Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

whirlpool amd 092/1 kiepskie działanie

3 Odpowiedzi, 1776 Wyświetleń

Pepesza95

2020-08-08, 14:09:23
Nowy użytkownik
Cześć wszystkim czytającym ten temat,

zgłaszam się do Was z następującym problemem. Dostałem od znajomego klimatyzator przenośny Whirlpool Amd 092/1, który był u niego użytkowany przez parę lat w firmie, potem przez rok był nieużywany i trafił do mnie. Na wstępie dodam, że poziom mojej wiedzy na temat klimatyzacji jest powiedzmy przeciętny, dlatego proszę o wyrozumiałość. Sprzęt podłączony został według instrukcji Whirlpoola, rura wyciągnięta została za okno przez tak zwaną uszczelkę okienną do klimatyzatorów przenośnych. Pierwszy problem to fakt, że mimo ustawionej minimalnej temperatury, na wylocie mam temperaturę powietrza około 22-23 stopni, przy temperaturze w pomieszczeniu na poziomie 30 stopni. Drugi problem to fakt, ze wylot chłodnego powietrza trwa około 10 minut po czym się rozłącza i 20 minut pracuje na samym wiatraku dmuchając powietrzem temperaturze jaka jest w pomieszczeniu. Pokój do ochładzania ma powierzchnie około 20m2, sprawdzałem szczelność na drzwiach i oknach - wszystko okej.
Jaki może być problem lub od czego mam zacząć sprawdzanie klimatyzatora?
Dziękuje z góry za każdą odpowiedz, pozdrawiam serdecznie
  • Odpowiedz

obser

2020-08-09, 12:44:14
Top użytkownik
Znajomy zamiast utylizować urządzenie pozbył się problemu. Spróbuj uderzyć do serwisu z lodówkami, jak masz czynnik np. R900. Z reguły są to urzadzenia hermetyczne i oni są w tym wyspecjalizowani.
  • Odpowiedz

jack63

2020-08-12, 09:12:47
Zaawansowany użytkownik
obser napisał(a):jak masz czynnik np. R900.
A co to za wynalazek?
Co mają ludzie od lodówek do klimatyzatorów? Czynnik pewnie R410a lub w najgorszym wypadku R407C/R22.

Pepesza95 napisał(a):Jaki może być problem lub od czego mam zacząć sprawdzanie klimatyzatora?
Nie masz wiedzy, narzędzi, kwalifikacji. Oddaj do jakiegoś serwisu klimatyzatorów.
Jedyne co mżesz zrobić samodzielnie, to go rozebrać tak aby wymienniki były dostępne i solidnie, ale delikatnie umyć karcherem. Można też posprawdzać pojemności kondensatorów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-08-12, 09:14:07 przez jack63.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa