Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jakie uprawnienia do montazu klimy, kursy?

15 Odpowiedzi, 36820 Wyświetleń

rafal23

2006-08-08, 09:38:48
Nowy użytkownik
Witam, od przyszlego roku chcialbym wejsc w branżę klimatyzacji, montaż w nieruchomościach, i mam pytanie, jakie znacie naprawde konkretne szkolenia, kursy, co jest przydatne, a co potrzebne?

prosilbym i linki , cokolwiek.

Planuje otworzyc dzialalność wraz ze wspolnikiem.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Andrzej Molicki

2006-08-10, 01:06:03
Nowy użytkownik
Co do uprawnień to powiem tyle że nawet szewc obecnie może otwożyć piekarnię pod warunkiem że wie co robi i nie będzie piekł zelówek :lol: .
Co do wspólnika nawet najbardziej zaufanego szczeże odradzam chyba ze chcesz mieć kłopoty .Ja obecnie właśnie wchodzę w temat klimatyzacji i chłodnictwa więc za jakis czas będe wiedział wszystkie aspekty prawne takiej działalności . Smile
  • Odpowiedz

YN

2006-08-18, 07:58:31
Użytkownik
Szanowny Panie Rafale
Niefrasobliwych bzdur pana Andrzeja niech Pan nie słucha. Niech sorubóje jako szewc załóożyć piekarnię. Ciekawe kto by to jadł.
Ale do mrzeczy. Cieszę się, że podchodzi Pan do zagadnień klimatyzacji, a więc do termodynamiki chłodniczej w sposób odpowiedzialny i rzeczowy. Na tym portalu znajdzie Pan kontakty z Centralnym Ośrodkiem Chłodnictwa - COCH - w Krakowie a także z poznańską firmą SYSTHERM, które organizują szkolenia, kursy a także wydają stosowne Certyfikaty uprawniające do montażu i serwisowania urządzeń klimatyzacyjnych. Są oczywiście w Polsce inne organizacje, które organizują takie szkolenia. Proszę popatrzeć na tym portalu.
A co do wspólnika, to zaufanego warto mieć, a szczególnie jeśli oprócz jakiegoś kapitału wniesie do Spółki jakieś doświadczenie a szczególnie praktyczną i przydatną myśl techniczną.
Życzę powodzenia !!
  • Odpowiedz

awax

2006-08-18, 13:13:09
Top użytkownik
Szanowny Panie Rafale.
Żadnych bzdur niech Pan nie czyta.
Pisze Pan,że chce wejść w montaż klimatyzacji w nieruchomościach,domyślam się,że chodzi o urządzenia nowe,a więc pracujące na czynnikach nie wymagających potwierdzenia kwalifikacji.
Może Pan to czynić bez żadnych specjalnych potwierdzeń,natomiast praktycznych umiejętności z pewnością nie zdobędzie Pan na wskazanych szkoleniach zwłaszcza,że nie w tym celu są one prowadzone.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w tym całkiem nowym zagadnieniu jakim jest "termodynamika chłodnicza" ma ona swoje plusy dodatnie i plusy ujemne.
Kończąc "Boże chroń mnie przed trzęsieniem ziemi ,pożarem,powodzią i wspólnikami" dotyczy zwłaszcza tak małego przedsięwzięcia.
  • Odpowiedz

YN

2006-08-18, 16:08:23
Użytkownik
Nie będę komentował tekstu awax'a.
Proponyuję skontakowanie się w sprawie obowiązujących przepisów z COCH'em jak również Biurem Krajowego Forum Chłonictwa - dyr. Michałem Dobrzyńskim pod telefonem 600 281 279 (przepraszam, nie pamiętam numeru biura).
Jest to osoba, jak również specjaliści COCH'u, na stałe współpracujący z organami ministerialnymi tworzącymi przepisy formalno-prawne w zakresie obrotu i dystrybucji czynnikami chłodniczymi zgodne z uwarunkowaniami UE.
Będę wdzięczny i oczekuję na Pana komentarz w tej sprawie po zaznajomieniu się z informacjami ze źródeł, które Panu zaproponowałem.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

awax

2006-08-18, 17:01:47
Top użytkownik
Proszę Eksperta o podanie konkretnego przepisu nakładającego obowiązek posiadania jakichkolwiek uprawnień przy pracach związanych z montażem i serwisowaniem urządzeń z czynnikami R 407iR410,a o takie urządzenia z pewnością autorowi pytania chodzi.
Osobiście nie znam takiego przepisu natomiast Centralny Ośrodek Chłodnictwa jak dotąd nie stanowi prawa i odsyłanie jedynie do tego żródła jest nieporozumieniem zwłaszcza,że ta "Jednostka Badawczo Rozwojowa"jest zainteresowana prowadzeniem tego typu szkoleń.
Twierdzenie,że trzydniowy kurs uczyni z kogoś fachowca jest śmieszne ,natomiast dla osób rozpoczynających działalność jest to spory NIEPOTRZEBNY wydatek.
Więcej na ten temat może powiedzieć "Pani Krystyna z gazowni".
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

YN

2006-08-18, 19:41:50
Użytkownik
Proponuję chociaż trochę poczytać literatury fachwej, a być może przestaniemy bezprzedmiotowo dyskutować o fakatach, z którymi nie jest Pan w stanie się zapoznać.
Proponuję więcej literatury fachowej a mniej "chłopskiej filozofii".
Mam nadzieję, że będziemy, jeśli to koniecze !!, dyskutować na łamach PORTALU o ciekawostkach merytorycznych.

Poponuję omówić "wpływ gazów inertnych na efektywność chłodniczą systemów chłodniczych".
Serdecznie pozdrawiam
Mirek
  • Odpowiedz

awax

2006-08-18, 20:11:18
Top użytkownik
Proponuję zamiast reklamować swoje czasopismo oraz wybrane firmy po prostu odpowiedzieć na pytanie "JAKI PRZEPIS NAKŁADA OBOWIĄZEK POSIADANIA ŚWIADECTWA KLIMATYZACJI PRZY MONTAŻU I SERWISIE URZĄDZAŃ Z CZYNNIKAMI R407 i R410.
Jeżeli chodzi o przywołany miesięcznik to z uwagi na fakt,że (moim zdaniem) zbyt dużo w nim reklamy,tekstów sponsorowanych i rozważań czysto teoretycznych od roku zrezygnowałem z jego prenumeraty.
Dlaczego nie napisze Pan otwarcie ,że muszę poczytać Ch&K gdyż ma najlepszego Naczelnego.
Z" chłopską filozofią "byłbym ostrożny.
Pozdrawiam równie serdecznie
Władek
  • Odpowiedz

YN

2006-08-18, 20:25:36
Użytkownik
Panie awax
Nie reklamuję żadnego czasopisma tylko wiedzę, która jest w nim zawarta.
Nie jestem od kilku miesięcy Redaktorem Ch&K i jednak chcę Pana nakłonić do sięgnięcia po udokumentowaną i profesjonalną literaturę, na łamach której wypowiadają się osoby PROFESJONALNE i ODPOWIEDZIALNE za to co piszą i jest publikowane.
  • Odpowiedz

awax

2006-08-18, 20:29:44
Top użytkownik
Czekam na prostą odpowiedż na proste pytanie
Dz.U.nr....????
Na marginesie kubatury 190m3 i 80m3 to powierzchnie 60 i 30 m2-profesjonalizm.
  • Odpowiedz

Andrzej Molicki

2006-08-18, 21:23:01
Nowy użytkownik
Kolego "awax" bardzo trafne porównanie z" panią krystyną z gazown"
szanowny ekspercie co moża się nauczyć na takim kursie ??? sądze ze bardzo niewiele i nawet jak zasób zagadnień jakie będą poruszane będzie rozległy bedzie to bardzo zdawkowe i pobieżne ruszenie każdego z tematów które nic raczej nie pomoże komuś kto nie miał do czynienia z chłodnictwem hydrauliką i obróbką metalu o lutowaniu nie wspomnę .Osobiście znam kilku ludzi którzy to prowadzą taką dzialalność od kilkunastu lat i żadnego stosownego wykształcenia w tej dziedzinie nie posiadają poza technikum elektrycznym . Znowu wychodzi na moje a więc pojawia się nutka tajemniczości i bajania jakie to chłodnictwo ciężkie ,jaką wiedze trzeba straszną posiadać i etc . Nie neguję sprawy że cukiernik czy szewc nie może się tego nauczyć bo może a wszystko zależy od jego zaangażowania w sprawę ,i naukę .Jak na dzień dzisiejszy uruchomiłem już ponad 15 klimatyzatorów wymienilem 4 sprężarki lodówkowe i to z 100% powodzeniem , stosując się do przyjętych zasad i zdrowego rozsądku nie da się tego zrobić żle.Wystarczy myśleć i czytać !!!!!!!! Co do wspólnika cytuję wiedzę ludową "Mówiły jaskółki że nie dobre spółki "
  • Odpowiedz

awax

2006-08-20, 11:19:50
Top użytkownik
Kolego Malicki.
Niestety niektórzy nie mogą się dostosować do sytuacji kiedy przestaje obowiązywać zasda "wykładowca ma zawsze rację'.
Kiedyś wydawało mi się,że tego typu forum może być bardzo pomocne dla praktyków,którzy zajmują się głównie obsługą prostego sprzętu.
Propozycje omawiania np."wpływu gazów inertnych na efektywność układów chłodniczych"itp w sytuacji gdy nie potrafi się zachować prostych proporcji przy przeliczaniu kubatury na powierzchnię świadczą o chęci zamiany tego forum w salę wykładową co zostało skutecznie uczynione w niektórych czsopismach.
W branży chłodniczej generalnie wytworzyła się chora sytuacja gdy pewne grupy uzurpują sobie prawo do reprezentowania wszystkich specjalistów i wojenki typu wyścig szczurów ubiegających się o prawo organizowania kursów i sprzedawania świadectw kwalifikacji jest przykładem braku jakiejkolwiek solidarności zawodowej.
W.w.kursy w znacznej części są na żenująco niskim poziomie i ktoś kto twierdzi,że trzy dni wykładów uczyni z kogoś specjalistę obraża mnie i jak sądzę wielu kolegów,natomiast wyczyny tych fachowców psują jedynie opinię o specjalistach chłodnikach.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w kolejnych realizacjach.
  • Odpowiedz

YN

2006-08-20, 11:48:13
Użytkownik
Panie "awax"
Niech Pan napisze Panu Malickiemu (on nie kryje się pod dziwnym hasłem) co to jest pojęcie gazów inertnych, a jak sądzę, dalsze Pana komentarze będą conajmniej śmieszne. Chyba będzie Pan męczył się z literaturą.. trudno, wiem że nie przepada Pan za słowem czytanym ... za nauką.
Życzę ......
  • Odpowiedz

YN

2006-08-20, 13:04:16
Użytkownik
Panie "awax"
Kursy z zakresu działalności w branży chłodniczo-klimatyzacyjnej, które polecałem, nie są szkołą dla zagadnień klimatyzacji i chłodnictwa (tego nie napisałem !!!!) lecz dają możliwość weryfikacji nabytej wiedzy i sprawdzenia jej w obecności osób z dużą wiedzą teoretyczną popartą wieloletnim doświadczeniem. Oczywiście są w tej grupie psełdo-szkoleniowcy ... - bez komentarza...
Pisząc OFICJALNIE na forum tego PORTALU, iż kursy. cytuję: " są na żernująco niskim poziomie..." daje Pan świadectwo tylko o sobie.... ?
Pańskie wypowiedzi, nierzadko psełdofacowe, mogą być jedynie potwierdzeniem, że "nie zaliczył' Pan nawet takiego żenującego kursu, a dalszą ocenę pozostawiam Czytelnikom POTRALU.
  • Odpowiedz

awax

2006-08-20, 19:03:30
Top użytkownik
Panie Mirosławie.
Jeżeli już cytuje Pan moją wypowiedż to proszę robić to obiektywnie ,napisałem "w znacznej części" o poziomie kursów.
Co ciekawe zgadzam się z tym co Pan ostatnio napisał i nie mogę zrozumieć dlaczego zaprzeczając samemu sobie polecał Pan je autorowi,który na razie nie ma czego weryfikować.

Teraz gwoli wyjaśnień ja nie kryję się pod dziwnym hasłem ,jest to nazwa mojej firmy natomiast co do moich kwalifikacji to może Pana to zdziwi ale zaliczyłem taki kurs .Nieco wcześniej bo w 1985 roku ukończyłem Wydział Mechaniczny Politechniki Szczecińskiej w specjalności "systemy i urzadzenia energetyczne"robiąc dyplom w Zakładzie Chłodnictwa pod kierunkiem docenta Kąkola ówczesnego przełożonego prof.Zakrzeskiego.
Następnie uruchomiłem w 1985 roku działalność prywatną i liznąłem troszeczkę praktyki.
Serdecznie pozdrawiam
mgr inż Władysław Urbański
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa