Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator do mieszkania do 4 tys z montazem

25 Odpowiedzi, 15396 Wyświetleń
1 2 Dalej

Przemx

2020-02-27, 14:43:36
Gość
Dostałem ofertę do mieszkania pokój 23 metry z aneksem i jest połączony z korytarzem 6m2.

Który produkt wybrać wszystkie 3,5 kw ?
1. LG pc12sq
2. Mitsubishi msz-hr35vf
3. Gree bora
4. Gree Lomo
5. Innova racker

Montaż Piaseczno koło Warszawy
  • Odpowiedz

Amfan

2020-02-27, 16:29:34
Top użytkownik
LG standard
  • Odpowiedz

przemx

2020-02-27, 16:46:58
Nowy użytkownik
Za tego LG dostalem oferte za 3700 z montażem. Jeszcze proponują mi Haier inne firmy. A co się stało z Daikinem? Nikt tego nie proponuje
  • Odpowiedz

Amfan

2020-02-27, 17:05:38
Top użytkownik
przemx napisał(a):Za tego LG dostalem oferte za 3700 z montażem. Jeszcze proponują mi Haier inne firmy. A co się stało z Daikinem? Nikt tego nie proponuje
Znajdź w internecie firmę, która ma daikina w ofercie. Wyślij zapytanie to też dostaniesz ofertę .
  • Odpowiedz

simx

2020-02-27, 18:00:21
Nowy użytkownik
Mitsubishi msz-hr35vf to wyższa półka niż pozostałe, jeśli miałbym wybierać to prawdopodobnie byłby właśnie mój wybór. Dodatkowo jest to porządny sprzęt, charakteryzujący się dobrą kulturą pracy.
LG ma słabe opinie.
Gree Lomo (jeśli masz na myśli model Luxury) ma grzałkę karteru sprężarki i pracuje wg producenta do -20 st. C. Pod względem niezawodności nie można mu niczego zarzucić. Gree to sprzęt tańszy ale dobry jakościowo.
Innova z kolei to klon Gree. W splitach Innovy nie mam doświadczenia, ale kanałówki były identyczne jak Gree i tak samo niezawodne.
  • Odpowiedz

przemx

2020-02-27, 19:25:09
Nowy użytkownik
cena za Mitsubishi to też około 3600 z montażem. Jeszcze szukam bo te Mitsubishi nie ma wifi i tylko dlatego się zastanawiam
  • Odpowiedz

radekklimat

2020-02-27, 20:49:34
Moderator
Gree Lomo polecam
  • Odpowiedz

Bock

2020-02-27, 21:43:08
Zaawansowany użytkownik
LG lub Mitsubihi, Daikina Sieste dostaniesz może w podobnych pieniądzach.
Gree/sinclair bo to to samo daruje se.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-02-27, 21:44:19 przez Bock.)
  • Odpowiedz

przemx

2020-02-28, 22:03:27
Nowy użytkownik
Takie ceny otrzymałem:
Gree Bora - 2700
Gree Lomo Luxury - 3024
Innova Racket - 3300
Mitsubishi MSZ -HR35vf - 3450
Lg PC12SQ - 3587
Daikin FTXC35B - 3600
Haier Flexis Plus White Mat - 3700
Toshiba Mirai - 4070

Najbardziej skłaniam się ku Mitsubishi ze względu na super cenę, nie ma może wifi jednak nigdzie nie znalazłem zlych opinii. LG super wygląd - jednak wcześniejsze modele to były hipermarketowe porażki, Daikin - tylko dwie firmy zaproponowały, inni odradzali ze płaci się za markę, Haier wyższy model - jednostka zewnetrzna Hitachi? No i pojawiła się też Toshiba jednak tu już mamy no te 600 zł drożej od Mitsubishi warto?

Najważniejsze co jest dla mnie to hałas jednostki zewnętrznej? Może ktoś ma doświadczenia ? Jest
to parametr poziom ciśnienia czy poziom mocy? Chodzi tez o to, żeby po 2-3 latach nie zaczęło to wyć jak traktor. Wiem, że gwarancje to trochę pic na wodę, gdyż serwis wymagany jest dwa razy w roku.

Dziękuję za wszelką pomoc.
  • Odpowiedz

obser

2020-02-29, 15:11:04
Top użytkownik
"gwarancje to trochę pic na wodę, gdyż serwis wymagany jest dwa razy w roku." Rozwiń tą myśl, bo jakoś nie kumam.
  • Odpowiedz

MarioO

2020-02-29, 16:01:02
Zaawansowany użytkownik
1500pln lekko na 5 lat a może się nie zepsuje i będzie w kieszeni.Łodgrzybianie sie zrobi samemu kupi sie szpreja do samochoda i sie siknie.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-02-29, 16:03:28 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

obser

2020-02-29, 16:26:58
Top użytkownik
Pewnie szpreja do klimy co miesiąc, a co. Tylko po nawet dwóch latach proponowałbym choć jednorazowo wezwać serwis niech rozbierze jednostkę wewnętrzną i popatrzeć na środek, na wentylator i okolice. Niektórym klientom zbiera się na wymioty. Łodgrzybianie, czyli dezynfekcja jest ostatnią czynnością przy przeglądzie i czyszczeniu klimatyzacji. Znam ludzi co to 80 tyś km zrobili autem bez wymian oleju i żyją i się chwalą jacy zaradni. Ale gwarancja jest fakultatywna, można przeglądów nie robić.
  • Odpowiedz

przemx

2020-03-01, 07:51:44
Nowy użytkownik
Panowie źle.mnie zrozumieliscie. Nigdy w życiu nie miałem.klkmatyzacji stacjonarnej. Mnie dziwi podejście tych fachowców którzy uzasadniają wysoka cenę montażu brakiem.koniecznosci późniejszych serwisów , bo oni są fachowcami od x-lat a tamci go partacze i muszą kontrolować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-03-01, 07:53:54 przez przemx.)
  • Odpowiedz

MarioO

2020-03-01, 08:06:16
Zaawansowany użytkownik
toż to genialny pomysł.Założyć klime i skasować za 5 lat z góry za przeglądy na które juz nie będę jeździł bo może sie nie zepsuje.Taka odwrócona sytuacja mi pasuje.Tylko gdzie ja takiego klienta znajdę.. Sad
  • Odpowiedz

przemx

2020-03-01, 16:28:42
Nowy użytkownik
No dlatego jest zszokowany, że niektórzy mają takie podejście . Dobra ale temat trochę odszedł Mitsubishi czy daikin ? Chodzi głównie o hałas, bo oba nie mają wifi. Za Tchibo trzeba niestety dać 4
  • Odpowiedz

Amfan

2020-03-01, 20:38:15
Top użytkownik
ten który ma niższy poziom ciśnienia akustycznego, sprawdź gabaryty jedn. zewnętrznej im większe tym cichszy. Małe urządzenia mają małe wentylatory ,które muszą szybciej kręcić aby przetłoczyć tą samą ilość powietrza w jednostce czasu co większy wentylator.
  • Odpowiedz

przemx

2020-03-01, 21:53:31
Nowy użytkownik
W taki układzie daikin i mitsubishi maja jedne z najmniejszych jednostek. Największe gree i haier.
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-03-02, 08:32:29
Top użytkownik
Błędne rozumowanie i niefortunnie sformułowane co do wielkości urządzeń i poziomu hałasu choć po części jest to prawdą ale chodzi o wielkość turbiny a nie o wielkość gabarytową .

Przemx to ma zastosowanie dla modeli tego samego producenta (zazwyczaj Daikin Mitsubshi czy Fujitsu)
gdzie masz różne klasy urządzeń o tej samej znamionowej mocy chłodniczej a różnią się ceną od standardowego klimatyzatora tego samego producenta gabarytem i wielkością turbyny.

Nie ma tu porównania gabarytu Chinola z Japońcem bo ten drugi zawsze jest cichszy w realu .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

przemx

2020-03-02, 10:26:10
Nowy użytkownik
Dziękuję za odpowiedź co z tych modeli wybrac
  • Odpowiedz

simx

2020-03-02, 10:43:08
Nowy użytkownik
Jeśli ma być ciche, bez wodotrysków to Mitsubishi MSZ -HR35vf wydaje się najlepszym wyborem.

Z kolei zaletą Gree Lomo Luxury są grzałki kompresora i tacy ociekowej oraz deklarowana przez producenta praca do -20/-22 st. C. O ile przy chłodzeniu wszystko jest OK, o tyle spotkałem się z zastrzeżeniami, że przy grzaniu Gree ma mniejszą kulturę (choć może to wynikać z nieumiejętności obsługi czy przewymiarowania jednostek, trudno ocenić).

Pod względem niezawodności nie obawiałbym się niczego z Twojej listy, z wyjątkiem LG.
  • Odpowiedz

radekklimat

2020-03-02, 12:33:12
Moderator
Grzalka kompresora to wymog i standart a nie zaleta
  • Odpowiedz

simx

2020-03-02, 21:14:59
Nowy użytkownik
Tutaj akurat się nie zgodzę. Zależy od zastosowania. Jeśli klimatyzator będzie używany tylko w lecie do chłodzenia to grzałka jest zupełnie zbędna. Co więcej - jeśli klimatyzator jest na stałe podłączony do rozdzielnicy - to grzałka będzie w takim przypadku powodowała zupełnie niepotrzebny pobór prądu w zimie.

Dodatkowo, przykładowo w niektórych seriach Mitsubishi (np. we wspomnianym tutaj HR35) nie ma zupełnie grzałek bo ich funkcję pełni odpowiednio wysterowane przez elektronikę uzwojenie kompresora.
  • Odpowiedz

recool

2020-03-03, 08:20:26
Nowy użytkownik
Brałbym Mitsubishi, zapytaj może o coś od Mitsubishi Heavy, ostatnio z dobrą ofertą na jednostki ekonomiczne wyszli do klienta.
Mitsubishi o którego pytasz to Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy to inna marka - żebyś nie pomyślał że heavy to model Wink
  • Odpowiedz

Piotr70

2020-04-22, 04:16:07
Nowy użytkownik
przemx napisał(a):Takie ceny otrzymałem:
Gree Bora - 2700
Gree Lomo Luxury - 3024
Innova Racket - 3300
Mitsubishi MSZ -HR35vf - 3450
Lg PC12SQ - 3587
Daikin FTXC35B - 3600
Haier Flexis Plus White Mat - 3700
Toshiba Mirai - 4070

Najbardziej skłaniam się ku Mitsubishi ze względu na super cenę, nie ma może wifi jednak nigdzie nie znalazłem zlych opinii. LG super wygląd - jednak wcześniejsze modele to były hipermarketowe porażki, Daikin - tylko dwie firmy zaproponowały, inni odradzali ze płaci się za markę, Haier wyższy model - jednostka zewnetrzna Hitachi? No i pojawiła się też Toshiba jednak tu już mamy no te 600 zł drożej od Mitsubishi warto?

Najważniejsze co jest dla mnie to hałas jednostki zewnętrznej? Może ktoś ma doświadczenia ? Jest
to parametr poziom ciśnienia czy poziom mocy? Chodzi tez o to, żeby po 2-3 latach nie zaczęło to wyć jak traktor. Wiem, że gwarancje to trochę pic na wodę, gdyż serwis wymagany jest dwa razy w roku.

Dziękuję za wszelką pomoc.
Mam ten sam dylemat, na co sie zdecydowales?
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-04-22, 08:40:20
Top użytkownik
Daikin lub Mitsubishi choć osobiście wolał bym Daikina .
Mitsubishi z wyglądu już mi się przejadło tak samo wyglądał HJ potem DM teraz HR wygląd trochę już się przejadł ten wzór obudowy ma chyba już z 10 lat
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa