Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymiana parownika

10 Odpowiedzi, 15191 Wyświetleń

Absolut

2008-09-11, 19:50:29
Użytkownik
Witam wszystkich. Chciał bym zadać pytanie jak wyceniacie koledzy usługę gdy trzeba wymienić lub oczyścić parownik klimatyzacji. Każde auto ma troszkę inną budowę dlatego moje pytanie za jaki samochód ile bierzecie. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-09-13, 13:25:25
Moderator
150-400 w zaleznosci od trudnosci demontazu i montazu
  • Odpowiedz

awax

2008-09-13, 14:12:03
Top użytkownik
Fajnie ,w jakich 150?
Tak Sobie myślę,że po co się szarpać ,jak ja biorę od 500 w górę to chętnie może warto pobawić się jedynie w pośrednika.
Wymiana parownika,napełnienie 150,rewelacja
  • Odpowiedz

bodzio

2008-09-13, 14:28:21
Zaawansowany użytkownik
Radek napewno napisał w euro =D
  • Odpowiedz

awax

2008-09-13, 14:31:54
Top użytkownik
A to przepraszam,chociaż ja sądzę ,że chodziło mu jedynie o wartość robocizny związanej z ta wymianą,bez napełnienia.Pytanie było konkretne i taka odpowiedż mogłaby wprowadzać w błąd
  • Odpowiedz

bodzio

2008-09-13, 14:37:21
Zaawansowany użytkownik
Tak, napewno sam montaż i to po znajomości bo tak to na paste do rąk było by ciężko zarobić .
Do tego napełnienie trzeba doliczyć.
  • Odpowiedz

awax

2008-09-13, 15:13:19
Top użytkownik
Jeżeli pozwolicie to zróbmy szybką prowizoryczną kalkulację.
Na początek ile powinien zarabiać pracownik,konkretnie dobry fachowiec,bo tylko o takich usługach oczywiście piszemy?powiedzmy "na rękę "od 12 w górę .Biorąc te 12 to po uwzględnieniu ZUS u,PIT-u,urlopu,przerw śniadaniowych,czasu na przygotowanie stanowiska pracy,napraw gwarancyjnych(całkowicie nie da się ich uniknąć),premii i tego typu dodatków wychodzi,że za godzinę pracy Klient musi zapłacić około 40 zł.Teraz należy uwzględnić takie koszty jak :administracja(ktoś musi przyjmować zlecenia,odbierać telefony),amortyzacja (budynek,samochód,urządzenia i inne środki trwałe),opłaty za energię,telefon i inne,reklama,ubrania robocze,środki czystości.Przy kilku pracownikach szef (właściciel firmy) także chciałby coś zarobić.

Reasumując roboczogodzina nie będzie niższa niz 70 zł.i tyle powinien zapłacić Klient za godzinę efektywnej pracy mechanika plus oczywiście Vat.
Zdaję sobie sprawę,że w jedno dwuosobowych zakładach na uproszczonych formach opodatkowania kalkulacja ta wygląda inaczej jednak zgodzicie się chyba,że przyszłość należy do tych dobrze wyposażonych i nieco większych firm ,zwłaszcza,że to wyposażenie jak i różnego rodzaju certyfikacje wymuszą przepisy unijne.
Myślę,że nawet te jednoosobowe firmy winny trzymać ceny aby szybciej się rozwijać inwestując uzyskane dochody.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Artic

2008-09-13, 16:00:53
Zaawansowany użytkownik
zgadzam się z awax bardzo szczegółowo ześ to ujoł i dobrze bo taka jest prawda
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-09-14, 11:29:42
Moderator
jak mam wyczyscic parownik mechanicznie z zaniecvzyszczen to biore 150 a jak go wymieniam to z napełnieniem 400 i nie jest to skomplikowana zecz ani kosztowna jak by sie komus wydawało poprostu czasy sie zmieniły i branie za czyszczenie 500 to lekka przesada ale skoro chca płacic to sukcesow zycze
  • Odpowiedz

Absolut

2008-09-14, 19:39:56
Użytkownik
Tylko tyle że wymiana parownika w wiekszości aut jest dosyć pracochłonna. Ja biorę przeważnie od 400 do 700 w zależności od skali trudności. Ze względu na cenę nie jest to usługa bardzo popularna w moim serwisie ale może to i całe szczęście bo nie za bardzo fajnie się to robi. Zwłaszcza w nowych autach.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa