Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Electra multi split

7 Odpowiedzi, 4111 Wyświetleń

krzys173

2018-05-17, 17:39:47
Nowy użytkownik
Witam
Problem ze starą klimą na r407c. Trzy jednostki wewnętrzne wmn12. Dwie działają prawidłowo temperatura na wlocie do jednostek wewnętrznych 24 stopnie na wylocie około 10. Trzecia nie chłodzi. Nie rozbierałem jeszcze jednostki zewnętrznej. Czy w jednostce zewnętrznej jest jedna sprężarka dla trzech układów i czy jest możliwość że w jednym z nich wyciekł czynnik. Nie jestem pewien co do ciśnień na ssaniu wszystkich trzech bo miałem problem z uszczelką w wężu do r407c. Wydawało mi się że na wszystkich trzech obwodach chłodniczych ciśnienia były około 7 - 8 bar. Z tego co mi się wydaje powinny być chyba jeszcze elektrozawory w jednostce zewnętrznej, może problem z którymś z nich. Jutro drugie podejście kupiłem nowy wąż i zmierzę ciśnienia.
Z góry dzięki za pomoc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-17, 17:42:01 przez krzys173.)
  • Odpowiedz

pasażer

2018-05-17, 18:30:49
Nowy użytkownik
Elektrozawór . Ciekawe jak pozostałe dwie chłodziły na 7-8 bar :o
  • Odpowiedz

krzys173

2018-05-17, 18:52:52
Nowy użytkownik
Co do ciśnień to nie jestem pewien może przesadziłem. Więc elektrozawór nie został otwarty? Tylko zastanawia mnie jeśli elektrozawór jest na cieczy, przed jednostką zewnętrzną parownikiem to skąd na ssaniu ciśnienie skoro nie puszcza czynnika na parownik.
  • Odpowiedz

gadget

2018-05-17, 20:27:58
Zaawansowany użytkownik
O ile to jest to urządzenie ,które ja widziałem to jest to epoka mezozoiku. Toż to ma ze 20 lat jak nie więcej chociaż 407 jest takie stare? Nie pamiętam na czym były modele ,które przeszły mi przez ręce. To zadziwiająca konstrukcja tam masz 3 sprężarki ponadto dwa układy chłodnicze są ze sobą połączone a trzeci jest całkiem osobno . Elektrozawór ??? Czy myslisz o zaworze 4 drogowym ? Bo innego tam niema...

Po rozkęceniu jednostki zewnętrznej czeka Cię chwila zadumy
  • Odpowiedz

krzys173

2018-05-18, 05:48:25
Nowy użytkownik
Niestety dzisiaj nie zabiorę się za robotę bo leje jak cholera. Nie, nie chodzi mi o zawór 4 drożny. Skoro jest trzy sprężarki to każda odpowiada za swój układ, uruchamia się dana sprężarka i zasila konkretny parownik? Czy w jednostce wewnętrznej jest jakiś elektrozawór który jest otwierany w momencie uruchomienia tej konkretnej jednostki?
  • Odpowiedz

krzys173

2018-05-21, 18:10:28
Nowy użytkownik
Jednostka zewnętrzna na trzech sprężarkach. Żadnych elektrozaworów tylko trzy zawory czterodrożne. Ciśnienia zmierzone po wymianie na nowy wąż, na ssaniu linii działających to 4,5 i 5 bara. Okazało się że trzecia sprężarka nie startuje, termik ją wyłącza. Uszkodzony kondensator.
  • Odpowiedz

Amfan

2018-05-26, 05:04:02
Top użytkownik
I elektrozaworu nie ma
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-26, 05:12:37 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa