Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Skropliny czy zawsze

7 Odpowiedzi, 15041 Wyświetleń

deminek45

2019-06-30, 19:25:57
Gość
Witam.
Mam od kilku dni klimatyzator LG DC12rq. Dziś zauważyłem że po całym dniu chłodzenia nie mam nic wody w zbiorniku na balkonie. Jak monterzy zamontowali to wody potrafiło być 5l za 8 godzin. Dziś patrze na pogode i pokazuje że wilgotność jest nie wiecej niż 30%. Czy to jest przyczyna że wody nie ma? Tak przypuszczam a na tym sie nie znam.
  • Odpowiedz

barbie

2019-07-01, 01:27:13
Top użytkownik
zajrzyj pod filtr czy jednostka wewnętrzna jest zalodzona .
  • Odpowiedz

jack63

2019-07-01, 12:46:36
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):zajrzyj pod filtr czy jednostka wewnętrzna jest zalodzona .
Jak by była zalodzona to by kapało.
A czy w ogóle ona chłodzi?
  • Odpowiedz

buldoggg

2019-07-02, 03:09:34
Nowy użytkownik
u mnie od 2 dni bardzo mało wody się zbiera,wilgotność na zewnątrz w okolicy 25-30% i bardzo mało wody leci ale leci(klimatyzacje włączam dopiero po pracy około godziny 16:30)

lecz dzisiaj przy 25 stopniach i wilgotności 33%-klimatyzacja ustawiona na 21 stopni leciała woda,to dziwne że u ciebie nie :/

ps: Daj znać jak u ciebie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-07-02, 14:56:36 przez buldoggg.)
  • Odpowiedz

deminek

2019-07-10, 14:00:30
Nowy użytkownik
Chłodzi dobrze.
Na następny dzień jak była już wilgotność ok 40% to woda leciała.
Dzisiaj jest pochmurno i nic nie leci. Zauważyłem że jak jest temperatura na zewnątrz powyżej 25st to woda leci.
Czy może to być spowodowane tym że włączam oszczędzanie energi na maxa?
Nie kumam tego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-07-10, 14:10:45 przez deminek.)
  • Odpowiedz

obser

2019-07-10, 14:40:33
Top użytkownik
Woda będzie lecieć jak będzie miała z czego się skroplić na parowniku, a to zależy od wilgotności powietrza w Twoim pomieszczeniu. Nie ma siły, będzie duża wilgotność, to się będzie lało, a jak znikoma to nie ma z czego, sama jednostka wody nie wytwarza.
  • Odpowiedz

jack63

2019-07-11, 06:44:24
Zaawansowany użytkownik
deminek napisał(a):Chłodzi dobrze.
Na następny dzień jak była już wilgotność ok 40% to woda leciała.
Dzisiaj jest pochmurno i nic nie leci. Zauważyłem że jak jest temperatura na zewnątrz powyżej 25st to woda leci.
Czy może to być spowodowane tym że włączam oszczędzanie energi na maxa?
Nie kumam tego.
Jak napisał :
obser napisał(a):Woda będzie lecieć jak będzie miała z czego się skroplić na parowniku, a to zależy od wilgotności powietrza w Twoim pomieszczeniu.
Do tego dochodzi jeszcze warunek aby temperatura parownika była niższa od temperatury punktu rosy.
Im większa wilgotność WZGLĘDNA, bo taka jest powszechnie używana, podawana i mierzona, tym więcej wody w postaci pary w powietrzu jest, ale wilgotność względna, przy tej samej ilości wody w powietrzu zalezy od temperatury. Im wyższa temp tym więcej wody powietrze może przyjąć.
Także 80 % wilgotności przy 15 oC może oznaczać mniej wody w powietrzu niż wilgotność 50 % przy 25 oC.
Najgorsze są warunki dżunglowe tak jak było w czerwcu (to już wręcz tradycja) wysoka temp i równocześnie wysoka wilgotność. Wtedy ocieki nie wyrabiają.
A teraz od drugiej strony. Gdy jest wysoka temperatura to klimatyzator pracuje pełną mocą czyli temperatura parownika jest niska. Gdy się ochładza to układ pracuje mniejszą mocą czyli temperatura parownika jest wyższa i może nie schodzić do temp punktu rosy, więc woda się nie skrapla.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa