Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Split na korytarzu - 3 pokoje.

12 Odpowiedzi, 13662 Wyświetleń

Rekinowaty

2018-06-18, 08:17:04
Gość
Witam, piszę do was z prośbą o poradę.

Na piętrze mam 3 pokoje o powierzchni około 10m2 każdy i korytarz 1,5mx4m.
Plan mam taki, żeby klimatyzację split zawiesić nad schodami w kierunku korytarza i w ten sposób zasilić chłodem każdy pokój.

Czy jest w miarę możliwe dobre rozwiązanie dla 3,5kW?

https://www.dropbox.com/s/cw2d4zfu6zsdzr...c.JPG?dl=0
  • Odpowiedz

Amfan

2018-06-18, 10:02:31
Top użytkownik
Każdy sposób jest dobry aby się choć troszkę ratować przed upałami
  • Odpowiedz

adidas

2018-06-18, 12:53:13
Nowy użytkownik
Rekinowaty napisał(a):Witam, piszę do was z prośbą o poradę.

Na piętrze mam 3 pokoje o powierzchni około 10m2 każdy i korytarz 1,5mx4m.
Plan mam taki, żeby klimatyzację split zawiesić nad schodami w kierunku korytarza i w ten sposób zasilić chłodem każdy pokój.
Będzie dobre, ale musisz mieć otwarte drzwi podczas pracy klimatyzacji.
  • Odpowiedz

bartek2700

2018-06-18, 13:43:10
Użytkownik
Nie ,nie będzie dobrze,całe zimne powietrze poleci klatką schodową poziom niżej.Szkoda pieniędzy na takie rozwiązanie...
  • Odpowiedz

obser

2018-06-18, 14:09:38
Top użytkownik
Lokalizacja jest w miarę dobra, jak się skieruje strumień na wprost, to dużo chłodu na dół nie ucieknie. Ja mam podobne rozwiązanie na piętrze, ale split 7kW i jak jest potrzeba to bleci górę, ale dziciaki muszą mieć drzwi otwarte,a nawet chylone, bo za zimno, a w dzień, przy żaluzjach skierowanych w dół obleci cały parter. Mam jeszcze splity w 2 pokojach, ale dotychczas używałem je w okresach przejściowych do dogrzania pomieszczeń.
  • Odpowiedz

bartek2700

2018-06-19, 16:31:00
Użytkownik
A ja zamontowałem w taki sposób 3 szt. i fajerwerków w pokojach nie ma...
  • Odpowiedz

catanonim

2018-06-19, 20:27:59
Nowy użytkownik
Co chwila nasz dział projektowy ma takie pytania od oszczędnych klientówSmile.
Zawsze dajemy tę samą odpowiedź.
"Może coś da. My za to nie damy żadnej gwarancji, że to zadziała"

Z szybkiego rachunku wyszło mi, że razem z korytarzem masz ok 54m2, przy założeniu wysokości 2,5m daje to 135m3. zakładając 40W/m3 masz 5,4kW mocy chłodniczej. Obliczenie nie uwzględnia zupełnie tego na którą stronę są okna/świetliki, jakie są sprzęty w pokojach itd itp
Gdzie miałby być czujnik wiodący dla jednostki? Jakiś termostat czy w samej jednostce wewnętrznej? Jak w wewnętrznej to opcje są dwie. Albo będzie przechładzał, albo będzie miał krótki obieg z przedpokoju i nie spełni swojego zadania.
Rozwiązanie o kant. Kilka takich serwisowałem i klienci jakoś nie byli specjalnie zadowoleni ze swojej pierwotnej oszczędności;]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-19, 20:28:30 przez catanonim.)
  • Odpowiedz

adidas

2018-06-20, 05:38:37
Nowy użytkownik
catanonim napisał(a):Co chwila nasz dział projektowy ma takie pytania od oszczędnych klientówSmile.
Zawsze dajemy tę samą odpowiedź.
"Może coś da. My za to nie damy żadnej gwarancji, że to zadziała"

Z szybkiego rachunku wyszło mi, że razem z korytarzem masz ok 54m2, przy założeniu wysokości 2,5m daje to 135m3. zakładając 40W/m3 masz 5,4kW mocy chłodniczej. Obliczenie nie uwzględnia zupełnie tego na którą stronę są okna/świetliki, jakie są sprzęty w pokojach itd itp
Gdzie miałby być czujnik wiodący dla jednostki? Jakiś termostat czy w samej jednostce wewnętrznej? Jak w wewnętrznej to opcje są dwie. Albo będzie przechładzał, albo będzie miał krótki obieg z przedpokoju i nie spełni swojego zadania.
Rozwiązanie o kant. Kilka takich serwisowałem i klienci jakoś nie byli specjalnie zadowoleni ze swojej pierwotnej oszczędności;]
100W/m2 to na oko trzy razy więcej niż potrzebne dla dobrze zaizolowanego domu. Taki klimatyzator ogrzeje tą powierzchnię bez problemu. Ogrzewam podobną już od lat. Z chłodzeniem poradzi sobie podobnie jeśli nie wpadnie zbyt dużo energii przez okna.

Należy obliczyć zapotrzebowanie na cieplowlasciwie.pl i nie przejmować się normami z ubiegłego tysiąclecia które wymyślono w epoce węgla łupanego (kamiennego) dla nieocieplonych domów. Teraz 30-40W/m2 to standard. Klimatyzację dla ogrzewania projektuje się pod względem zapotrzebowania średniego a nie maksymalnego. Na ekstrema zimą należy zapewnić sobie grzejniczek olejowy za 200 zł i przechowywać go w garażu, bo prawdopodobnie nie będzie potrzebny.

Czujnik wiodący będzie w jednostce wewnętrznej a nastawa temperatury i wentylatora zostanie ustawiona tak żeby było ciepło. W przypadku chłodzenia główną zaletą klimatyzacji jest obniżenie wilgotności i komfort będzie odczuwalny natychmiast, zanim temperatura spadnie.

Jeśli są duże przeszklenia od strony południowej, to bardzo się przydadzą rolety.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-20, 05:43:34 przez adidas.)
  • Odpowiedz

obser

2018-06-20, 10:36:29
Top użytkownik
Tu chodzi o chłodzenie, a nie ogrzewanie, bo do tego taka sytuacja z czujnikiem w jednostce w ogóle się nie nadaje. Nagle robi się gorąco w korytarzyku i klimatyzator staje. Tylko z 3,5 kW bym się nie pisał.
  • Odpowiedz

adidas

2018-06-20, 11:07:26
Nowy użytkownik
Nie stanie, bo otwarte drzwi.
  • Odpowiedz

obser

2018-06-20, 11:18:51
Top użytkownik
i chyba okna, aby był przeciąg.
  • Odpowiedz

adidas

2018-06-20, 11:43:04
Nowy użytkownik
Cyrkulacja wystarczy.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa