Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Trzech instalatorów, każdy poleca inne zestawy :)

16 Odpowiedzi, 9256 Wyświetleń

m4q

2020-06-18, 10:22:22
Nowy użytkownik
Witam szanownych forumowiczów!

Od kilku dni zbieram oferty na systemy klimatyzacji ściennej do salonu (30 m2) i sypialni (20 m2). Pomieszczenia połączone korytarzem (w kształt litery "U"). Skontaktowałem się z okolicznymi instalatorami i otrzymałem trzy różne oferty. Zgodnie stwierdzili, że nie opłaca się montować multi-split, tylko dwa osobne systemy.

Oferta #1
HiSense lub Sinclair (5 kW salon /trochę duża moc, ale salon połączony jest z aneksem kuchennym i korytarzem, może to jest powód takiego wyboru/, 2,5 kW sypialnia) .

Oferta #2
Samsung (3,5 kW salon, 2,5 kW sypialnia).

Oferta #3
Mitsubishi/Daikin (3,5 kW salon, 2,5 kW sypialnia).

Co dziwne (i trochę zastanawiające). wszystkie oferty, pomimo tak różnych systemów, oscylują w okolicy 10-11k PLN. Nie chcę oczywiście przepłacać, niemniej zależy mi na wyborze najlepszej klimatyzacji w kategorii cena/jakość.
Po przeczytaniu kilkudziesięciu stron forum, skłaniam się ku Mitsubishi. Dziwi mnie natomiast fakt, że w katalogu, który otrzymałem, nie ma w ogóle tak polecanej na forum serii MSZ-HR. Jest Premium (EF), Kompakt (AP) a MSZ-HR nie ma nigdzie. Czy jest to jakaś osobna seria, spoza standardowej oferty? Czy fakt, że jest ona sporo tańsza od EF czy nawet AP, może powodować niechęć instalatora do jej polecania (mniejsza marża)?

W ofercie #3 jest jeszcze opcja Daikin FTX35B+RXC35B oraz FTXC25B+RXC25B (w okolicach 9k PLN).

Z góry dziękuję za nakierowanie mnie na właściwy wybór.

Pozdrawiam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-06-18, 10:23:51 przez m4q.)
  • Odpowiedz

obser

2020-06-18, 12:24:48
Top użytkownik
A czy to oferta sprzedaży, czy całościowa? Wersje są podobne, nr 1 tańsze marki, ale większa moc, nr 2 Samsung nic nie mówi, bo rozrzut modeli jest kolosalny, Mitu to musiałby się wypowiedzieć spec @DBKlima. Ważną sprawą jest montaż i materiały montażowe, bo na tym też idzie sporo zaoszczędzić. A że ceny równe? Bo i oferty podobne bo podejrzewam, że firmy że nie jakiś p. Józek na fuszerce.
  • Odpowiedz

m4q

2020-06-18, 12:47:13
Nowy użytkownik
Oferta całościowa (z montażem). O renomie monterów się nie wypowiem, bo ich nie znam (niemniej firmy, nie pan Józek Wink ). Wszyscy są na rynku już dłuższy czas, więc zakładam, że wiedzą co robią.

Samsungi w trzech opcjach:
Comfort 2,5kW i 3,5 kW; komplet ~9k PLN
Avant 2,5kW i 3,5 kW; komplet ~10,7k PLN
Elite 2,5kW i 3,5 kW; komplet ~11,6k PLN

Zapytałem o Mitsubishi MSZ-HR i dostałem odpowiedź (od montera #3), że seria HR to "chiński budżetowiec" (dosłownie) i on mi takiej nie zamontuje, bo polecić nie może.

Skłaniam się ku Mitsubishi MZS-AP35VGK+MUZ-AP35VG do salonu oraz Daikin FTX35B+RXC35B do sypialni (różnica pomiędzy FTX35B+RXC35B a FTX25B+RXC25B to 150 PLN).
  • Odpowiedz

obser

2020-06-18, 12:56:18
Top użytkownik
Dobra cena za Samsunga Elite, katalogowa netto z montażem? Tylko brać.
  • Odpowiedz

m4q

2020-06-18, 13:20:03
Nowy użytkownik
Z oferty wynika, że brutto (8% VAT) z montażem.
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-06-18, 13:45:05
Top użytkownik
Daikin FTXC35BV1B / RXC35B
Poziom ciśnienia akustycznego na 1 biegu 21dBA
Znamionowa moc chłodnicza 3.5kW Wydajność chłodnicza 1,30-4,00kW
Jednostka wewnętrzna 288x770x231 Jednostka zewnętrzna 550x658x273
Cena katalogowa 3150netto WiFi 300 katalogowo

Mitsubishi MSZ-HR35VF / MUZ-HR35VF
Poziom ciśnienia akustycznego na 1 biegu 22dBA
Znamionowa moc chłodnicza 3.4kW Wydajność chłodnicza 0,90-3,40kW
Jednostka wewnętrzna 280x838x228 Jednostka zewnętrzna 538x699x249
Cena katalogowa 640 Euro netto około 2900netto WiFi 450 katalogowo

Co byś nie kupił to i tak będziesz zadowolony
To modele standardowe od znanych producentów/marek .

Mitsubishi HR nie ma w katalogu bo tak sobie wymyślili w MPL MEE .....i tu pozdrawiam ich serdecznie.
Czy to dobrze czy źle niech oceniają klienci . Jak widać rodzi to zamęt.
Urządzenia są sprzedawane tylko przez wybrane certyfikowane punkty handlowe nie są dostępne u wszystkich trzeba kupić w firmie która zakontraktowała duże ilości przed sezonem .
To jest problemem dla małych instalatorów którzy nie kupią jednorazowo dużej ilości w hurcie.

Daikin również wymagał zamówienia i też wyłączność na tanie modele ma mało firm można to sprawdzić na stronie Daikin kto jest ich dystrybutorem tanich modeli .

Co do klimatyzatorów to bardzo fajne urządzenia proste nieskomplikowane - standardowe .
Urządzenia 25 i 35 są praktycznie w tej samej cenie (różnica 100 czy 150 zł) .
Wymiary dla 25 i 35 ME takie same to samo tyczy się Daikin 25 i 35 są takie same .

Kup to co ci się podoba wizualnie Mi się podoba Daikin bo jest nowy od 2019
Modele Mitsubishi HJ DM i HR są od lat napatrzyłem się tak długo że na Daikina patrzę lekko łaskawszym okiem no i ma ładniejszy pilot bezprzewodowy (jeśli ma to znaczenie).

Cena montażu może być różna w zależności od regionu skomplikowania, ilości materiału i terminu .
Rozpiętość cenowa jest duża 980 do 2000 netto za montaż jednego kompletu .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-06-18, 13:56:48
Top użytkownik
Do salonu: Daikin FTXA35AW / RXA35A katalogowo netto 6920
Zdjęcia: https://www.daikin.pl/pl_pl/products/FTXA-AW.html
Dane Techniczne: https://www.daikin.pl/pl_pl/products/FTXA-AW.table.html
Film : https://youtu.be/WE_Umo4whv4

Do sypialni: Daikin FTXC35BV1B / RXC35B katalogowo netto 3150 (lub 2,5kW o 150 netto tańszy)
Zdjęcia: https://www.daikin.pl/pl_pl/products/FTXC-B.html
Dane Techniczne: https://www.daikin.pl/pl_pl/products/FTX...table.html
Film: https://youtu.be/HUnY6BvWWvM

Zobacz poczytaj porównaj wybór jest oczywisty ale to ty musisz sam stwierdzić który jest lepszy Mitsu czy Daikin Wink
  • Odpowiedz

m4q

2020-06-18, 14:54:31
Nowy użytkownik
Dziękuję za odpowiedzi. 7k PLN za jeden system to niestety sporo powyżej mojego budżetu.

Ustaliłem z firmą z oferty #3 następujący zestaw:
Mitsubishi MZS-AP35VGK+MUZ-AP35VG do salonu oraz Daikin FTX35B+RXC35B do sypialni.

@DBKlima, napisałeś FTXC35BV1B - w katalogu nie widzę takiego oznaczenia (jest po prostu FTXC35B). Czy to jest inny model (czy może odświeżony)?
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-06-19, 06:26:12
Top użytkownik
Bez sensu brać 2 rożne marki do jednego mieszkania :
MSZ-AP35/MUZ-AP35 + MSZ-HR35/MUZ-HR35 lub MSZ-HR25...
Różnicy w cenie nie ma jakościowo jest to samo to po co jedne MEE drugie Daikin tak chociaż jeden pilot do wszystkiego będzie a drugi na zapas w szufladzie
  • Odpowiedz

m4q

2020-06-19, 06:40:48
Nowy użytkownik
Jak napisałem wcześniej MSZ-HRa, instalator mi nie zamontuje (z jego wypowiedzi wnioskuje, że gardzi serią HR). Sęk w tym, że różnica w cenie jest i to (dla mnie) znacząca. Jakbym wziął do sypialni MSZ-AP25/MUZ-AP25, to będzie on droższy od Daikina FTXC35B + RXC35B o ok. 800 PLN. Wydaje mi się, że jest sensowne zaoszczędzenie 800 PLN przy jednoczesnym zakupie mocniejszego systemu Smile .
Oba systemy będą wyposażone w wifi, więc piloty i tak pewnie będą leżeć w szufladzie Wink .
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-06-19, 07:11:14
Top użytkownik
Gardzi :/ ... a sprawdziłeś czy ma autoryzację ? Mitsubishi lub Daikin ?

Tu się sprawdza czy firma może sprzedawać urządzenia z montażem wpisując NIP:
https://udt.gov.pl/wykazy/REJ_ZAKL_UPR_FG.html
Tu się sprawdza czy Pan instalator ma uprawnienia personalne Imię i Nazwisko :
https://udt.gov.pl/wykazy/REJ_FGAZ.html

Daikin :
Szukanie dealera
https://www.daikin.pl/pl_pl/dealer-locat...anguage=pl
Wszystkie certyfikowane firmy
https://www.daikin.pl/pl_pl/Certyfikaty....nguage=pl.
Dealerzy którzy uczestniczą w kampanii Sensira+ i mają towar na półkach w magazynie
https://www.daikin.pl/pl_pl/solutions/fo...pania.html

Mitsubishi chyba na stronie już nie udostępnia ale można ustalić to telefoniczne
  • Odpowiedz

m4q

2020-06-19, 08:19:27
Nowy użytkownik
Dziękuję bardzo za przydatne linki - nie miałem pojęcia o istnieniu możliwości takiej weryfikacji.
Uprawnienia personalne są, natomiast NIP firmy nie widnieje na liście z pierwszego linku. Co to oznacza, że Pan instalator sprzedaje urządzenia z montażem 'nielegalnie'? :o

Posiada certyfikat Daikin, ale nie jest wymieniony w kampanii Sensira+.
Widnieje jako partner Mitsubishi na stronie.
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-06-19, 09:08:34
Top użytkownik
Posiada certyfikat Daikin i jest ok
Nie musi brać udziału w kampanii Daikin Sensira+ poprostu nie kupuje hurtowo bezpośrednio w Daikinie
Może kupować od innych to normalne i nie ma się czym przejmować .
Jest na stronie Mitsubishi więc też jest ok .
Ma personalne Fgaz więc też jest ok

Nie ma NIP firmy w bazie UDT - nie wiem jak to ci wytłumaczyć Rolleyes może jest pod inną nazwą firmy ...
To raczej jego kłopot a nie twój choć może ktoś ma inne zdanie.
  • Odpowiedz

m4q

2020-06-19, 09:53:10
Nowy użytkownik
OK, dzięki wielkie za pomoc! Znalazłem inny NIP tej firmy i ten już widnieje w rejestrze (nie wiedziałem, że można zmienić NIP...)
Jeszcze jedna kwestia w temacie instalacji elektrycznej pod klimatyzację. Rozumiem, że w przypadku Mitsubishi jak i Daikin, do 3,5 kW wystarczą przewody 3x1,5 mm2? (Mitsubishi podaje to w specyfikacji, Daikin nie). Przy czym Mitsubishi zaleca użycie bezpiecznika 10A, natomiast Daikin 16A. Trochę dziwi mnie taka różnica, ale z drugiej strony - nie znam się na tym za bardzo, więc zamierzam postąpić zgodnie z zaleceniami producenta Smile .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-06-19, 10:27:51 przez m4q.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-06-22, 13:54:29
Top użytkownik
Daikin podaje maksymalne amperaż dla bezpiecznika
Przewody jeśli krótkie odcinki to 3x1,5mm2 jeśli dłuższe trasy to sprawdź czy nie będzie konieczności użycia 3x2,5mm2 Zrób jak chcesz ja pod tynk dla 20MB przewodu dałem u siebie 3x2,5mm2 C16 Klimatyzator 3,5kW
  • Odpowiedz

m4q

2020-06-25, 10:14:46
Nowy użytkownik
OK, dzięki za info. Też koło 20mb bedzie, więc skorzystam z rady i również pójdę w 3x2,5 mm2 Smile.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa