Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wybór klimy do grzania 5kW

29 Odpowiedzi, 20847 Wyświetleń
1 2 Dalej

Marysiek

2022-02-18, 13:26:30
Nowy użytkownik
Witam.

Chcę dogrzewać dom 90m2 w okresach przejściowych do -10stC i parę dni w roku chłodzić. Jedno urządzenie 5kW.

Kolega montujący klimy doradził mi Gree nie pamiętam modelu lub Haier Tundra Plus ale nie on będzie montować, za daleko jest ode mnie. Od lokalnych instalatorów dostałem podobne propozycje cenowe za taki sprzęt (5kW):
Mitsubishi HR bez wifi lub Aux Halo lub Kaisai Fly
Haier Tundra Plus lub Kaisai Eco 500zł taniej
LG STD2 600zł drożej.

Agregat miał wisieć jednak skutecznie mi to wybił kolega ze względu na ytonga i przenoszenie drgań. Mam więc lokum na stojąco dla niego od południa niestety, mam nadzieję, że to dobra decyzja.
Chciałem wybrać Tundre Plus, a na samym początku LG, aż do momentu jak przypadkiem ktoś mi zaproponował Mitsu. Nie ukrywam, że wifi miało być jednym z kryteriów ale mogę odpuścić. Pilot od Mitsu wygląda tak archaicznie, że wzbudza u mnie poczucie powrotu do przeszłości. Nie wiem co sądzić o tym sprzęcie który mi proponują. Mam kilku znajomych co mają LG, jedni chwalą inni marudzą na awarię. W pracy mamy Gree, Haier i jakieś niezniszczalne Sinclair.
Sprzęt nie ma mieć grzałek dogrzewających. Bać się chińczyków czy może nie? Namieszał mi w głowie ten od Mitsu opowiadając, że są bezawaryjne (nawet te najtańsze).
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-02-18, 14:59:32
Zaawansowany użytkownik
Bać się złej, pospiesznej, niechlujnej instalacji Smile
Z jednej strony pytasz czy bać się chińczyka z drugiej piszesz o niezniszczalnym Sinclair a to marka zamawiająca swoje urządzenia w Midea i Gree.
To co wymieniłeś to klimy w tej samej klasie energetycznej, wiec różnice są raczej czysto estetyczne.
Nie mam styczności z Mitsu HR, ale ostatnio był tu wątek facetowi z tymi urządzeniami pukało stukało sprawa się nie wyjaśniła gdzie tkwił problem, ale ostatecznie przeszedł na chińczyka.
Jeśli zaciągać opinii u znajomych to rozmawiać o konkretnych modelach bo tak ktoś Ci odradzi nowego mercedesa bo 20 lat temu mu E klasa okular rdzewiał.
  • Odpowiedz

Marysiek

2022-02-18, 16:49:42
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedź.
Mam do czynienia z klimą jako użytkownik, sprawdzam czy działa i zgłaszam ewentualne problemy nigdy nie zagłębiałem się kto co i gdzie produkuje i czym się różnią. Po sprawdzeniu w firmach w których bywam i np. jest Sinclair to właśnie one wypadają najmniej awaryjnie. Nie znam nikogo kto to sprzedaje. Jakieś LG przez 5 lat chłodzi bez serwisu 24g/dobę. Sinclair chłodzi identycznie od ponad 10 lat, obudowa jest pożółkła i aż matowa Smile
Nie wiedziałem, że to chińska marka Big Grin Gość od Mitsu bardzo zaciekawił mnie tym sprzętem. Mi najbardziej odpowiada (parametry) Haier Tundra Plus lub Aux Halo ale w przypadku jednej opinii o Tundrze trudno coś wywnioskować, a o Aux to już nic nie wiem. Nie sądziłem, że będę szukał klimy do domu i to do grzania.
Ważne jest też aby agregat pracował w miarę cicho, a tutaj nic nie wiem. Inaczej w firmie gdzie jest hałas, a inaczej w domowym zaciszu.
  • Odpowiedz

sulejowek

2022-02-18, 20:12:38
Użytkownik
Jak ma byc cichy agregat na grzaniu to kaisai i gree odpada. Ciche agregaty sa z fabryki aux pod marka ande. Mitsubishi klamot o starodawnym wyglądzie jedn wewn natomiast moim zadaniem gorszej marki niz haier nie ma, montaż tragiczny, dostępność części tez.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-02-18, 20:13:24 przez sulejowek.)
  • Odpowiedz

blaser

2022-02-19, 13:12:25
Nowy użytkownik
Czasem to mam wrażenie że montażyści chińczyków nic innego poza nimi to nie montowali. Racja Mitsu HR to nie najpiękniejszy klimatyzator z pilotem rodem z lat 90-tych. Natomiast jeśli chodzi o kulturę pracy agregatu to żaden chńczyk mu nie podjeżdża. Spasowaniem jednostek wew i wykonaniem też zdecydowanie odróżnia się od gree, midea czy haier. Mamy ich zamontowane setki i do żadnego nie było trzeba podjeżdzać na awarię a często sąto urządzeia które pracują 24h na dobę. Gree i czegoś od Midea jeśli chodzi o grzanie nie zamontowałbym sobie ze względu na hałas agregtów, Haier ma je ciche tyle że nie odpowiada mi spasowanie jednostek wew. montaż słaby, obudowy pofalowane. Wybierałbym z czegoś od Daikin, Mitsu, Fujits/Fuji Electric. Podstawowe modele mają gorszy design od chinoli ale za to jakość inna.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-02-19, 15:15:28
Zaawansowany użytkownik
sulejowek napisał(a):Ciche agregaty sa z fabryki aux pod marka ande.

a klimatyzatory AUX z fabryki AUX nie są ciche? Smile Ande? nie znam marki. Kolejny świeżak powstały na fali dobrych prognoz rozwoju rynku Wink

blaser napisał(a):Czasem to mam wrażenie że montażyści chińczyków nic innego poza nimi to nie montowali. Gree i czegoś od Midea jeśli chodzi o grzanie nie zamontowałbym sobie ze względu na hałas agregtów.

Tzn Ty też jesteś montażystą chińczyków?

Zapytam serio ktoś z was robił pomiary hałasu w warunkach "laboratoryjnych" wg metodologii ten sam rurociąg ta sama moc agregatu ta sama temperatura i powiedzmy 3 poziomy obrotów silnika? Dorzucił bym jeszcze pomiar wibracji i charakterystyka częstotliwościowa Wink

Opinie osłuchu po montażu są średnie, jak można ocenić jak jeden agregat stawiasz przy lesie a drugi przy ruchliwej ulicy? Jeden przykleisz prawie do ściany albo w narożnik gdzie hałas będzie spotęgowany odbiciami. Skąd wiadomo jakie obroty ma silnik przy takich ocenach? Często wentylator furczy głośniej niż sprężarka. Ocena po montażu nie ma sensu ponieważ sprężarka "układa się" i trochę inaczej brzmi po 2-3 dniach pracy. Co ciekawe nawet producenci piszą o większym poborze prądu w pierwszych godzinach pracy. Nie odważyłbym się wydawać jednoznacznych opinii. Jeśli już to z dopiskiem wydaje mi się.
Generalizować też nie sposób jak np Haier stosuje w swoich urządzeniach sprężary panasa hitachi i mitsu.
Midea ma Toshibowskie GMCC Teoretycznie top, ale jak chińczyk to ble.
Dodatkowo dochodzą internetowe legendy które biorą się często z wadliwych sztuk albo np niefortunnego montażu gdzie rezonanse przechodzą na elewacje.

BTW Który instalator używa ochronników słuchu przy przebiciówce? Cool Ja obowiązkowo. Głusi nie mają głosu w tej dyskusji Big Grin

Pogodzę wszystkich nie Chińczyk, nie Japończyk. Koreańczyk LG standard 2 Smile
  • Odpowiedz

Marysiek

2022-02-19, 16:39:18
Nowy użytkownik
Panowie, żeby się tu wojna nie rozpętała Big Grin
Moim kryterium wyboru nie jest wygląd czy kształt obudowy, nie ma to znaczenia. Haiera TP widziałem i nie mam zastrzeżeń do wyglądu. Bardziej przemawia do mnie sterowanie wifi żeby móc podejrzeć czy jeszcze działa po kolejnym zaniku prądu. W przypadku postawienia agregatu na ziemi dostaje plusa za małą odległość od ściany. Mitsu i Aux 10cm, Haier 15cm. Odrobiłem trochę zadanie i przejrzałem wszystkie dostępne DTRki od zaproponowanych urządzeń. Na chwilę obecną rozważam Mitsu HR, Haier TP, Aux Freedom 5 lub 7kW (cena) lub Halo 5kW. Papier przyjmie wszystko i na nim faktycznie jeśli chodzi o hałas Aux wygrywa, jeśli faktycznie jest cichy i nie wibruje to może bym go powiesił, tak było by pod pewnym względem wygodniej. O Mitsu jest w necie więcej niż o Aux w samych superlatywach, że japończyk choć z Turcji ale lepszy niż chińczyk... i w sumie nic poza tym. Przeraźliwie drogi moduł wifi jak to w japońcu. Haier ma sprężarkę Hitachi to chyba też dobrze.
Sprawdziłem jaką kulturę pracy ma agregat Gree Bora 6kW przy grzaniu (jeden bo tylko on jest od dzisiejszego wiatru odizolowany). Według etykiety ma SPL 57dB i hałasuje naprawdę sporo, w 90% (na ucho) to wentylator. Wibracje przeszły przez 30cm ścianę plus styropian. Taki hałas przejdzie przez ytonga i styropian bez przeszkód. Drugi CH ma SPL 51dB i jest całkiem OK ale tu nie mam dostępu do pomieszczenia - tej ściany.

Mitsu HR - ochy i achy, a mi podoba się agregat z SPL 51dB na grzaniu, 10cm od ściany. Pełna dokumentacja w necie ale to absolutnie o wszystkim. Scop 4,3 lepszy niż u innych. Jedn. wew min. 28dB. - Badziewny pilot brak wifi.
Haier TP - sprężarka Hitachi i wifi, normalny pilot, grzeje od -15. Sporo tego w okolicy. Agregat 15cm od ściany, SPL 53 dB (głośniejszy niż Mitsu).
Aux Freedom - Wifi i normalny pilot, grzeje od -15. Agregat 10cm od ściany, 5kW SPL 43dB (papier przyjmie wszystko?) 7kW SPL 44dB, jedn.wew. SPL 22dB i 23dB (znów to samo?) Nie widziałem na oczy, zero konstruktywnych opinii, w necie praktycznie nic oprócz nie bierz bo to chińczyk. Zerowa dokumentacja.
Aux Halo - wifi, normalny pilot, złocone pierdy i takie tam marketingowe przechwałki, grzeje od -15. Agregat SPL 44dB i jedn.wew. 23dB. Minusy jak wyżej.
Właśnie jak to napisałem, zdałem sobie sprawę, że wybór klimy to nie takie proste zadanie. Wiąże się z remontem kilku lub co najmniej jednego pomieszczenia, nie da się łatwo wymienić na inne, to nie zakup czajnika...
Aux jest bogato wyposażony lub dobrze wyceniony ale coś mi nie gra z tymi danymi...
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-02-19, 17:36:27
Zaawansowany użytkownik
Marysiek napisał(a):Panowie, żeby się tu wojna nie rozpętała

Eee tam luźne wyrażanie opinii.
Pamiętaj że klimatyzatory które masz w pracy pracują w różnych warunkach a Ty je oceniasz niewiadomo na jakim poziomie obciążenia.
Nie wiem czy jest sens kierować się wytycznymi odległości od ściany... SPL też jak piszesz papier przyjmie. Jeśli jeden niezależny tester tego nie porówna na tej samej platformie pomiarowej to te dane są o tyłek potłuc.
Aux robi wszystkie modele w tej samej klasie energetycznej tam raczej tylko obudowa i dodatki inne. Dla oszczędzenia kasy i freedom bedzie ok. Montowałem niedawno u klienta 2x 5kW AUX hmm lokal użytkowy więc bez wymagań bo i tak hałas. Montaż przez ścianę delikatne buczenie w środku słyszałem. Temat wyeliminowany jak stawiasz na gruncie. Freedom ma dziadowski pilot w kolorze ecru, do palarni w sam raz Wink
Ogólnie chińskie piloty projektują debile, praktycznie przy każdym nie wiem co autor miał na myśli Big Grin
W wyższych modelach haier ma całkiem ciekawe sterowniki, ale nie pilotem człowiek żyje zwłaszcza, że masz możliwość sterowania z app.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-02-19, 17:36:49 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

Marysiek

2022-02-19, 19:13:32
Nowy użytkownik
Po rozważaniach z żoną na temat miejsca montażu agregatu, na polu walki pozostał Haier TP i Mitsu HR już bardziej jako alternatywa. W obu przypadkach będę musiał sporo przygotować do montażu ostatecznego ale przekłada się to na mniejszą demolkę w domu. Agregat staje na ziemi i dodatkowo na gumach. Mam nadzieję, że nie trafię na pajaca którego pokona choćby wykonanie kielicha, ale to już oddzielna bajka.
Za Haierem przemawia antykorozyjna powłoka, wifi, PID i ogólnie wydaje się być nowocześniejszy od Mitsubishi. Zastanawiam się jeszcze nad wersją 7kW ze sprężarką Mitsubishi. Muszę poprzeliczac wszystko ponownie.
  • Odpowiedz

sulejowek

2022-02-19, 19:57:10
Użytkownik
To juz wstępna selekcja jest. Bierz miśka mimo ze wewnętrzne nmaja takie same do 2.5kw 3.5 i 5.0 kw Smile dla mnie montera plus z rury 6 i 10 . Minus miejsce pod parownikiem. A dalej do haier nie zmieniam zdania ze to chlam gorszy od klim z leroya.czy innego marketu.
  • Odpowiedz

blaser

2022-02-19, 20:03:50
Nowy użytkownik
Jeśli masz możliwość jedź do jakiegoś showroomu i niech zdejmą Ci obudowę z jednostki wew. z tego Haier i z Mitsu. Myślę, że wtedy zapomnisz o wszystkich plusach Haiera... Big Grin a ten ANTYK w postaci HR zmieni Twoje myślenie
  • Odpowiedz

blaser

2022-02-19, 20:05:32
Nowy użytkownik
Jeśli masz możliwość jedź do jakiegoś showroomu i niech zdejmą Ci obudowę z jednostki wew. z tego Haier i z Mitsu. Myślę, że wtedy zapomnisz o wszystkich plusach Haiera... Big Grin a ten ANTYK w postaci HR zmieni Twoje myślenie
  • Odpowiedz

Marysiek

2022-02-19, 21:35:14
Nowy użytkownik
Tytanowy Janusz napisał(a):A dalej do haier nie zmieniam zdania ze to chlam gorszy od klim z leroya.czy innego marketu.
Wiem co w merlinie jest sprzedawane pod ich etykietką, więc nie będę poruszać tego tematu.
Niestety klimatyzacji od środka nie znam, a przemawiają do mnie dane techniczne czy bardzo dobra DTR, a tutaj Mitsu wygrywa i w sumie tyle. Jeśli wezmę Mitsu z wifi to mam dodatkowe 1000zl do wydania w stosunku do Haier TP z wifi. Zakup musi mieć jakieś uzasadnienie ekonomiczne i trudno mi je znaleźć w przypadku Mitsu, na bazie opinii jest lepszy.. ale w czym? Trwałość, mniej hałasu lepsze utrzymywanie temperatury..?
No niezła zagrycha...
  • Odpowiedz

Jareckiz

2022-02-20, 11:49:23
Nowy użytkownik
Do grzania tylko Gree Amber Prestige lub cenowo podobnie Fuji Electric Nordic, nie tracą na wydajności i cicho pracują. Reszta w/w do dogrzewania.
  • Odpowiedz

Marysiek

2022-02-20, 13:15:22
Nowy użytkownik
Pogadałem jeszcze z kolegą od Gree i faktycznie Gree Amber Prestige to jest ten model do grzania, ale jest głośny co by przekładało się na dane z papierka. Ogólnie stwierdził, że Gree nadają się do dobrze wygłuszonych domów. Cena też jest na poziomie japońców, więc ten temat odpada. Na mrozy mam przeraźliwie drogi gaz, klima ma być na przejściowe okresy. Znajomi poza PL mają Mitsu Heavy nie narzekają ale to już inna półka. Na moje rozesłane zapytania zacząłem dostawać odpowiedzi że Mitsu HR do chłodzenia, a do grzania dobre ale w krajach cieplejszych, model mało popularny na zachodzie, gdzie króluje Heavy. Firmy z BE i NL odpowiedziały (wszystkie), że montują wyłącznie Mitsu Heavy, a Mitsu HR nie jest im znany - zapewne przez lepsze finanse klientów.
Wygląda na to, że stanęło na Haier bo nie mam żadnej rozsądnej alternatywy, Mitsu to ciekawy sprzęt ale nadal nie wiem dla kogo.
Z pierwotnych założeń:
Kaisai - głośny
LG STD 2 - nagle podrożał wczoraj u montera i zrobił się nieopłacalny - ciekawy sprzęt i drogi. LG z wyższej półki znam i chętnie bym kupił, jednak cena...
Gree - głośny, opinia montera z dużym doświadczeniem.
Aux - mega ciekawy szczególnie Halo ale zero opinii wśród znajomych i nikt nie ma żebym mógł pomacać i sprawdzić, szkoda, bardzo mi się podoba. Tytanowy Janusz pisze i wibracjach to odrzuca sprzęt z zestawienia - takie opinie lubię, konkretne.
Mitsubishi HR - ciekawy i teoretycznie powinien być trwały i cichy, nie mam na to potwierdzenia. Opinie dwóch innym monterów zniechęcają go do wyboru jako sprzęt do dogrzewania, do chłodzenia tak. Coś by się tu pokrywało z wykresami.
Haier TP - bezczelnie zapukałem do "sąsiadów" z tym sprzętem, są zadowoleni i nie ma wibracji nawet na ścianie montażu ale ściana znacznie lepsza od mojej.
Dodatkowo na Haiera mam do wtorku świetną cenę na 5kW lub 7kW z wifi.
Mam też w zwyczaju rozesłanie zapytań o cechy sprzętu do producentów i często Chińczycy odpowiadają. Aux robi coś dla Samsunga i Whirpoola. Jednak metoda pomiaru hałasu Aux Halo jest owiana tajemnicą Big Grin
Montaż będzie na bazie propozycji jednego z monterów, po tym jak całą trójkę rozłożyłem na łopatki pytaniami. Dostarczają mi sprzęt z rurkami. W mojej gesti jest montaż jedn. wew. (w sumie tylko płyty) postawienie agregatu i rozprowadzenie instalacji. Delikwent którego wybiorę wykańcza rury i uruchamia sprzęt. Cała trójka zaproponowała identyczne stawki z uśmiechem, ciekawe... choć sam miałem ostatnio taką sytuację Big Grin
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-02-21, 11:11:58
Zaawansowany użytkownik
ooo Panie masz Pan natręctwa większe niż ja. W sprawie klimy wartej u chinola 100$ pisać listy do producentów? Big Grin
Czemu przekonanie że Heavy to lepsza wersja Mistsu? To inna marka u nas pozycjonowana niżej. Nazwą się zasugerowałeś?Smile
Kurcze! Chyba trzeba by mieć ściany z papieru żeby komuś przeszkadzała wolnostojąca klimatyzacja 5kW Jeśli nie będzie stała bezpośrednio przy przeszkleniach to nie ma o czym gadać.
Mój przypadek z AUX był specyficzny montaż przez ścianę, agregat wisiał na wysokości parownika duża ściana, duże pomieszczenie - biuro, każdy agregat tak będzie przenosił.
Montuje często midea-rotenso w tym okresie do grzania, w większości na ścianach, nikt nie zgłasza problemów...
Zawsze możesz postawić ściankę buforową miedzy budynkiem a agregatem Wink

Jeśli to ma stać na gruncie to lepiej zainteresuj się tym jak to postawić. Wymuruj postument albo zrób coś z krawężników, dopiero do tego np takie nogi gumowe. Ten model jest pusty w środku, dobrze amortyzuje.
[Obrazek: Podstawa-antywibracyjna-stopki-do-klimatyzacji]
  • Odpowiedz

Marysiek

2022-02-21, 14:15:37
Nowy użytkownik
Tytanowy Janusz napisał(a):Jeśli to ma stać na gruncie to lepiej zainteresuj się tym jak to postawić. Wymuruj postument albo zrób coś z  krawężników, dopiero do tego np takie nogi gumowe. Ten model jest pusty w środku, dobrze amortyzuje.
Ciekawe te nóżki, nie miałem z takimi do czynienia.

Mam natręctwa dźwiękowe, nie ma co ukrywać, lubię ciszę, a że dom mam w ytongu PP3 to tym bardziej. Dla nie wtajemniczonych to prawdziwy pierdziobeton przez który przechodzi wszystko. I to również potężne wyzwanie dla instalatorów Smile
Chińczycy są chętni do chwalenia się i odpowiadania na techniczne pytania. Jakieś 10 lat temu kupiłem najtańszy bublowaty router do internetu, który za nic nie działał z moim modemem USB. Napisałem do producenta i za tydzień po dwóch łączeniach zdalnych miałem specjalną wersję firmware do mojego modemu. To nauczyło mnie, że pytać trzeba o wszystko co ciekawe, a szczególnie jak są problemy. Big Grin Pytałem również o akumulator do UPSa, zaznaczając że kupiłem 1 sztukę, dostałem w pełni szczegółową odpowiedź. To mnie zachęciło i się trochę rozkręciłem, działa jak narazie Smile
Dalej temat klimy.

Mitsu HR jest sprzedawany we Francji w Leroy M. Nie wpadłem na to żeby popytać się we Francji, ten język jest barierą Big Grin Dwóch kolejnych znajomych ma od 10 lat Sinclaira ale do chłodzenia tylko, działają bezawaryjnie - bez serwisu, tylko czyszczenie przy okazji wymiany pompek skroplin. Nie napisałem, że Havy jest lepsze tylko że inna półka - chodziło o cenową. Więcej się nie wypytuję, wystarczy Smile
Po perturbacjach cenowych i nie tylko zamówiłem Aux Halo 5,5kW. Nawet jak postawię na ziemi to będzie na tłumikach drgań. Tutaj jako ciekawostkę dodam - wg Chińczyków mam się sugerować przy hałasie wyższymi danymi SPL = moc akustyczna, czyli agregat ma SPL 52dB. Ktoś w PL katalogach chciał przedobrzyć Smile
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-02-21, 20:02:13
Zaawansowany użytkownik
Tłumiki tłumikami chodzi o to żeby agregat śnieg nie przykrył i ogólnie żeby nie zasysał czegoś z poziomu gruntu. Przy gruncie też najzimniej Smile
Wizualnie białe Halo jest ok. Na forum już pisałem, że się zraziłem do auxa ale to było freedom. Trafiłem na sztuki które nie powinny przejść kontroli jakości... Babole że szkoda gadać.
Zdaj relacje po kilku dniach pracy urządzenia. Może komuś coś rozjaśnisz.
  • Odpowiedz

aminokwas

2022-02-22, 04:58:53
Zaawansowany użytkownik
Marysiek napisał(a):Ciekawe te nóżki, nie miałem z takimi do czynienia.
Ja bym jednak proponował takie:
[Obrazek: art_0400_sgn_klimat.jpg]

Moim zdaniem całość dużo stabilniejsza.
Być może przesada, ale widziałem już agregaty położone przez wiatr. Wprawdzie było to na dachu, ale trauma pozostała Big Grin
  • Odpowiedz

DBKlima

2022-02-22, 08:54:31
Top użytkownik
Stopki wibroizolacyjne mają otwory by je jeszcze dodatkowo przytwierdzić do elementu betonowego .
Jeszcze nikt z 100kg krawężnikiem nie wypłyną Wink Big Grin :lol:

Te duże stopy kosztują 200 małe stopki 20 zł do tego płyty betonowe po 5zł klient nie zapłaci 200 zł jak nie ma takiego odgórnego przykazu od szefostwa . Ma kupić i zamontować najtaniej 100% cena robi cuda .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

DBKlima

2022-02-22, 09:19:44
Top użytkownik
Klimatyzatorów do grzania mogę polecić :
Gree Amber Prestige 7 lat gwarancji 2 stopniowa sprężarka, urządzenie doposażone w grzałki
Gree U-Crown 7 lat gwarancji 2 stopniowa sprężarka, urządzenie doposażone w grzałki
Gree Soyal 7 lat gwarancji 2 stopniowa sprężarka, urządzenie doposażone w grzałki
Po za tym mają automatyczne żaluzje pionowe i poziome 7 biegów wentylatora w Soyal jest oko i funkcję podążaj za mną i omijaj mnie .

Daikin Perferta idealne na duże przewyższenia do kamienic montaż na dachu a obsługa sklepu na parterze
Mitsubishi LN drogi i ma wszystko bez świeżego powietrza
Daikin Ururu Sarara ma wszystko włącznie ze świeżym powietrzem - wada duży gabaryt na ścianie

Do grzania warto też brać pod uwagę konsole przypodłogowe montowane podobnie jak kaloryfer zaletą jest to że ciepłe powietrze nadmuchiwane jest bezpośrednio przy podłodze . Idealny do mieszkań ze skosami .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-02-22, 09:20:50 przez DBKlima.)
  • Odpowiedz

Marysiek

2022-02-22, 11:55:00
Nowy użytkownik
Właśnie takie stopy na dwie betonowe płyty chciałem dać jak aminowkas pokazuje, lepiej nie zbierać agregatu z ziemi. Wczoraj robiłem pomiary i doszedłem do wniosku, przekonując żonę, że klunkier na ścianie nie jest taki zły, a nawet będzie szansa przewiercić ścianę na wylot i zamocować na 4 pręty z nierdzewki. Miejsce na "ziemi" po wichurach, które przeszły jest zasypane korą, liśćmi i całe w brudzie, będzie lepiej jak zawiśnie na ścianie pod "daszkiem".
Zastanawiam się nad stopami do uchwytu ściennego w kształcie 8, znam je i dobrze tłumią ciężki silniki elektryczne. Te które Tytanowy Janusz pokazał też są bardzo interesujące.
Przeczytałem post DBKlima i oświeciło mnie, że nie przemyślałem jednej sprawy. Aux Halo ma elektryczne żaluzje i będą pewnie wszystkie w lewo albo prawo, a mi zależało jak w Mitsu Czy Haier na dzielonych i ręcznych. Jedn.wew. ma być w "centralnym" miejscu.
No cóż, jak będzie działać to napiszę spostrzeżenia.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-02-22, 15:12:49
Zaawansowany użytkownik
Marysiek napisał(a):Właśnie takie stopy na dwie betonowe płyty chciałem dać jak aminowkas pokazuje

Na grzyba? Jakie tego zadanie ? Te klocki gumowe są dobre jak stawiamy agregat na płaskim dachu, o wiele lepsze niż te tandetne plastikowe listwy. taka guma ma swoją wagę - obniżą środek ciężkości i lepszą czepność od spodu.
Stawianie tego na przygotowanej betonowej podstawie jest średnie taki kloc będzie miał minimalne wlaściwości tłumiące. no może jakby to był monoblok pompy ciepła 150kg
Chyba intensywnie wertujesz forum, pręty na wylot to nieporozumienie kup markowe ramówki 12x300 np wkret metu Chcesz kotwic w lepszy materiał wierć na wysokości stropu to może mieć wpływ na mniejsze przenoszenie drgań.
Wibroizolatory nie zaszkodzą ważne żeby nie były za wielkie. Stopy które proponowałem raczej są do mocowania do większych płaszczyzn ale jakby ktoś się uparł to i do wspornika przykręci.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-02-22, 15:43:44 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

aminokwas

2022-02-23, 10:34:12
Zaawansowany użytkownik
Tytanowy Janusz napisał(a):Na grzyba? Jakie tego zadanie ?

Jak jeszcze nie widzieliście, to o coś takiego mi chodzi.
"Najgorszy jest wiatr"...

[Obrazek: 274305198_4839222849479416_5371031220062...e=621B1854]
  • Odpowiedz

Marysiek

2022-02-23, 10:48:44
Nowy użytkownik
Tytanowy Janusz napisał(a):Na grzyba? Jakie tego zadanie ?

System mocowań i sposób montażu dobiera się do miejsca w którym ma być sprzęt zamontowany.
Prawie 20 lat temu "zadarłem" z nowym typem cegły, właściciel ostrzegał że nie wierci się z udarem i trzeba specjalnych mocowań. Po kilku dniach jechałem poprawiać. 3kg maszt z anteną wyjechał ze ściany od drgań wiatru. Pierwszy raz wtedy spotkałem się z taką cegłą i nie uwzględniłem silnych wiatrów na działce. Od tej pory staram się uwzględnić wszystko co się da. Dobieram system mocowań do cegły, wysokości i przedmiotu który montuje. Mam podobną cegłę. Telewizor 9,5 kg na 30cm ramieniu zamocowany kołkami 12x100, wyjechał szybciej niż podłączyłem kable, zostawiając wielkie otwory. Miałem szczęście, że wychodząc na końcówce nie wyrwał kawałka cegły i zdążyłem go złapać. Kołki ramowe jakie by nie był, nawet Fischera, nie nadają się do takiego montażu, szczególnie że w cegłach są pustki i w tych miejscach kołek wyrwie jej kawałek. Nierdzewka jest tylko kilka złotych droższa od ocynkowanych...
Betonowa kostka plus ta stopa daje zaledwie 24cm nad gruntem, a tyle to mi śniegu potrafi nadmuchać, nie jest to więc nic na wyrost. Mieszkam w miejscu w którym wieje najmocniej w okolicy przez prawie cały rok.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa