Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Głośna praca jednostki wew Fuji KMCC

8 Odpowiedzi, 3817 Wyświetleń

tomkoziolek

2021-06-08, 16:19:26
Nowy użytkownik
Witam
Piszę tutaj bo serwis , który zakładał mi klimatyzację miga się od roboty. W skrócie zamontowana klima w dwóch pomieszczeniach Fuji RSG09KMCC / ROG09KMCC moc 0,9 kW czynnik R32. Instalacja prowadzona od jedn. wew na strych i dalej na zewnętrzną ścianę budynku. Długość instalacji jakieś 12 m. Problem w tym że po uruchomieniu w jednostce wew. słychać głośne bulgotanie , przelewanie się , odgłos gotującej się wody. Uprzedzano mnie że po uruchomieniu może coś tam być słychać . Rozumiem ale odgłosy na początku są bardzo głośne a w czasie pracy przelewanie słychać cały czas. Serwis oczywiście nic nie słyszał , dopuścił tylko czynnika ( na początku 80 gram po dwóch dniach kolejne 75 gram ) Niestety efekt nie zniknął a nawet się pogorszył. Co może być przyczyną , jaki błąd mogła popełnić ekipa. Dodam że w obu pomieszczeniach odgłosy są takie same. Ktoś się spotkał z takim efektem , poradził sobie i zna złoty środek.
  • Odpowiedz

Amfan

2021-06-08, 18:11:46
Top użytkownik
R32 . Ten efekt nie jest zależny od długości instalacji. U mnie jest ok.3-4 m i to samo. Poradziłem sobie eksperymentalnie poprzez wymieszanie gazu R 32 70% i 30 % R 410. W trybie cichym ten efekt bulgotania wyrywał mnie ze snu.
  • Odpowiedz

DBKlima

2021-06-09, 08:20:20
Top użytkownik
Myślałem że tylko ja to słyszę Wink
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

tomkoziolek

2021-06-09, 11:50:27
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):R32 . Ten efekt nie jest zależny od długości instalacji. U mnie jest ok.3-4 m i to samo. Poradziłem sobie eksperymentalnie poprzez wymieszanie gazu R 32 70% i 30 % R 410. W trybie cichym ten efekt bulgotania wyrywał mnie ze snu.

Czy jak zmieszałeś R32 i R410 w proporcjach jakie podałeś odgłosy się zmniejszyły , ustąpiły. Czy dopuszczalne jest mieszanie czynników gdy producent wskazuje że ma być R32.

Czy jeżeli producent jasno o tym efekcie nie wspomina można domagać się zwrotu/wymiany na urządzenie na czynniku R410 lub aprobatę na zmianę/zmieszanie czynników ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-06-09, 11:51:00 przez tomkoziolek.)
  • Odpowiedz

miezala5

2021-06-09, 17:52:36
Top użytkownik
ale jaja!Smile
  • Odpowiedz

tomkoziolek

2021-06-09, 20:52:23
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):ale jaja!Smile

Ale że co ? Nie jestem specjalistą i może się nie znam stąd pytania ....
  • Odpowiedz

obser

2021-06-10, 07:41:16
Top użytkownik
Najlepiej jak się zgodzą wymienić z R32 na R22 i będzie wieczny spokój.
  • Odpowiedz

tomkoziolek

2021-06-15, 19:31:06
Nowy użytkownik
Czy ktoś może się jeszcze wypowiedzieć. Powiem tylko tyle że ekipa pojawiła się ponownie. Ponoć opróżnili układ i jeszcze raz nabili. Niestety efektów nie słychać , a oni nic nie słyszą.Czy możliwe że wykonali źle instalację. W tej chwili odgłosy przypominają spłukiwanie wody w toalecie. Po uruchomieniu jest naprawdę głośno i wybudza ze snu. Później słychać taki dźwięk jak w przypadku napełniania rur jak wodę wyłączą i to przelewanie słychać już cały czas. Walczyć dalej z wykonawcą Czy zwrócić się fo innego autoryzowanego montażysty o opinię a może zgłosić się do producenta. Proszę o podpowiedź bo hałasy odbierają radość z posiadania klimy.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa