Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Laguna 3, ile oleju do układu sprężarka DCS17EC

13 Odpowiedzi, 8826 Wyświetleń

krol44

2018-06-19, 07:54:01
Nowy użytkownik
Witam , jestem nowy na forum i od razu pytanie.
Pacjent Laguna 3, była kupiona z uszkodzoną sprężarką, sprzedający wstawił używkę i wszystko chodziło bajka . W zeszłym tygodniu zabieram się do zmiany oleju i widzę że sprężarka od spodu cała zielona od oleju, osłona silnika też trochę ubrudzona. Czyszczę i zona jedzie w trasę, po powrocie sprężarka znowu mokra. Olej puszcza poprzez zawór sterujący ( oring zewnętrzny uszkodzony i możliwe że uszczelnienie czołowe) . Pojechałem na odciągnięcie czynnika z 650 zostało 400 i 48g oleju. Dodatkowo ze sprężarki wylałem ok 15ml, i trochę i poleciało przy odłączaniu przewodów bo jak się okazało w układzie było ciśnienie.(po odciągnięciu). Teraz pytanie ile oleju i jak go podać przy montażu sprężarki. Zlany olej czyściutki , klima chłodziła do samego końca bardzo dobrze. Na sprężarce jest informacja że oleju powinno być 150ml.
Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość. PS. Mechanik przy montażu sprężarki nawet oringów na przewodach nie wymienił.
  • Odpowiedz

radekklimat

2018-06-19, 13:45:06
Moderator
Zmien mechanika
Ilosci olejow szukaj na berh-hella ilosci czynnika
  • Odpowiedz

krol44

2018-06-19, 16:07:38
Nowy użytkownik
Mechanik faktycznie do niczego, jeżeli chodzi o ilości to wiem ile ma być. Kwestia ile zalać oleju przy wycieku który opisałem czy jak dam 70g do sprężarki i 30 przy uzupełnianiu z czynnikiem to nie przesadzę? Ogólnie oleju powinno być w układzie 150ml. Czy mogę założyć , że w układzie zostało 50ml oleju po odciągnięciu i wylaniu ze sprężarki tego co w niej było?Czyli tak
-48 odciągnięte
-15 wylane ze sprężarki
-ok 40 na wyciek (nie wiem ile faktycznie wyleciało, sprężarka była mokra)
  • Odpowiedz

gajdek419

2018-06-21, 18:15:31
Zaawansowany użytkownik
Jedyna i pewna metoda aby byc pewnym ilości oleju w ukłądzie jest jedna: płukanie układu, wtedy masz pewnośc, że ilośc oleju w układzie jest zero. Na tej podstawie napełniasz ukłąd nominalną ilością oleju
  • Odpowiedz

krol44

2018-06-21, 20:45:42
Nowy użytkownik
Nie będę plukal ukladu olej był czysty. Zaleje 80ml do sprężarki i 20 pojedzie z czynnikiem. Gorzej że wczoraj jak chciałem wymienić osuszacz zobaczyłem że skraplacz jest lekko pokryty kontrastem i będzie trzeba chyba jeszcze to wymienić. Brać nissena czy NRF?. Jak będę wymieniał jeszcze skraplacz (osuszacz jest wewnątrz) to dołożyć jeszcze 20ml oleju? Czyli razem wyszłoby 120ml czy to za dużo. Razem ma być 150.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-21, 20:47:25 przez krol44.)
  • Odpowiedz

obser

2018-06-22, 08:56:42
Top użytkownik
To po kiego diabła się pytasz, jak zrobisz i tak jak chcesz. Gajdek419 odpowiedział Ci jedyną słuszną drogę postępowania.
A tak na marginesie, już od paru lat cyklicznie pojawie się teks
  • Odpowiedz

krol44

2018-06-22, 09:10:09
Nowy użytkownik
Co się pojawia? Czym się tak oburzyles kolego. Zadałem proste pytanie myślisz że każdy płucze układ przy wymianie elementów. Nie potrafisz lub nie chcesz odpowiedzieć to chociasz jadem nie pluj ciesz się z lata i fajnej pogody, nie zachowuj się jak standardowy łoś internetowy..Chyba jest sposób aby orientacyjnie określić ile może być oleju po odciągnięciu określonej ilości czynnika z układu w którym jest 150mm i wymontowaniu z niego zarówno sprężarki jak i skraplacza z osuszczacem wbudowanym.Myslalem że po to są fora żeby wymieniać się doświadczeniami, pomagać sobie a nie wypisywać złośliwości. Jeżeli potrafisz czytać to zapewne wiesz ,że nie pytałem o płukanie układu a orientacyjna ilość oleju jaka mam dolać w moim przypadku.Czekam więc na pomocne informacje od osób które mogą i mają w tym temacie coś konstruktywnego do powiedzenia. Oczywiście każda radę biorę pod uwagę, im ich więcej tym lepiej.
  • Odpowiedz

obser

2018-06-22, 10:57:07
Top użytkownik
Zadałeś proste pytanie? Nie wydaje mi się. Możesz sobie zaryzykować i poobliczać wg swojego wzoru, potem uruchomić układ i po godzinie intensywnej pracy klimatyzacji zrobić serwis i ilość odseparowanego oleju już coś powie o ilości. A żeby ustalić dokładną ilość, tak jak chcesz, to radę dostałeś od najbardziej tu kompetentnej osoby, czyli Gajdka419. Zostaje Ci jeszcze jasnowidz z Człuchowa.
  • Odpowiedz

krol44

2018-06-22, 11:28:24
Nowy użytkownik
A mądrzejszy od ciebie ten jasnowidz,jeśli tak to warto zaryzykować. Czas chyba skończyć tą dyskusje, nie uważasz. Radę Gajdka419. Oczywiście przeczytałem ale nie biorę pod uwagę płukania więc już do Człuchowa dzwonię.
  • Odpowiedz

fgazudt

2018-06-22, 20:18:34
Użytkownik
karol44

Jeżeli nie bierzesz rad ludzi którzy w tym siedzą to zachowujesz się jak pacjent który chce syfa wyleczyć maścią Nivea.

Sam napisałeś że Laguna miała uszkodzoną sprężarkę. Nie wiesz co to było za uszkodzenie więc żebyś zaraz nie płakał że sprężarka nie działa lub podziała chwilę najpewniejszą metodą jest płukanie układu. Właśnie po to żeby nowej sprężarki nie uszkodzić.
Zlany Olej czyściutki - na boga jeżeli zatarła się wcześniej sprężarka syf możesz mieć w parowniku na skraplaczu w osuszaczu ....... także Twoje mądrości schowaj do szafy.

Fora są do wymiany doświadczeń o do udzielania rad ale nie do naprawy samochodu. Fora są dla serwisantów a nie Januszów którzy by zaoszczędzić parę złotych sami naprawiają klimę choć wiedzę mają zerową.

Skończy się na tym że tak czy siak pojedziesz do serwisu .....

Co do Twojego Olewactwa dobrych rad ..... pierdziej olej po co ci on. Wrzuć propan do układu i klima połazi .....

Właśnie takie osoby powinny być usuwane z forum
  • Odpowiedz

krol44

2018-06-23, 05:10:59
Nowy użytkownik
Fgazudt
Wyraźnie napisałem że sprężarka nie była zatarta a olej puszczała przez zewnętrzny oring na zaworze od sterowania zmienna pojemnością. Jestem mechanikiem ale nie zajmuje się serwisem klimy. Kto powiedział że forum jest tylko dla serwisantów. Gwarantuję ci że jest szansa że wielu rzeczy o autach mógłbyś się ode mnie nauczyć. Czytaj ze zrozumieniem a nie będziemy musieli spamować na forum. Proszę o rady jeżeli ktoś może doradzić. Jeżeli ktoś chce nabijać posty i nic nie wnosić do tematu to bardzo przepraszam ale niech nie pisze.
  • Odpowiedz

Whisky

2018-06-23, 21:25:41
Top użytkownik
Więc tak. sprzedający wstawił sprężarkę więc nie wiemy ile oleju itd. wlej te 75 i te 20+/-. Pojeździsz te 2-3 godziny i sprawdź po serwisie ile maszyna odessała. Jeśli jakieś 15-25g to ok. Wiadomo że nie ma 100% metody. Forum jest od wymiany wiedzy ale ta dziedzina jest specyficzna a jeśli się nie zgadzasz to nie interesuj się tym forum bo tu nie znajdziesz idealnej odpowiedzi. Wink
  • Odpowiedz

krol44

2018-06-23, 21:39:37
Nowy użytkownik
Kolego o taką właśnie konkretną odpowiedź mi chodziło.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa