05-07, 08:19:20
Top użytkownik
PARTNER-MAR napisał(a):Ale skąd wiesz że jest coś źle?
Nikt normalny nie podpina pompy próżniowej na 2 minuty ... kuźwa to czas przemyśleń papierosa, śniadania, obiadu, kawy, telefonu do żony i koleżanki Tongue :lol: :o Big Grin
Może i nie jest źle ale nie wynika to z prawidłowego montażu ale ze szczęścia które kiedyś się skończy na większej budowie przy większym systemie gdzie będzie umowa i kary finansowe.

lukbok napisał(a):Chyba nie mieli autoryzacji LG, mieli natomiast uprawnienia FGAZ co przy tej robocie chyba powinno być wystarczające.

Dziękuję i pozdrawiam
Łukasz
... i tu błąd ... urządzenie nie ma gwarancji jeśli urządzenie instalował serwis bez autoryzacji.
300 zł za uruchomienie pompy ciepła ? czy za zrobienie próżni ?
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

lukbok

2018-05-07, 08:59:33
Nowy użytkownik
Witam,

300 zł za kielichowanie, podłączenie rur "gazowych", sprawdzenie szczelności, wytworzenie próżni.

Pompę sam uruchomiłem.

Co do gwarancji to dostałem informację że podbija firma z uprawnieniami F-gaz i tyle.

Pozdrawiam
Łukasz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-07, 09:02:30 przez lukbok.)
  • Odpowiedz

barbie

2018-05-07, 09:16:46
Top użytkownik
przedmuchałem rury sprężonym powietrzem aby dowalić wody do instalacji ? .
  • Odpowiedz

lukbok

2018-05-07, 10:23:50
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):przedmuchałem rury sprężonym powietrzem aby dowalić wody do instalacji ? .

Ale jesteś upierdliwy.
Przedmuchałem aby pozbyć się jakichkolwiek ciał stałych.
Założyłem, że wilgoć zawarta w sprzężonym powietrzu będzie usunięta przez pompę próżniową.

Pozdrawiam
(barbie Ciebie również)
Łukasz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-07, 10:26:41 przez lukbok.)
  • Odpowiedz

Bolas

2018-05-14, 05:49:59
Zaawansowany użytkownik
Wiecie co najpierw w postach wypisujecie jak to ciężko było Fgazy zrobić i jak ciężko wydać pieniądze na ustawowe narzędzia a potem pojawia się pan który nie ma nic czyli mógł coś tam robić przy klimach może nawet na przedmuch przyznaje się że ma wątpliwości co do czystości rur które zastosował i dmuchał je z kompresora a wy wszyscy piszecie mu jak ma to wszystko podłączyć. Po części rozumie desperację jednych i drugich ale z drugiej strony zastanawiam się kto mu urządzenie sprzedał bez Fgazów - no może było to jeszcze wcześniej gdy nie było konieczności i tu gratuluję głupoty sprzedawcy który teraz pewnie będzie siedział jak na szpilkach żeby nie dostać kary.
Co do samych pytań. Próżnia nie może trwać 2 min bo fizyka procesu osuszania nie pozwoli na całkowite odparowanie wody. Długo mnie nie było na tym forum ale widzę że się strasznie zmieniło i mogę dowiedzieć się nowych rzeczy m.in. że próżnia usuwa pyły!!! Brawo panie Darku.
  • Odpowiedz

Cpt.Ryan

2018-05-14, 11:23:53
Nowy użytkownik
Sprzedawca jeśli sprzedal przed nowelizacją ustawy nie musi sie niczego obawiac. Co za glupoty ze bedzie siedzial jak na szpilkach. Lex retro non agit
  • Odpowiedz

JGX

2018-05-14, 18:36:33
Użytkownik
lukbok i tyle się dowiedziałeś od fachowców z tego forum SmileSmileSmile. Tu się ciężko coś dowiedzieć bo duża część to są tacy fachowcy jak byli u ciebie Smile - ale o tym za chwile. To co napisałem nie dotyczy się wszystkich bo są tu ludzie którzy mimo iz to forum branżowe za friko pomogą ci i doradzą za co przy okazji kolejny raz szacun i wielkie podziękowania!!!
Wracając do meritum - ano miałeś książkowy przykład fachowców z uprawnieniami Smile co to patrzą tylko człowiek skroić i się nie narobić no bo oni mają uprawnienia i zarabiają tym na życie - szkoda tylko że nie uczciwie. Ja miałem takiego fachowca co ma swoją firmę który jak mi troszkę czynnika uciekło przyjechał na usługę i a jakże podłączył manometry zaczęł mierzyć przegrzanie coby odpowiednią ilość dopuścić i po kilku próbach podczas których bałem się o swoją sprężarkę tak jęczała gościu postanowił schować uprawnienia i regulaminy do kieszeni i co zrobił??? Odkręcił zawór na maksa, wystawił wąż za balkon i jeeeeedziemySmileSmileSmile. Po tym jak tu fachowcy sekują amatorów za nieporównywalnie mniejsze głupoty myślałem że chyba padnę trupem Smile a w związku z tym że mieszkam w blokach strach mnie ogarnął że zaraz jakiś świadomy sąsiad zadzwoni gdzie trzeba i będę miła prze...e przez fachowca z uprawnieniami f-gaz bo za balkonem zrobił się siwy dymSmileSmileSmile. Ja jako amator w życiu bym czegoś takiego nie zrobił więc gdzie tu sens i logika? SmileTacy to są niektórzy fachowcy. Wracając do tematu - ja jako amator zakładając klimy u siebie i znajomym robię próżnie value 2-stopniową od 30-do 40 minut jak ładna pogoda była i ciepło jak zimno to i ciut dłużej dla pewności można. Te kila minut to niestety stanowczo za mało ale teraz to już po zawodach - próżnia ma na celu usuniecie wilgoci z układu i jeśli tak krótko robili to nie na bank ale jest ryzyko że dobrze nie wysuszyli i pozostała wilgoć co jest niekorzystne bo olej dostaje kwasu i sprężarka cierpi. Teraz masz dwa wyjścia - albo zostawić jak jest i mieć nadziej ze rury nie były bardzo zawilgocone na dworze było ciepło jak robili i będzie OK albo wzywać serwis alo to już muszą być prawdziwi fachowcy którzy wywalą czynnik olej i dadzą wszystko nowe. Koszty mega i gwarancji tez nie ma bo nie wiem skąd weźmiesz prawdziwych fachowców którzy się przyłożą do wymiany oleju bo to niestety nie jest tak łatwo jak z czynnikiem! Ja bym chyba zostawił jak jest. Napisz jak długo rury były u ciebie po kupnie, czy cały czas były szczelnie zaklejone i jak była pogoda jak robili (temperatura)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-14, 18:38:22 przez JGX.)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa