Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sezon 2019 lato Magazyny puste? O ile wzrosły ceny urządzeń?

5 Odpowiedzi, 2925 Wyświetleń

Tw Balbina

2019-07-01, 13:29:49
Gość
Witam.
Upalny czerwiec trochę namieszał na rynku urządzeń, a przynajmniej taki jest przekaz medialny tzn. braki towaru, a co za tym idzie wzrost cen.
Ja jako laik chciałbym was zapytać czy sytuacja jest nietypwa i takiej jeszcze nie było?
Zastanawian się nad zakupem splita do mieszkania W Warszawie 2.5-3kW np. LG, GREE, HYUNDAI Ile więcej muszę wyłożyć niż poza sezonem? Straciłem już rachubę, ale wydaje mi się że ceny urządzeń poszybowały nawet o 50% w górę.
Różnica jest spora i chyba poczekam do jesieni...
  • Odpowiedz

obser

2019-07-01, 14:19:09
Top użytkownik
Żadnych podwyżek nie było i z tego co wiem raczej nie będzie, chyba, że kurs dolara namiesza. U mojego Importera brakuje niektórych urządzeń, ale już są niektóre akurat w Gdyni rozładowywane i dalsze dostawy płyną. Różnica między sezonem, a po to po prostu teraz stosuje się ceny katalogowe, a po sezonie można trochę się potargować. Znajoa firma ma ok.miesiąca terminy i zastosowała cennik extra-dopłata 1000 zł za montaż natychmiastowy i ma na to klientów. Chłopaki ciągną po nocac, dostają 500+ i się cieszą. Natomiast minęły już czasy wyprzedaży posezonowych, po prostu po sezonie można sobie ponegocjować z instalatorem, trochę opuści na marży, my dajemy jakiś pakiecik bezpłatnych przeglądów gwarancyjnych, czy coś podobnego. Twierdzenie, że ceny poszybowały nawet o 50% w górę na pewno jest niesłuszne, po prostu zaczęły obowiązywać normalne ceny, a po sezonie niektóre firmy ratują się stosując anormalne ceny, nieraz nieekonomiczne paprząc rynek.
  • Odpowiedz

radekklimat

2019-07-02, 08:09:25
Moderator
Hyundai jest dostepny, 3000 brutto z montazem
  • Odpowiedz

DBKlima

2019-07-02, 10:50:12
Top użytkownik
Cena za klimę jest nawet niższa niż rok temu.
Wzrosły ceny za montaż co jest zupełnie zrozumiałe bo namnożyło się klientów, a firm/monterów nie przybyło.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Amfan

2019-07-02, 18:51:34
Top użytkownik
A ZUS też wzrósł i ceny paliwa i pomidory malinowe po 7 zł. Extra montaż na cito to i cena extra. Ja jak mam za dużo zleceń to podnoszę ceny aby klientów odstraszyć a.i tak wchodzą zlecenia.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa