Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Montaż klinatyzacji na ścianie styropian

6 Odpowiedzi, 3613 Wyświetleń

Piter85

2020-04-09, 18:31:55
Gość
Witam,

Niedawno zamontowana została u mnie klimatyzacja. Blok z konca lat 80, montaż jednostki zewnętrznej na balkonie na ścianie dzielącej dwa okna, jednostka wewnętrzna na tej samej ścianie tak, ze przykrywa otwiert na rurki. Blok ocieplony styropianem. Podczas montażu okazało się, ze ta ściana to tak naprawdę rygips + płyta azbestowa + styropian od zewnatrz. Calosc scianki osadzona plycie betonowej siegajacej okolo metra od podłogi. Z tego względu montaż jednostki zewnętrznej jest na tzw. szpilkach na wylot do srodka. Klimatyzacja chyba dziala bez zarzutu chociaz do przetestowania jej w trakcie upalow jeszcze daleko. Przy wlaczeniu jej na minimum 16 stopni czuc lekkie drgania po przylozeniu reki do sciany. Wedlug montazysty jest to wszystko zamocowane na amen, ale mam watpliwosci czy po dluzszej eksploatacji to sie nie oderwie?
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2020-04-10, 05:36:09
Użytkownik
Płyta azbestowa?
Takie jakby wióry posklejane? I nic więcej?
Nie lepiej było postawić na podłodze?
  • Odpowiedz

Piter85

2020-04-10, 08:11:35
Nowy użytkownik
Wygląda na to, że tylko chociaż nie są to takie posklejane wióry. Tak jest na całym osiedlu. Twierdzili, że już tak montowali i na szpilkach będzie siedzieć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-04-10, 08:13:33 przez Piter85.)
  • Odpowiedz

byniom

2020-04-10, 09:24:19
Moderator
Też montuję w takich blokach gezie jest płyta wiórowa potem jakas papa, płyta z eternitu potem ze 3 cm styropianu i znowu płyta wiórowa . Na koniec tynk na zewnątrz i styropian na elewacji. Zawsze stawiałem na balkonie bo i tak nie miałem miejsca między oknami ale gdybym miał to raczej bym sie nie odważył na takiej ścianie dawać agregat . Bałbym sie że będzie przenosić drgania i hałas .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Piter85

2020-04-10, 13:39:05
Nowy użytkownik
Drgania są lekkie przy maksymalnych obrotach. Hałasu nie ma. Bardziej obawiam się kwestii wytrzymałości, ale wiadomo nikt z nas wróżką nie jest. Może błąd z mojej strony, że naiwnie zaufałem, wydawało mi się, fachowcom. Co radzicie? Domagać się przeniesienia agregatu na podlogę? Czy zostawić i obserwować?
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2020-04-10, 14:59:35
Użytkownik
Jeżeli na zewnątrz jest dosyć mocny tynk na styropianie (bywają strasznie słabe i kruche) a od środka dali jakieś dosyć duże podkładki na szpilkach to jest szansa że wytrzyma.
Jak dali podkładki takie jak na szpilki 8 pod nakrętki to może być słabo.
Gwarancję dali?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa