Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

dobór mocy chłodniczej SPLIT - 2 różne oferty

18 Odpowiedzi, 7385 Wyświetleń

adam76

2020-04-11, 12:43:18
Nowy użytkownik
Witam

Mam cholerny problem bo dostałem dwie różne oferty od monterów. Jeden i drugi próbuje mnie przekonać do swojej oferty jednak mam wątpliwości dlaczego aż taka duża jest różnica w mocy urządzeń. Koszt urządzeń i montażu porównywalny. Co lepiej zamontować ?

pierwsza oferta zawiera urządzenie Gree ECO o mocy 3,2kW
druga oferta zawiera urządzenie KAISAI FLY o mocy 5,1kW

Chciałbym dobrać optymalną moc tak aby urządzenie pracowało sprawnie i energooszczędnie.
Oczywiście w największe upały nie musi być jak w lodówce ale chłodek chciałbym mieć.

Budynek nowy ocieplony 20cm styropianu. Okna balkonowe od południa i zachodu.

1). Jaka powinna być moc urządzenia ?
2). Czy lokalizacja urządzeń jest prawidłowa ?
3). Czy lepiej agregat mocować na ścianie od południa czy na ścianie wschodniej ?
4). Czy duża jest różnica w jakości, trwałości i niezawodności pomiędzy KAISAI FLY a GREE ECO ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-04-16, 06:13:43 przez adam76.)
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2020-04-12, 19:36:38
Użytkownik
A nie lepiej zamontować jednostkę wewn na ścianie zachodniej i agregat przez ścianę? Mniej więcej w tej samej odległości od tarasu?
  • Odpowiedz

adam76

2020-04-13, 08:26:16
Nowy użytkownik
PARTNER-MAR napisał(a):A nie lepiej zamontować jednostkę wewn na ścianie zachodniej i agregat przez ścianę? Mniej więcej w tej samej odległości od tarasu?

dzięki za odpowiedź

Budynek jest ustawiony na działce tak.. że korzystniej ze względów estetycznych i użytkowych byłoby zamontowanie agregat - z lewej na ścianie od garażu tak jak zaznaczyłem zielonym kolorem.
Tam jest cień i nie będzie słychać agregatu w części mieszkalno-sypialnej. Choć długość instalacji freonowej będzie miała około 7 metrów i zastanawiam się jakie będą straty na przesyle chłodu.
Po prawej mam podwórko, ogród, grill i nie chciałbym przy piwku słuchać i oglądać jednostki zewnętrznej. Chyba że można to jakoś ładnie schować, zabudować pod okapem dachu lub obsadzić bluszczem Big Grin - nie wiem ???

Dlatego zastanawiam się nad mocą urządzenia bo nie chcę przesadzać i przepłacać z prąd a z drugiej strony boję się że 3,2kW będzie za słabe biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-04-13, 08:41:48 przez adam76.)
  • Odpowiedz

Amfan

2020-04-14, 05:52:40
Top użytkownik
40m2 powierzchni otwartej , plus duże przeszklone przestrzenie południe i zachód. W wilgotne i gorące popołudnie będziesz przeklinał ten dzień w którym wybrałeś klimatyzator 3.2 kW. Co do rachunków, to różnica w poborze energii elektrycznej może być 400W przy odpowiednio dobranym urządzeniu. Ten 5.2 kW zejdzie z obrotów i będzie mniej pobierał energii niż ten 3.2 kW , który non stop będzie pracował na największej wydajności i i tak nie osiągnie pożądanego komfortu. W katalogach urządzeń chińskich te dobre parametry wynikają z błędów w druku. Niestety chińskim markom ( nie wszystkim) nie da się zaufać. Ostatnio wpadł mi w ręce katalog T.L , a tam prosty model bez eev, grzanie do -25C. :/
  • Odpowiedz

obser

2020-04-14, 07:34:40
Top użytkownik
Wg mnie jakość porównywalna. Podejdź do tego jak ja teraz podchodzę do wszelakiego AGD. Interesuje mnie najdłuższa gwarancja tzn. 5lat, a potem co pochodzi ponad to moje. Jak się zepsuje, to kupię nowy sprzęt. Zdecydowanie 5,1 kW. Ja z pewnych względów musiałem założyć taki dziwny 6 kW do biura 25 m2. I latem nieraz parę dni jest w stanie pracy, bo ja go w ogóle nie słyszę.
  • Odpowiedz

adam76

2020-04-14, 08:47:36
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedzi.

Też zaczynam się skłaniać do większej mocy chłodniczej tak około 5kW.

Także obecnie rozważam już raczej GREE ECO 4,6kW (ewentualnie BORA) lub KAISAI FLY 5,1kW.

Za GREE przemawia do mnie dobra opinia tych urządzeń.

KAISAI ma większą moc i sprawność (przynajmniej na papierze). Jednostka wewnętrzna wizualnie chyba ładniejsza i aplikacja Wi-Fi wydaje się bardziej zaawansowana. Jenak mam wątpliwości co do jakości podzespołów całego urządzenia marki KAISAI. Choć wiem że oba modele są po prostu budżetowe i cudów nie mogę oczekiwać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-04-14, 08:49:29 przez adam76.)
  • Odpowiedz

MarioO

2020-04-14, 15:41:23
Zaawansowany użytkownik
Ten Lomo Eco 3.2 faktycznie za mały choć rozkręca się ponoć do 3.8? natomiast lomo eco ok 4,6 a kręci się do 5 z haczykiem nie pamiętam a i nie chce mi się w katalog zaglądać z tym że jednostka wewnętrzna jest niewiele mniejsza od 7kW Na ścianie daje wrażenie wielkiego kloca Jak wyjąłem z opakowania u klienta to myślałem że pomylili mi jednostki
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-04-14, 15:44:19 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

obser

2020-04-14, 18:31:33
Top użytkownik
Krążysz w jednej półce, wybierz takiego, z którym dobrze się czuje instalator. Każdy ma jakiegoś faworyta, dobrą współpracę z daną marką i niech się ktoś na Ciebie nie uczy, jak mu narzucisz model. O jakości bebechów, uwierz, takie same, taka sama awaryjność, ale inne podejście do wsparcia technicznego, którego nawet wieloletni Instalator nieraz potrzebuje i taki Inżynier Produktu, z jakim ja mam do czynienia w jednej z marek to nieraz skarb. Jestem wieloletnim Klientem jednego z Importerów i taką pomoc mam zapewnioną. Sam szef zapowiedział mu, że np. jak nie wiem ile czynnika mam nominalnie, to nie mam szukać drabiny, albo DTR, tylko ten człowiek ma płacone za pomoc nam Instalatorom. Wspólpraca wysmienita i sprzęt bezkonfliktowy. Więc zaufaj Instalatorowi, on wie co robi, bo nikt nie chce kitu montować i potem z nim walczyć. Jak chcesz kupić na np. portalu aukcyjnym to tam z najgorszego economa zrobią Ci premium.
  • Odpowiedz

MarioO

2020-04-15, 05:59:12
Zaawansowany użytkownik
To zdradź w końcu jaka to marka.Chcemy się wreszcie dowiedzieć nad czym ten ciągły zachwyt Smile
  • Odpowiedz

Amfan

2020-04-15, 07:34:17
Top użytkownik
Nocna zmiana w mid. a ładuje mniej czynnika niż jest na tabliczce. Informacja potwierdzona.
  • Odpowiedz

obser

2020-04-15, 08:25:47
Top użytkownik
MariOo napisał(a):To zdradź w końcu jaka to marka.Chcemy się wreszcie dowiedzieć nad czym ten ciągły zachwyt Smile
Wiesz, mało popularna marka i chciałbym, aby tak zostało. Nie jest to złośliwość, ale nie chciałbym, aby ten Importer stał się molochem, bo to co ja załatwiam z humorem przez telefon w innych firmach trzeba wysyłać maile ze zdjęciami tabliczek znamionowych (Gree),, skanami kart gwarancyjnych itp.pierdołami. A tu jak w rodzinie i niech tak zostanie.
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-04-15, 11:50:14
Top użytkownik
Ważne byś miał przekonanie do tego co sprzedajesz i montujesz .
Dodatkowo jeśli masz dobry kontakt z importerem i masz o nim dobre zdanie to zaczyna wszystko grać jak należy .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

MarioO

2020-04-15, 14:36:17
Zaawansowany użytkownik
obser napisał(a):A tu jak w rodzinie i niech tak zostanie.
A wiesz jak się z rodziną wychodzi?Najlepiej ponoć na zdjęciu Big Grin Importer i serwis dziś jest jutro nie ma.Najważniejsze że moneta się w kieszeni zgadza no i oczywiście dobra współpraca tak jak piszesz Ja też nie narzekam i nie wiem skąd te przypuszczenia że trzymam się jednej marki Klient ma wybór i wybiera świadomie Ja nie ściemniam Mówię jak jest Decyzja głównie i tak jest zależna od grubości portfela Z tego co zakładam wszystko ma opcje chłodzenia i grzania faktycznie grzeje i chłodzi Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-04-15, 14:37:30 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

adam76

2020-04-15, 16:21:26
Nowy użytkownik
dzięki panowie za udział w temacie...

Czyli rozumiem że 3,2kW definitywnie będzie za słabe i w upalny dzień jak na zewnątrz będzie 33C to ja w środku zbiję np. max. do 27C ?

z alledrogo nie kupuję bo nie ma się gwarancji. Takie rzeczy kupuję tylko u lokalnych sprzedawców/monterów aby mieć gwarancję i serwis

jeszcze tylko zapytam czy biały plastik obudowy jednostki wewnętrznej nie zżółknie z czasem? bo jeśli tak to raczej szukałbym czarnego SPLITA Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-04-15, 16:24:07 przez adam76.)
  • Odpowiedz

obser

2020-04-15, 19:13:44
Top użytkownik
Nie kombinuj. Split Ci nie zżółknie, chyba, ze w tym pomieszczeniu jarasz ze 3 paki dziennie fajek.
@MariOo ja nikomu nie wciskam. Mam dostęp do wszelkich marek dostępnych na rynku i jak Klient sobie życzy, to sprowadzę każdą dostępną klimatyzację. Mam wszelakie katalogi dla Klientów, mam też dostęp prawie do wszystkich hurtowni w Polsce. Zaczynałem od LG,potem była długa seria Galanza, póki Centrum Klima nie zaczęła świrować i sprzedaać na Alll taniej niż Instalatorom, choć na tą markę złego słowa nie mogłem powiedzieć, ale współpraca pod psem. mam też kilka Certyfikatów Autoryzacyjnych i jest po prostu u mnie też wybór. Ściśle ukierunkowanych Klientów mam 5% i jak się dogadamy z ceną to zakładam wg życzenia. Nieraz niestety nie mogę przeskoczyć ceny, którą da firma na co dzień współpracująca z daną marką. *0% ludzi zdaje się na mnie, jako starą lokalną firmę i wie , że ich nie opuszczę w biedzie. Nie idę na ilość, tylko jakość wykonywanych usług i materiałów montażowych, a na tym nieraz relatywnie stracę wg konkurencji ze 400 zł/ montaż. I nie narzekam, brak reklamy, marketing szeptany, ludzie sami się pytaja o wycenę "moich" urządzeń, bo znajomy, sąsiad ma już kilka lat takie i nie narzeka. Staram się realizować serwis moich urządzeń 7/24 w sezonie. Stabilna firma, świadomi Klienci utzrymuja mnie nawet w epoce wirusa. Dodatkowo jeszcze robię A/C, bo do moich obowiązków należy wycena i papierologia. Chłopaki robią resztę, a ja i tak siedząc we firmie zrobię w sezonie trochę aut. W sumie jestem zadowolony, że tak ustawiłem sobie biznes. Przedtem skakałem, radiokomunikacja, alarmy, kamery, wszystko i nic. Było dużo, ale problemów. Pewnie, że wolę założyć U-Crowna, lub wypasione kolorowe Mitu i przytulić niezłą marżę, ale w naszym rejonie króluje economy.
  • Odpowiedz

MarioO

2020-04-16, 05:43:48
Zaawansowany użytkownik
Ty to se lubisz "pogodać" i dobrze!!!
  • Odpowiedz

obser

2020-04-16, 08:26:10
Top użytkownik
Lepiej pogadać, niż tak jak moja konkurencja od rana do wieczora zakładać urządzenia prawie po kosztach, za psie pieniądze. A jak przyjdzie sezon, to swiruje, że na naprawę nie przyjedzie, bo latem jest na urlopie.
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-04-16, 10:02:03
Top użytkownik
adam76 napisał(a):dzięki panowie za udział w temacie...
Czyli rozumiem że 3,2kW definitywnie będzie za słabe i w upalny dzień jak na zewnątrz będzie 33C to ja w środku zbiję np. max. do 27C ?

z alledrogo nie kupuję bo nie ma się gwarancji. Takie rzeczy kupuję tylko u lokalnych sprzedawców/monterów aby mieć gwarancję i serwis

jeszcze tylko zapytam czy biały plastik obudowy jednostki wewnętrznej nie zżółknie z czasem? bo jeśli tak to raczej szukałbym czarnego SPLITA Smile

Daikin FTXC35BV1B / RXC35B Znamionowa moc chłodnicza 3.5kW Wydajność chłodnicza 1,30-4,00kW
do 27C da radę spokojnie zbić temperaturę . Temperatura zejdzie niżej pod warunkiem że zostawisz ją w spokoju i będzie działała cały czas a nie sporadycznie . Uruchomisz i zostawisz .
Jak nie to pozostaje ci zakup 5kW będzie droższy o około 1500 do 2000 netto wybór należy do ciebie .

To zależy co kupisz i jak będziesz serwisował chemia poradzi sobie nalotem na plastiku .
Wystarczy zdjąć obudowę na 5 minut włożyć do beczki z koncentratem i masz Pan śnieżną biel alpejską.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa