Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator split (budzet ok. 2000). Co i jak?

5 Odpowiedzi, 3076 Wyświetleń

gasterosteus

2018-05-28, 23:15:21
Nowy użytkownik
Witam

Od kilku dni dlubie w temacie klimatyzatorow dopingowany 25-28 'C jakie mam w pokoju. To 30m2, mieszkanie w bloku za granica. Sprzet przywioze sobie z Polski ale samodzielny montaz to juz zlo konieczne. Mam jednak kilka watpliwosci ktore mam nadzieje uda sie tu wyjasnic. Smile

Tutaj sa wybrane na szybko 2 modele, moc 2,5KW teoretycznie mala ale sadze ze da rade ogarnac moje mieszkanie
Mitsubishi Economy MSZ-HJ25VA
LG Basic E12EM

1. Czy moge umiescic jednostke zewnetrzna na zamknietym strychu?

2. W praktyce konieczne jest zainstalowanie jednostki zewnetrznej powyzej wewnetrznej a dlugosc przewodow moze wynosic od 5 do 10 metrow bo nie ma szans puscic ich prosto. Generalnie oba urzadzenia dzieliloby moze nie wiecej niz 2 metry roznicy w wysokosci [strych] lub 3-4 metry [komin]. Przeczytalem ze w takim wypadku stosuje sie pulapki olejowe, niby widze jak to wyglada na schemacie ale mimo wszystko to moze byc problem. Podobno jednak sa juz na rynku klimatyzatory ktore ich nie potrzebuja. Zaden producent/sprzedawca nie podaje jednak tego typu informacji. Czy w specyfikacji produktu sa jakies dane ktore na to wskazuja czy trzeba sie po prostu pytac w sklepie?
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-05-29, 08:24:15
Top użytkownik
Chcę kupić rakietę ale nie wiem czy dolecę do marsa czy będzie międzylądowanie na księżycu .
Przeczytałem instrukcję wiem już wszystko pozostaje mi kupić rakietę mój budżet to 10 tysięcy złotych .
Będzie wystrzelona z przylądku Canaveral na Florydzie teraz problem jakiego paliwa użyć i kto
załatwi wizę studencką 43 letniemu chłopowi . Czytałem kilka for internetowych nie mogę znaleźć informacji .
Czy mam po prostu zapytać jak będę kupował paliwo na BP czy Orlenie ?
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

gasterosteus

2018-05-29, 09:18:08
Nowy użytkownik
co to jest? jakas ironia?, bardzo slabe, ale post nabiles Smile
  • Odpowiedz

miezala5

2018-05-29, 20:34:37
Top użytkownik
Z tych dwóch tylko Mitsu!
Basic nie!
Już nie trzeba robić pułapek.
Strych musiał by być duży i przewiewny - jak u ciebie jest gorąco to jaka temp. jest na strychu - klima zacznie dmuchać goracym powietrzem i sie wszystko zagotuje!Smile
  • Odpowiedz

gasterosteus

2018-06-03, 21:45:01
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):Z tych dwóch tylko Mitsu!
Basic nie!
Już nie trzeba robić pułapek.
Strych musiał by być duży i przewiewny - jak u ciebie jest gorąco to jaka temp. jest na strychu - klima zacznie dmuchać goracym powietrzem i sie wszystko zagotuje!Smile

dzieki za odpowiedzi Smile

strych jest raczej duzy, oceniam ze ok 80-100 m2, kompletnie nieuzywany tak wiec jesli podwyzszona temperatura nie bedzie wplywac ujemnie na prace jednostki zewnetrznej to nikt inny na tym nie ucierpi

nasunales mi kilka pomyslow, na pewno wezme przewody dluzsze niz potrzebuje i jak bede w Polsce to sprawdze czy jest mozliwosc zalozenia zaworkow na rury tak abym w razie potrzeby mogl je rozlaczyc i przesunac JZ na komin

musze dobrze zaplanowac samodzielny montaz zeby nie bylo pozniej nieprzewidzianych problemow po drodze, tu gdzie mieszkam montaz kosztuje minimum 2600-2800zl, dla mnie to ostatecznosc, najpierw dzialam sam a jak dojde do sciany to sie zobaczy Big Grin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa