Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pomoc w wyborze lokalizacji jednostki wewnętrznej

3 Odpowiedzi, 2255 Wyświetleń

Fragesteller

2022-03-12, 13:36:20
Gość
witam,
mam stan surowy budynku i planuję multisplita do chłodzenia i grzania w okresach przejściowych. Na poddaszu prosta sprawa: 2 sypialnie = 2 jednostki wewn. Problem sprawia salon. Mam tu niezłe miejsce dla jednostki kasetonowej, gdzie może dmuchać w 3 strony (kuchnia, salon, korytarz) i schowa się w zabudowie, którą i tak chciałem robić żeby schować przebiegający w kiepskim miejscu podciąg.

Niestety właśnie zdałem sobie sprawę, ze również w środku parteru - w odległości mniej niż 1m od miejsca tej jednostki kasetonowej mam w projekcie 2 kratki wentylacji grawitacyjnej (pod kominami wentylacyjnymi). Czy możecie się wypowiedzieć, czy kaseta w trybie grzania również na wolniejszych biegach skutecznie rozgoni powietrze po takim pomieszczeniu? nie chciałbym żeby 90% ciepła poszło od razu w kosmos kominami. Czy może macie inny pomysł na lokalizacje jednostki wewn?

Tutaj rysunek pomieszczenia z jednostkami klimy i położeniem kratek.

https://drive.google.com/file/d/1nWNcGFz...sp=sharing

Alternatywne lokalizacje już dla klimy ściennej opisałem literami A-E:

A: jednostka nad schodami: słabo, bo schodząc będę prawie zawadzał o nią głową.
B: jednostka nad regalem: słabo, bo chciałem regal z nadstawka i zostanie ledwo 40cm do sufitu. Pozatym przed regalem ma być ekran rzutnika..
C: klima zaraz nad sofa to chyba slaby pomysł
D: tutaj z kolei klima dmuchałaby na wiszący nad kuchnia na drutach pochłaniacz (i tez prosto w kratki wentylacyjne)
E: klima nad szafkami kuchni - to chyba najsensowniejsza alternatywa, ale musiałbym zrezygnować z zabudowy GK w tym miejscu.

dzięki za wszelka pomoc.
  • Odpowiedz

DBKlima

2022-03-14, 07:38:44
Top użytkownik
Parter - Klimatyzator ścienny nad drzwiami wejściowymi
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Fragesteller

2022-03-14, 23:31:28
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):Parter - Klimatyzator ścienny nad drzwiami wejściowymi

dzięki za odpowiedz. Jakie drzwi masz na myśli? miedzy wiatrołapem i salonem nie ma żadnych drzwi. Jeżeli masz na myśli drzwi zewnętrzne to jakie plusy miałoby to rozwiązania względem kasety w środku parteru? odległość do salonu byłaby jeszcze większa..
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa