Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

dlugosc instalacji

30 Odpowiedzi, 26556 Wyświetleń
1 2 Dalej

zuku

2008-09-14, 13:59:20
Użytkownik
Witam
Od dluzszego czasu przegladam to forum i znalazlem na nim duzo odpowiedzi/porad na moje pytania. Zajmuje sie montazem/serwisem klimatyzacji, malych agregatow wody lodowej, automatyka central wentylacyjnych.
Pisze swoj pierwszy post poniewaz nie znalazlem porady co zrobic gdy dlugosc instalacji splita mcquay 3,5 kw ma ok 23 m i przewyzszenie ok 3m (jed. zew jest nad wew.), podczas gdy producent podaje max dlugosc inst. 15 m, gaz 410. Nie zalezy mi na 100% wydajnosci urzadzenia i myslalem na dodaniu oleju i uzupelnieniu gazu uwzgledniajac prad pobierany przez sprezarke a nie sugerujac sie przegrzaniem. Bedzie tez zamontowany uklad do pracy calorocznej . Nie chcialbym zmieniac srednicy rur.
  • Odpowiedz

Artic

2008-09-14, 14:06:55
Zaawansowany użytkownik
powiedz jaki to model klimatyzatora, na kazdy metr dodatkowej rury przypada jakaś ilość czynnika. np. LG zaleca 35gr/m
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

zuku

2008-09-14, 14:14:05
Użytkownik
Nie pamietam. Jest to mcaquy scienny 3,5 kw z grzaniem gaz 410 on off ciecz 6 mm gaz 12 mm
  • Odpowiedz

byniom

2008-09-14, 14:42:00
Moderator
Artik ma rację tylko w zależności od mocy to się wacha od 20 do 35 gr/m ale też do pewnych granic . W instrukcji montażowej jest w LG zawsze podane jakie to są odległości i wysokości.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

zuku

2008-09-14, 14:52:59
Użytkownik
glownie chodzi mi o to ze mam instalacje dluzsza o jakies 8 metrow od dopuszczalenej przez producenta (producent podaje max 15m a ja mam 23 m) i zastanawiam sie jak to bedzie sie zachowywac ile sprezarka wytrzyma jak z powrotem oleju itp
  • Odpowiedz

awax

2008-09-14, 16:02:22
Top użytkownik
zuku napisał(a):Witam
Od dluzszego czasu przegladam to forum i znalazlem na nim duzo odpowiedzi/porad na moje pytania. Zajmuje sie montazem/serwisem klimatyzacji, malych agregatow wody lodowej, automatyka central wentylacyjnych.
Pisze swoj pierwszy post poniewaz nie znalazlem porady co zrobic gdy dlugosc instalacji splita mcquay 3,5 kw ma ok 23 m i przewyzszenie ok 3m (jed. zew jest nad wew.), podczas gdy producent podaje max dlugosc inst. 15 m, gaz 410. Nie zalezy mi na 100% wydajnosci urzadzenia i myslalem na dodaniu oleju i uzupelnieniu gazu uwzgledniajac prad pobierany przez sprezarke a nie sugerujac sie przegrzaniem. Bedzie tez zamontowany uklad do pracy calorocznej . Nie chcialbym zmieniac srednicy rur.
Witam.
"uzupełnienie gazu"uwzględniająć prąd pobierany przez sprężarkę?.Jeżeli mozesz to napisz o tym coś więcej,nie znam tej nowatorskiej metody,a to może często być niesamowicie pomocne.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

zuku

2008-09-14, 16:59:02
Użytkownik
chodzi mi o to ze mam rurociag dluzszy od dopuszczalnego przez producenta i boje sie ze sprezarka nie pozyje dlugo, wiec bede uzupelnial gaz biorac pod uwage przegrzanie i prad pobierany przez spezarke. Jesli na przyklad sprezarka dojdzie do swojego max prad pracy (nie przekroczy go) a nie osiagne odpowiedniego przegrzania to nie dodaje wiecej czynnika po to zeby nie przeciazac sprezarki, jesli jednak osiagne odpowiednie przegrzanie i prad sprezaki bedzie w normie to ok
mam nadzieje ze wyjasnilem to wkoncu zrozumiale Smile
  • Odpowiedz

awax

2008-09-14, 17:06:14
Top użytkownik
Dziękuję,to bardzo dobra metoda,podoba mi się
  • Odpowiedz

bodzio

2008-09-14, 17:08:06
Zaawansowany użytkownik
a co ma obciążenie sprężarki do dłudości instalacji? przecież ona wcale nie ma ciężej i nie będzie brała większego prądu. Na prąd ma wpływ ciśnienie skraplania a te z długością instalacji nie ma związku.
Przy tak długiej instalacji trzeba tylko rozwiązać problem powrotu oleju.
  • Odpowiedz

awax

2008-09-14, 17:10:58
Top użytkownik
Jeszcze jedno,jeżeli mogę?czyli ta sprężarka mogłaby długo nie pożyć ze względu na przeciążenie silnika?W niektórych podobno sa takie zabezpieczenia nadmiarowo-prądowe.
  • Odpowiedz

awax

2008-09-14, 17:17:46
Top użytkownik
bodzio napisał(a):a co ma obciążenie sprężarki do dłudości instalacji? przecież ona wcale nie ma ciężej i nie będzie brała większego prądu. Na prąd ma wpływ ciśnienie skraplania a te z długością instalacji nie ma związku.
Przy tak długiej instalacji trzeba tylko rozwiązać problem powrotu oleju.
Pozwolisz ,że nie do końca się z Tobą zgodzę?
Opór przepływu ciekłego czynnika przez rurkę tłoczną (6) w pewnym stopniu wpłynie na ciśnienie,a pośrednio na pobierany prąd.
Co do oleju proponowałbym dolewać go kontrolując prąd pobierany przez silnik wentylatora skraplacza .
pozdrawiam
P.S. oczywiście wszystkie wyniki pomiarów należy wpisać w protokół uruchomienia będący potem dowodem -przy ewentualnej gwarancji-,że montażu dokonała autoryzowana ,profesjonalna firma
  • Odpowiedz

bodzio

2008-09-14, 17:22:57
Zaawansowany użytkownik
awax z tym olejem i wentylatorem skraplacza jaja sobie robisz
masz poczucie humoru Wink
  • Odpowiedz

zuku

2008-09-14, 17:24:07
Użytkownik
czyli cisnienie na tlocznej bedzie takie samo przy 2m i przy 23m dlugosci instalacji a sprezarce wszystko jedno czy pcha ciez 2m dalej czy 23 m i prad tez pozostanie bez zmian ?
  • Odpowiedz

awax

2008-09-14, 17:30:50
Top użytkownik
Ja po prostu sądziłem,że to od początku był żart.No cóz skoro pytanie było poważne to proponuję zamontować klimę ,która spełnia warunki montażu.

Naprawdę obawy uszkodzenia silnika z powodu paru metrów rurki wskazywały na to że Ktoś nas podpuszcza.
  • Odpowiedz

awax

2008-09-14, 17:33:30
Top użytkownik
mg_1 napisał(a):Mam wrażenie, że ponadnormatywna długość rurociągu wpłynie na OBNIŻENIE prądu sprężarki ze względu na opory rurociągu ssącego Tongue
Do tego jeszcze te trzy metry "pod górkę"
  • Odpowiedz

CKI

2008-09-14, 18:11:15
Nowy użytkownik
Ale ciągnąć będzie gaz a spadać będzie ciecz to może na dobre jej wyjdzi Wink
  • Odpowiedz

awax

2008-09-14, 18:15:22
Top użytkownik
No fakt,ale co z funkcją grzania??
  • Odpowiedz

zuku

2008-09-14, 18:23:37
Użytkownik
dzieki za powazne podejscie do sprawy. Nie montuje codziennie splitow wiec nie mam takiego doswiadczenia jak Wy PROFESJONALISCI.
  • Odpowiedz

Piotr

2008-09-14, 18:29:02
Użytkownik
Myślę że jak nie chcesz mieć problemów to załóż taką klimę która spełni wymagana długość instalacji.
Żadne wpisywanie w protokół serwisowy nic ci nie da:bo to ty jesteś fachowiec /przeszkolony/i jeśli robisz coś nie zgodnie z instrukcją instalacji,to serwis nie będzie tego respektował pomimo że wypiszesz jakiś tam protokół......

A co jeśli sprawność po zamontowaniu spadnie o 40-50% to co będzie latem i kto będzie miał problemy.
Trzeba będzie również rozważyć taką możliwość,jak jest dobrze to jest dodrze jak jest źle to masz problem

pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2008-09-14, 18:29:09
Top użytkownik
zuku napisał(a):dzieki za powazne podejscie do sprawy. Nie montuje codziennie splitow wiec nie mam takiego doswiadczenia jak Wy PROFESJONALISCI.
Rozumiem,ze te małe agregaty wody lodowej to pracują na jakiejś innej zasadzie?
Dlaczego się dziwisz ,ze na śmieszne pytanie otrzymujesz śmieszne odpowiedzi?
Napisałes,że zajmujesz się montażem ,serwisem klimatyzacji,chyba można oczekiwać minimum wiedzy branżowej?
pozdrawiam

"Nie uczmy się na błędach,uczmy się w szkole"
  • Odpowiedz

zuku

2008-09-14, 18:53:56
Użytkownik
wiem ze najlepeij bylo by zamontowac taka ktora spelnia wymogi ale jest juz za pozno zreszta ja nie decyduje jaka jednostke zakladam. Sadzilem ze jak instalacja bedzie dluzsza od dopuszczalnej to sprezarka na tym ucierpi, dlatego napisalem ten post
  • Odpowiedz

Piotr

2008-09-14, 18:56:39
Użytkownik
Jeśli nie decydujesz jaką jednostkę zakładasz to czym się przejmujesz
  • Odpowiedz

zuku

2008-09-14, 19:03:37
Użytkownik
chce zrobic wszystko co jest mozliwe zeby to jakos chodzilo, zeby nikt nie mogl mi pozniej zarzucic ze czegos nie zrobilem np slyszalem ze jezeli dlugosc instalacji przekracza zalecenia producenta to np mozna zwiekszyc srednice rurociagu o jedna dymercje. Nie robilem tego wiec nie wiem czy to cos daje i czy jest sens
  • Odpowiedz

kubowy

2008-09-14, 19:17:36
Użytkownik
Na długośći rury bez zmiany średnicy występują "straty liniowe". Ma to wpływ na wydajność pracy całego urządzenia. A więc też na "Qp" (parownika). Więc zamiast 3,5 Kw może być o wiele mniej. Kiedyś przeprowadzę takie badanie w lab.
  • Odpowiedz

Artic

2008-09-14, 20:48:46
Zaawansowany użytkownik
OCHO HO się panowie rozpisali Big Grin dajcie już spokój
awax masz dzisiaj widze dobry dzień Tongue ale tak na poważnie to zuku jeśli czegoś nie wiesz pytaj wprost odpowiemy napewno rzetelnie, ale prosze nie wymyslaj jakiś swoich teorii

Pozdrawiam
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa