Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jakie odparowanie na R407C przy 25st C na polu

19 Odpowiedzi, 26717 Wyświetleń

Klima-cool

2008-08-22, 07:51:57
Zaawansowany użytkownik
oczywiście nie chodzi mi o INVERTER tylko o zwykłym klimatyzatoże uruchamiając klime nową jakie odparowanie myśle zostawić na +4 co o tym myślicie POZDRO
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-08-22, 13:06:52
Top użytkownik
Klima-cool napisał(a):oczywiście nie chodzi mi o INVERTER tylko o zwykłym klimatyzatoże uruchamiając klime nową jakie odparowanie myśle zostawić na +4 co o tym myślicie POZDRO
Witam

Podłącz manometr i termometr od ssącej. Tryb pracy chłodniczej. Oblicz temperaturę przegrzania. Przy inwerterze stały parametr można osiągnąć po około 15-20 minutach. Ma wynosić między 6 a 8 K. Masz pewność że zostawiasz urządzenie poprawnie pracujące.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-09-11, 09:44:03
Top użytkownik
Witam

Załapałeś czy nie? Oczywiście tym sposobem diagnozuje się też zwykłe klimatyzatory z tą różnicą że pomiar się osiąga szybciej (5-10 min.) i jest bardziej wyraźny niż przy inwerterze.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-09-11, 17:45:40
Moderator
dla 407c odparowanie moze byc od 3,6-4,6
  • Odpowiedz

byniom

2008-09-11, 17:51:39
Moderator
radekklimat ma rację bo dla 407 są dwie skale . Dla rosy i bąbelków Big Grin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-09-12, 05:49:22
Top użytkownik
Witam

Ja i tak dalej nie rozumiem jak z jednego parametru można określić poprawną pracę, i teraz to już nie wiem czy Wy o ciśnieniu piszecie czy o temperaturze. Ale jak radekklimat i byniom tak mówią to znaczy że tak jest Wink .

I tak dalej będę propagował manometr elektroniczny i termopara na ssącej. Dla mnie to jest pewniejsze.

Pozdrawiam

P.S.
CPS wypuścił w przystępnej cenie manometr elektroniczny z termoparą ale bez wakuometru.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-09-13, 13:19:05
Moderator
przegrzanie 6K jak dla kazdej klimy
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-09-13, 18:14:08
Top użytkownik
Witam

Radek wiem że 6-8 K, wbiłeś mi to do głowy już. Już nie trzymam się sztywno swojego 6-10K. Koleś na początku pyta czy na +4 zostawić, Ty niżej odpowiadasz ,,dla 407c odparowanie moze byc od 3,6-4,6'' - mi to wygląda na ciśnienie, wtóruje Ci Byniom, więc wiem że tak ma być i wiem że jak odparowanie 0, +1 to ssąca ma mieć 8. To teraz te pierwsze +4 to wykładnik dla 407 czy ciśnienie (a może to temperatura?) 3,6-4,6. Zgłupiałem bo często pytania były o ciśnienia, no i podpowiedzi typu 3,8 to gicio.

Pozdrawiam

Tak na prawdę to mnie nawet to nie interesuje, no wiecie elektroniczny manometr, termopara na ssącą i ręce w kieszeniach, a w kieszeniach mam ocean. No ale może coś typu:,,diagnozę na oko'' poznam. Wink
  • Odpowiedz

heineken72

2008-09-16, 23:06:04
Użytkownik
Stefanbud ... mój kumpel też tak liczył kiedyś na robocie ... zawsze na serwisach dyskusja zajmowała nam dodatkowe 15 minut, bo punktu rosy wyłapać nie mógł:/
Musiałbyś z Radkiem i Byniem mocniej to przedyskutować.

Radekklima ... te 6 st chyba jest takie uniwersalne, a na stare urządzenia 10-15 lat też dajesz 6K czy wiecej troche?
z klimatyzacją ... za pan brat od 1997
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-09-17, 05:45:02
Moderator
ja ustawiam miedzy 6 a 8K gdyz ponizej 6 napewno olej bedzie sie buzył natomiast powyzej 8 wchodzi sie na zakres pracy urzadzen chłodniczych co za tym idzie spada wydajnosc urzadzenia oraz silnik ma niedostateczne chłodzenie

do stefana
urzywam zwykłych manometrow oraz termometra z termopara ale mam zamir kupic sobie elektroniczne ale Testo z mozliwoscia z waga przepływowa oraz z termometrem i mozliwoscia podpiecia do kompa natomiast co do CPS urzywałem ich narzedzi i nie byłem zadowolony z jakosci
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-09-17, 05:48:13
Moderator
ps
wiek urzadzenia nie robi roznicy a zakres 10-15 to dla chlodni i mrozni
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-09-17, 06:49:21
Top użytkownik
radekklimat napisał(a):do stefana
urzywam zwykłych manometrow oraz termometra z termopara ale mam zamir kupic sobie elektroniczne ale Testo z mozliwoscia z waga przepływowa oraz z termometrem i mozliwoscia podpiecia do kompa natomiast co do CPS urzywałem ich narzedzi i nie byłem zadowolony z jakosci
Witam

Nie chcę marudzić ale najpierw weź w ręce oba urządzenia. Zobacz który producent co oferuje Tobie za daną cenę. Parę razy po przyciskaj i pozwalniaj zawory w Testo. Punt dla Testo za współpracę z komputerem, ale za wytrzymałość minus.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

bodzio

2008-09-17, 08:46:52
Zaawansowany użytkownik
no dobra, skoro są dwie skale dla r407c to którą pokazuje ten wasz cyfrowy wynalazek?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-09-17, 18:37:57
Top użytkownik
Witam

Na zdjęciu masz r410a, nie mam zdjęcia z r407c.

[Obrazek: man410.jpg]

Widzimy na zdjęciu od góry:
- czynnik R410A
1. 6,9 BAR ciśnienie tryb chłodzenie (ssąca)
2. 0 st.C temperatura wynikowa
3. 6 st. C temperatura na ssącej (termopara)
4. 6 st. C temperatura przegrzania

to samo masz na każdym czynniku. Co jeszcze potrzebujesz?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-09-17, 19:33:08
Moderator
kwestia wytrzymałosci zalezy od dbania i utrzymania sprzetu i zeby był najlepszy to jak nim bedziesz zucał to nie wytrzyma dlugo
  • Odpowiedz

byniom

2008-09-17, 19:50:57
Moderator
ja mam jeden komplet manometrów z cps około 14 lat . Urzywam inne ale te też czasem się przydają przy większej ilości robót
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-09-19, 10:40:52
Top użytkownik
Witam

No i jakie odparowanie zostawiłeś? :/

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2008-09-19, 13:34:41
Moderator
różnie z tym miałem ale to tak jak pisał radekklimat od 3,5-4,5 mierząc oczywiście przegżanie par
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-09-19, 21:47:40
Zaawansowany użytkownik
Witam odparowanie na R407 ZOSTAWIŁEM NA 4 BARACH POPROSTU DOPUŚCIŁEM GAZU I TYLE. CHODZ MOGŁEM ZROBIĆ TO FACHOWO CZYLI ODZYSKAĆ 407 I WPUŚCIĆ NOWY POWÓD 407 NIE JEST JEDNO RODNY WIĘC DOPEŁNIENIE NIE DAJE PEWNEGO REZULTATU. ALE KLIJENT NASZ PAN NIE CHCIAŁ SŁYSZEĆ ZE MA ZAPŁACIĆ ZA PARE KILO GAZU WOLAŁ ZAPŁACIĆ ZA 40 DEKO POZDRO
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa