Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Renault Laguna - klima nie działa na wyższych obrotach

22 Odpowiedzi, 35151 Wyświetleń

kalarepa

2008-07-05, 13:47:19
Nowy użytkownik
witam! mam nietypowy problem, samochód Renault Laguna 2002 r. silnik 2.0 benzyna.
podczas jazdy, jak i na postoju po przekroczeniu 2300 obrotów przestaje działać klimatyzacja - czy ktoś zetknął się już z takim przypadkiem ?????? czy przyczyną może być sprzęgło?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-07-07, 13:38:52 przez kalarepa.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-07-07, 19:17:52
Moderator
w lagunach jest multifunkcyjny moduł sterowania i moze on jest uszkodzony
najlepiej podjedz na komputer
  • Odpowiedz

kalarepa

2008-07-08, 13:51:12
Nowy użytkownik
witam i dzięki za odpowiedź!
w lagunie niestety nie ma możliwości sprawdzenia wysokiego ciśnienia, a przypuszczalnie przy wzroście ciśnienia odłącza sprężarkę.
dziś byłem w firmie która zajmuje się chłodnictwem - oni sugerują zapchany filtr - czy w lagunie jest w przewodzie filtr rurkowy czy tylko jeden węglowy ?
  • Odpowiedz

marekklima

2008-07-09, 12:09:06
Nowy użytkownik
czujnik na sprezarce.. mialem kilka takich przypadków, niestety czujnik nie wystepuje jako czesc zamienna..
  • Odpowiedz

_kruger_

2008-07-10, 13:10:05
Nowy użytkownik
cześć kalarepa, mam identyczny problem. Nawet na tym samym progu się wyłącza kompresor. Wymiana czyjnika na spręzarce nie pomaga tak jak pisze "marekklima" wymieniłem cała sprężarkę na nową - bez zmian. Wymieniany był też panel ( sterownik klimy ) , osusacz, presostat. I nic. Problem pozostał nierozwiązany. Jakbyś sobie poradził daj znać.
  • Odpowiedz

kalarepa

2008-07-10, 19:28:51
Nowy użytkownik
witaj kruger, mam pytanie czy wymieniałeś sprężarkę kompletną wraz z sprzęgłem ?
  • Odpowiedz

senior

2008-07-10, 21:09:58
Zaawansowany użytkownik
został jeszcze element rozprężny.....
  • Odpowiedz

JANS

2008-07-11, 19:58:49
Nowy użytkownik
nie działa wentylator w klimatroniku laguna 97r., na wyświetlaczu świeci sie napis Service najprawdopodobniej padł, czy ktoś ma inne pomysły, jak go zdemontować proszę o pomoc. w pierwszej kolejności zacząłem od bezpieczników na tablicy pod kierownicą tam jest ok. gdzie ewentualnie jest przekaźnik, czy może to być usterka samego panelu sterowania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-07-11, 20:12:39 przez JANS.)
  • Odpowiedz

JANS

2008-07-12, 08:42:33
Nowy użytkownik
nie pracuje silnik dmuchawy, która wprowadza do komory pojazdu zimne lub ciepłe powietrze, już nie wiem jak to inaczej nazwać, więc lecę naprawiać, jak ktoś będzie miał jeszcze jakiś pomysł to bardzo proszę
  • Odpowiedz

JANS

2008-07-12, 10:27:19
Nowy użytkownik
właśnie zdemontowałem dmuchawę-robi się to tak-pod schowkiem od strony pasażera znajduje sie materiałowa przesłona. po odczepieniu jej pod spodem widoczna jest klapka do której przyłączona jest kostka elektr. odpinamy kostkę naciskając jej boczne zatrzaski. następnie odkręcamy 4 śruby trzymające plastikowy dekiel dmuchawy i wyciągamy cały wentylator. Dobra do tego momentu doszedłem i okazuje się, że w kostce elektrycznej brak jest prądu. Silnik wygląda normalnie brak jest śladów zwarć, podtopionych elementów. Styki kostki elektrycznej też są ok. jeżeli bezpieczniki są ok i kostka też pozostają po drodze przekaźniki i panel sterowania klimatyzacją. Gdzie ten przekaźnik, kto mi pomoże. nie widać przewodów którędy prowadzą gdyż są ukryte pod kokpitem. jeżeli chodzi o panel to nadal wyświetla się service lecz chcę dodać, że przez cały czas pracują prawidłowo mechanizmy klapek sterujących nadmuchem powietrza.
  • Odpowiedz

kubaska

2008-07-13, 00:56:52
Nowy użytkownik
W lagunie I w chwili gdy sterownik wykryje usterkę przechodzi w tryb awaryjny i na wyswietlaczu wywala serwis często są to zimne luty
w skrzynce bezpiecznikowej można to zdiagnozowac komputerem.
  • Odpowiedz

_kruger_

2008-07-14, 13:16:44
Nowy użytkownik
widzę koledzy ,że odbiegamy od problemu kalarepy. Czemu nie założycie nowych postów na wasze problemy ? Kalarepa - nie wymieniałem sprzęgła. Spece powiedzieli, że jest ok. A nie mam powodu im nie wierzyć - znają sie na tym co robią to serwis zajmujący się tylko klimatyzacją. Nazwy nie podam bo pewnie regulamin zabrania. Daj znać jak postępy.
  • Odpowiedz

kalarepa

2008-07-15, 20:48:30
Nowy użytkownik
witaj kruger.
mój znajomy który ma warsztat zajmujący się klimatyzacjami sugeruje wymianę sterownika (moduł sterujący), ty z kolei piszesz że go wymieniałeś, jeżeli tak jest to ja sprobuję zacząć od sprzęgła, pozdrawiam darek
  • Odpowiedz

tom17

2008-07-16, 08:52:29
Użytkownik
moim zdaniem sprzęgło powinieneś zostawić w spokoju jeżeli sprężarka działa na niskich obrotach. powiedz czy jeżeli przestaje działać klima po przekroczeniu obrotów to sprzęgło rozłącza czy sprężarka nadal pracuje?
  • Odpowiedz

kalarepa

2008-08-21, 12:11:50
Nowy użytkownik
witam - ostatnio odpuściłem sobie sprawę klimatyzacji, ale teraz mam trochę nowych informacji- po podłączeniu komputera diagnostycznego otrzymuję informację: "obwód sterujący pojemnością kompresora - przerwa" błąd stały i chwilowy, przypuszczam że jest to zawór od dołu sprężarki. zanim zajmę się wymianą zaworu chciałbym się dowiedzieć jaki prąd powinien być podawany na ten zawór. w komputerze diagnostycznym jest funkcja aktywacji danych elementów klimatyzacji, niestety po aktywacji tego czujnika nie słychać żadnego dźwięku. pozdrawiam
  • Odpowiedz

tom17

2008-08-21, 14:19:10
Użytkownik
tak to ten zawór. prąd jest ok 1A przy 12V
  • Odpowiedz

gajdek419

2008-08-21, 15:18:01
Zaawansowany użytkownik
Tyle, że zawór ten "wyłącza" spręzarkę po podaniu napięcia do niego. Jeżeli napięcie nie jest podawane to spręzarka powinna pompować. Być może przyczyny nalezy szukać w jakimś presostacie - przetworniku ciśnienia. Może podawac jakieś błędne wskazania do komputera i komputer mysli, że trzeba zmniejszyć wydajność spręzarki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-08-21, 15:21:40 przez gajdek419.)
  • Odpowiedz

kalarepa

2008-08-21, 20:40:24
Nowy użytkownik
jeżeli chodzi o ciśnienie w układzie: na wolnych obrotach, wentylator na maksimum, temp. na minimum - ciśnienie około 19 bar ( chyba mierzyłem dawno temu), przy 2200 obr. i zwiększeniu temp na 20 stopni - ciśnienie zmniejszyło się na 16 bar a komputer i tak wyłączył sprężarkę. problemem raczej jest prędkość obrotowa a nie ciśnienie.
http://renaultlaguna.pl/forum/index.php?...l=_kruger_
tu na forum laguny zgłosiło się już kilkanaście osób z podobnym problemem. u wszystkich rozłącza sprężarkę przy tych samych obrotach - czy to nie dziwne ????
  • Odpowiedz

kalarepa

2008-08-21, 20:46:15
Nowy użytkownik
mam jeszcze jedno pytanie (chyba trochę głupie) - jeżeli wyciągnę przewody od czujnika pojemności kompresora i je połączę (zmostkuję) to oszukam komputer że zawór się załączył czy grozi mi zwarcie i spalenie sterownika ???
  • Odpowiedz

marekklima

2008-08-22, 07:58:19
Nowy użytkownik
panowie z 15 postow temu pisalem ze do wymiany jest czujnik na pompie.. proponuje podjechac do aso renówki i pogadac z mechaniorem, oni czesto wymieniaja sprezarki w torych te czujniki sa ok i sie dogadac...
  • Odpowiedz

gajdek419

2008-08-22, 10:51:04
Zaawansowany użytkownik
Hmmm o jakim czujniku mówisz?? na spezarce nie ma nic takowego, oprócz elektrozaworu regulujacego.
foto sprezarki http://www.diavia.es/es/productos/recamb...55138.html
  • Odpowiedz

kalarepa

2008-08-22, 13:23:36
Nowy użytkownik
być może chodzi o elektrozawór nie jestem fachowcem z tego co mi powiedziano ( w warsztacie zajmującym się klimatyzacją) na zdjęciu jest to ten czarny element w prawym górnym rogu sprężarki - choć widoczna jest najprawdopodobniej sama wtyczka
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa