Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobór klimatyzacji Darlena XL

8 Odpowiedzi, 3593 Wyświetleń

Matey126p

2021-02-17, 08:10:03
Nowy użytkownik
Dzień dobry Wszystkim!
Jestem w trakcie budowy domu (Darlena XL) na etapie rozpowadzania wszelkich instalacji przed położeniem tynków.
Z klimatyzacjami mam mało wspólnego a chciał bym puki co poprowadzić przewody/rurki żeby później już nie ryć tynków.
Z tego co wiem grubość rur uzależniona jest od mocy jednostki dlatego prosił bym o pomoc w doborze sprzętu i podpowiedź co gdzie mam poprowadzić żeby później tylko powiesić i spiąć całość.
Dodaje zdjęcie projektu z tym że u Nas nie ma spiżarni, nie ma też ścian dzielących salon z kuchnią i salon z klatka schodową. Wszystko tworzy jedno otwarte pomieszczenie o łącznej powierzchni ok 53m2

Rozniez mile widziana jest sugestia w którym miejscu umieścić jednostkę.

Pozdrawiam Mateusz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-02-17, 08:13:11 przez Matey126p.)
  • Odpowiedz

miezala5

2021-02-17, 08:19:54
Top użytkownik
Weż firmę bo sam tego nie ogarniesz!
To nie jest takie proste poukładać wszystko w punkt plus odpływy skroplin.
W pięć minut też się nie da doradzić co gdzie najlepiej powiesić bo szafy bo milion innych rzeczy dochodzi do finalnego wykończenia które może kolidować z przeciągniętą instalacją.
  • Odpowiedz

Matey126p

2021-02-17, 09:16:57
Nowy użytkownik
Na codzień zajmuje się wykończeniem wnętrz, cała elektrykę i hydraulikę robię sam. Jeśli chodzi o klimatyzację myślę że nie będzie dla mnie problem przygotować wszystko w ścianach (tylko potrzebuje wskazówki co w tych ścianach ma być). Później do spięcia wszystkiego i uruchomienia na pewno wezmę firmę ale to za rok lub dłużej..
  • Odpowiedz

obser

2021-02-17, 12:44:59
Top użytkownik
A może tak jak my robimy. Klient dogaduje się z nami na późniejszą instalację, my to projektujemy. Jak człowiek kumaty, to robimy podejście do jednostki wewnętrznej i zostawiamy mu resztę kucia i prowadzenia instalacji. Zostawiamy mu materiał jaki używamy, wszelkie wskazówki i wtedy po założeniu za rok, dwa możemy dać gwarancję po sprawdzeniu szczelności. Na jedne pieniądze wyjdzie.
  • Odpowiedz

Matey126p

2021-02-17, 23:17:13
Nowy użytkownik
Nie mówię że nie, rozważę i taką opcję, ale nie chciał bym się zobowiązywać z żadną firmą. Pisząc ten post miałem na celu zasięgnąć informację jak to przygotować samemu (na forach motoryzacyjnych gdy ktoś pyta o usterkę w samochodzie dostaje wskazówki co może być nie tak ,a nie radę żeby udać się do mechanika, myślałem że tu będzie podobnie)

A więc jeszcze raz.
Wstawiam plan podglądowy, jak rozwiązaliśmy układ ścian u Nas, myślę że jednostka wewnętrzna będzie umieszczona nad TV
[Obrazek: 2ea0aa858ff7.jpg]

Kuchnia,jadalnia,salon,przedpokój i klatka schodowa to ok 53m2 (2,7m wysokość) z tego co się zorientowałem potrzebna będzie klima ok 7kW.
Mogę liczyć na Waszą wiedzę?

Czy taka moc wystarczy?
Może polecicie jakiś konkretny model?
I krótki opis ile i jakie przewody,rury puścić od urządzenia wew. do urządzenia zew. + czy zasilanie wystarczy w jednej z jednostek czy do oby? (odprowadzenie skroplin,syfon to wiem ,nie problem)

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

obser

2021-02-18, 07:43:47
Top użytkownik
A weź wywróż model za 1-3 lata. Dla mnie 5 kW by starczyło, zależnie od ekspozycji słonecznej. Nad TV się nie wiesza, bo zawsze ze splita woda poleciecć może. A czy p 2 stronie okna, czyli kuchni-jadalni będzie ściana wolna, bo jak tak to tylko za zewnątrz wyprowadzić zasilanie 3x2,5 , a montaż bez problemu bezszkodowo wykona się po wykończeniu i chęci założenia. Ewentualnie pod ocieplenie wkuć rurę do odpływu pod elewację.
  • Odpowiedz

tadeuszkowal

2021-02-24, 08:29:25
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):Weż firmę bo sam tego nie ogarniesz!
To nie jest takie proste poukładać wszystko w punkt plus odpływy skroplin.
W pięć minut też się nie da doradzić co gdzie najlepiej powiesić bo szafy bo milion innych rzeczy dochodzi do finalnego wykończenia które może kolidować z przeciągniętą instalacją.

Też tak uważam, najlepiej sprawdzoną. Ze swojej strony polecam speców z Centrowent. Siedzibę mają w Pile i Wrocławiu. Tel +48 71 333 65 60 Smile
  • Odpowiedz

obser

2021-02-24, 11:48:41
Top użytkownik
Dziady, ze na normalną reklamę ich nie stać.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa