Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ford galaxy i problem z klimatyzacją

10 Odpowiedzi, 15275 Wyświetleń

dyzio_21

2008-05-22, 12:22:12
Nowy użytkownik
mam problem z klimą w galaxy po przejechaniu odcinka 50km klima zaczyna słabiej dmuchać mam wrażenie jakby coś zamarzało i wentylator przestaje dmuchać . To znaczy słyszę wentylator ,ale efektu przez nawiewy nie ma wtedy zwiększam nawiew np.na 3 i przez jakiś czas dmucha i tak do 4 potem muszę wyłączyć na chwile klimę i ponownie włączyć . I dręczy mnie jeszcze pytanie co ile wymienia się osuszacz ?
  • Odpowiedz

max

2008-05-23, 20:27:49
Użytkownik
eee jak dla mnie zamarza parownik.
Powinno być widać po paru minutach, może parunastu jak zamarza Ci rurka w stronę od zaworu rozprężnego do parownika.
Ja bym się udał do serwisu klimatyzacji na sprawdzenie układu klimatyzacji no i oczywiście bym o wszystkim opowiedział.
  • Odpowiedz

dyzio_21

2008-05-25, 11:12:13
Nowy użytkownik
Jasne że dam odpowiedź w czerwcu wybieram się do serwisu i wszystko się wyjaśni. A mam na pewno nieszczelność bo w zeszłym roku przy odgrzybianiu i przeglądzie musiałem dobić czynnika chłodzącego.
  • Odpowiedz

morek211

2008-05-25, 13:39:36
Nowy użytkownik
Dobijanie czynnika nie zawsze wskazuje na nieszczelność ponieważ 10-15% może go ubyć w ciągu roku tak podają mądre książki na temat klimatyzacji często to sie zdarza
w starszych samochodach, A jeżeli chodzi o osuszacz hm to producenci od klimatyzacji radzą wymieniać co roku, Dla mnie osobiście to bzdura i wydawanie zbędnie gotówki ponieważ osuszacz spełnia role : Zadanie filtra-osuszacza
Filtr-osuszacz - jak sama nazwa wskazuje - ma za zadanie usunąć z obiegu klimatyzacyjnego i zatrzymać resztki wilgoci oraz drobne zanieczyszczenia mechaniczne, przez co filtr stanowi zabezpieczenie układu przed korozją, zatarciem sprężarki i zatkaniem zaworu rozprężnego. Oprócz tego niejako przy okazji filtr stanowi swego rodzaju zbiorniczek wyrównawczy czynnika roboczego. Więc można sie zastanowić kiedy był wymieniany jeżeli w tamtym roku to niema sensu , Dodam że bezwzględnie należy wymienić osuszacz kiedy sprężarka uległa zatarciu, albo jak przez długi czas klimatyzacja była pusta
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-25, 14:17:28
Moderator
jaki to rok produkcji, silnik i czy manual czy klimatronik
  • Odpowiedz

dyzio_21

2008-05-29, 18:19:26
Nowy użytkownik
Witam ponownie . Jeśli chodzi o osuszacz to jeszcze go nie wymieniałem w ogóle a mam go 3 lata i nie wiem czy poprzednicy go wymieniali dlatego pytam bo nie jest taki drogi i można przy okazji wymieniać . A co do czynnika to po dwóch latach dobili mi 800 ml. a do całego układu wchodzi ponoć 906 ml czy coś koło tego. Teraz do kolegi który pytał o rocznik jest to 98' 2,3 16v manual i przejechane 120000 tyś.
  • Odpowiedz

dyzio_21

2008-06-07, 13:29:08
Nowy użytkownik
No i naprawiłem klimę w moim autku. Okazało się że do wymiany był osuszacz i czujnik który był nad osuszaczem . Pękł czujnik więc czynnik wyparował a w dodatku został sprawdzony cały układ i znależli jeszcze podrdzewiałe przewody które na miejscu pospawali . Klima hula jak nic . POLECAM poszukać naprawdę dobre serwisy ponieważ goście których stać było na zakup maszyny do nabicia klimy nadają się tylko do prac przy nowych autach . Niestety te maszyny nie sprawdzą szczelności układu więc trzeba nabić układ azotem pod ciś. 20 atm. i w taki sposób można szybko sprawdzić szczelność naszego układu. Tak samo jest z odgrzybianiem mam auto od 3 lat z klimą ale dopiero dziś zobaczyłem jak powinien przebiegać proces odgrzybiania. Jeśli ktoś mieszka na Śląsku POLECA firmę CHłODNIC POL z Sośnicowic pełen profesjonalizm i duży zasób części pozdrawiam
  • Odpowiedz

yazgot

2008-09-16, 21:33:37
Nowy użytkownik
Naprawiam klimatyzację w autoryzowanym serwisie forda w Gdańsku na Elbląskiej już 3 miesiące... Najpierw poszedł główny przewód (tak zdiagnozowali) - wymienili. Działało 30 minut. Potem okazało się, ze przewód był nieszczelny. Zamówili nowy. Wymienili go już 3 razy i wszystkie nieszczelne. Potem odkryli, że nie działa przewód sprężarki. Wymienili. Też nieszczelny. Wymienili 2 raz. Działało 2 dni.... Co ma robić? Byłam tam 5-6 razy i dalej nie mam klimy.
  • Odpowiedz

RobertS

2008-09-18, 14:18:50
Użytkownik
nie jedź do aso, tylko do warsztatu zajmującego się klimą. Popytaj, to znajdziesz solidny w swojej okolicy
  • Odpowiedz

Absolut

2008-09-18, 21:57:35
Użytkownik
W tym serwisie na magazynie pracuje taki pan i to on im cały czas dziurawił te przewody. Biedni ci serwisanci tyle szkoleń przeszli a nie wiedzą ze to sabotaż na magazynie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa