Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja w salonie 23 m do 5 tysięcy woj.pomorskie

8 Odpowiedzi, 3744 Wyświetleń

MaciejGS

2020-02-23, 15:29:32
Nowy użytkownik
Witam wszystkich

Wydaje mi się iż im więcej czytam, tym mniej wiem w temacie klimatyzacji, dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze. Planuje zakup i montaż klimatyzacji w salonie z aneksem 23 m w mieszkaniu 73 metrowym, nowe budownictwo, okna trzyszybowe, okno balkonowe praktycznie na całą ścianę od strony zachodniej, więc słońce jest przez większą część dnia. Mieszkanie jest na ostatnim piętrze i w upalne dni mocno się nagrzewa. Chciałbym instalację typu split. Czy w takich warunkach celować w 3,5 Kw? Planuje zmieścić się w budżecie do 5 tyś za całość. Zależy mi na cichej i bezawaryjnej pracy a nie na gadżetach. Czy założony budżet wystarczy na zakup czegoś od naszych skośnookich przyjaciół z Japonii? Pierwszy lepszy instalator z internetów zaproponował mi w cenie 5 tyś urządzenie (LG Standard) za 3300 plus około 1200-1500 montaż. Taka klimę można bez problemu znaleźć w necie za 2000 zł. Skąd wynika taka różnica? Rozumiem dać zarobić instalatorowi na urządzeniu 300-400 ale 1300 nie jest już lekkim przegięciem? A może jest tu ktoś z pomorskiego (Słupsk) kto chciał by się podjąć tematu?
  • Odpowiedz

Amfan

2020-02-23, 21:27:02
Top użytkownik
Poszukaj firmy, która ma niższe własne koszty utrzymania. Są firmy gdzie prezes jest i prezesem i instalatorem. W większych firmach część kosztów jest przerzucana na inne elementy towarów i usług aby ukryć faktyczny koszt wykonania.
  • Odpowiedz

Patrykk

2020-02-23, 21:40:08
Użytkownik
instalator zrobił cenę dobrą, ponieważ ten co sprzedaje za 2000 ma cie głęboko w d... jeżeli będzie awaria, a ten za 3300 musi przyjechać i naprawić za darmo, nikt mu nie płaci za to, gwarant daje części a robota za darmo, jeżeli serwisant wymieni dobra część na dobra to on pokrywa koszty części.
  • Odpowiedz

MarioO

2020-02-24, 06:37:35
Zaawansowany użytkownik
dokładnie. To się tak sprytnie nazywa rabatem serwisowym a gwarancje jeszcze trochę i dożywotnią zrobią a ty się martw
  • Odpowiedz

barbie

2020-02-24, 09:03:25
Top użytkownik
23 metry to komórka a nie salon .
  • Odpowiedz

MaciejGS

2020-02-24, 19:23:21
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):23 metry to komórka a nie salon .

Cóż mogę powiedzieć. Są gusta i guściki, nie każdy ma ochotę ogrzewać lub chłodzić na starość te swoje 300 metrów. Ja jestem z pokolenia które już chyba z tego wyrosło Wink Widok wielkich domów w którym mieszkają dwie osoby i pali się tylko jedno światło... No ale, mimo wszystko dziękuję Ci za ten nic nie wnoszący do dyskusji komentarz Wink Więc jak przystało na typowego Janusza, możesz się teraz wygodnie rozsiąść w fotelu w swoim wielkim salonie i z satysfakcją powiedzieć pod nosem że masz więcej Smile
  • Odpowiedz

PPiiOO

2020-02-24, 20:39:24
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):23 metry to komórka a nie salon .
Przeglądam od jakiegoś czasu to forum, aż dziś chęć skomentowania takiego buractwa, zmusiła mnie do rejestracji.
Przy okazji witam wszystkich Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-02-24, 20:43:16 przez PPiiOO.)
  • Odpowiedz

Amfan

2020-02-25, 07:32:31
Top użytkownik
PPiiOO napisał(a):Przy okazji witam wszystkich Big Grin
Witaj
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa