Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Maszyna do klimy nie robi próżni nie odciaga czynnika

2 Odpowiedzi, 1953 Wyświetleń

Tomasz0703

2018-05-13, 10:31:10
Nowy użytkownik
Witam mam maszynę firmy fral model fast-200 i kilka dni temu nagle zaczela miec problem z odzyskiem (odciaga na raty raz odciągneła 150 za chwile jak ponowilęm proces odzysku sciagneła 60 i tak coraz mniej ) Nie da się też pobrać czynnika z butli z r134a .Maszyna po nieudanym i długo trwającym odzysku nie robi próżni wyskakuje komunikat obwód pod ciśnieniem (to zrozumiałe bo na manometrach jest po 5 bar) Zrobiłem taki eksperyment podłączyłem maszynę pod pusty układ w samochodzie, ciśnienie na manometrach HP LP są na zero włączam fazę odzysku i w momencie kliknięcia elektrozaworów nagle na manometrach pokazuje mi się 5 bar (maszyna jak zawsze próbuję klikać zaworem i odsysać ale bez skutku cały czasz ciśnienie na manometrach 5 bar .
Co sprawdziłem .
Rozkręciłem wszystkie elektrozawory i gumki w nich są całe .
Dmuchałem azotem w wszystkie możliwa punkty co mogłem rozkręcić
Odkręciłem jeden z trzech przewód od agregatu jest na nim ciśnienie jak włączę agregat.
Natomiast na drugim przewodzie jest taki 12 cm miedziana podrubiona rurka(foto) do odkręcenia i jak ja odkręcę i włączę agregat to od strony kompresora niema jakiegoś ssania a od drugiej strony wali ciśnienie (nie wiem czy tam powinno być ciśnienie )
Jest jeszcze trzecia rurka z catapilarą nie wiem do czego ona jest chyba do naolejania ,wyczytałem w internecie że zatkanie tej catapilary może mieć taki objaw jak u mnie .
Proszę o jakieś sugestie co jeszcze mogę sprawdzić i czemu jak daje odzyski kliknie ten zaworek pomimo braku ciśnienia na wężach na manomertach wskakuje 5 bar .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-13, 10:31:58 przez Tomasz0703.)
  • Odpowiedz

Gmst

2018-10-11, 12:01:05
Nowy użytkownik
Jeśli jeszcze temat nie ogarnięty, podaje mój nr. 500 015 244.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa