Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jakie przewody klimatyzacyjne wybrać do instalacji?

7 Odpowiedzi, 6071 Wyświetleń

Użytkownik284

2022-06-13, 07:19:45
Nowy użytkownik
Witam,
chciałbym zamontować splita 2,5kW, producent pisze, żeby zainstalować przewody:
- ciecz średnica zerwnętrzna 6,35mm (1/4 cala)
- gaz średnica zewnętrzna 9,52mm (3/8 cala)
Przewody będę ukrywał w grubości ścianki działowej. Instalator polecił przewody firmy Armacell. Do wyboru jest grubość ścianki 0,7mm, 0,8mm i 1,0mm + 9 mm izolacji.

Czy warto dołożyć pieniądze do przewodu 1,0mm jednocześnie zmniejszając przekrój przewodu dla czynnika chłodzącego o kilkanaście procent czy lepiej wybrać standardowe 0,8mm ?
  • Odpowiedz

DBKlima

2022-06-13, 08:14:42
Top użytkownik
Która hurtownia oferuje tyle przekrojów Armacella ? Big Grin
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-06-13, 18:59:31
Zaawansowany użytkownik
Użytkownik284 napisał(a):grubość ścianki 0,7mm, 0,8mm i 1,0mm + 9 mm izolacji.

Weź wg normy czyli 0.8. Wydaje mi się, że 1mm to rurki aluminiowe niektóre strony błędnie podają, że to miedź. Głowy nie dam. W miedzi 1mm ścianki masz w większych średnicach.
  • Odpowiedz

Użytkownik284

2022-06-15, 12:02:38
Nowy użytkownik
Znalazłem katalog Armacella. Przewody miedziane 0,7mm, 0,8mm i 1,0 mm:
https://local.armacell.com/fileadmin/cms...lit_SE.pdf
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-06-15, 13:47:37
Zaawansowany użytkownik
grubość 1mm * produkt na specjalne zamówienie
Armacel 0.8 to już dla niektórych luksus... to nie ma żadnego znaczenia dla twojej klimatyzacji. Ja bym się martwił czy trafię na ogarniętego instalatora a nie o napis na otulinie rurki Rolleyes
  • Odpowiedz

swierol

2022-06-20, 18:08:23
Nowy użytkownik
Różnica miedzy 0,7 a 0,8 mm to 0,8-1,2 zł netto/Mb. Poza tym sama izolacja jest tez cieńsza ale ta izolacja to ?.Smile jak dla mnie tylko łoś, który wziął budowę na ?0? połasi się na wersje ?light?. Raz zamówiliśmy z Armacella ta wersje pocieniona to z trudnem to sprzedaliśmy. Niestety Armacell musiał coś wykombinować bo nie był w stanie cenowo konkurować z innymi producentami.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-06-20, 18:42:54
Zaawansowany użytkownik
swierol napisał(a):Różnica miedzy 0,7 a 0,8 mm to 0,8-1,2 zł netto/Mb. Poza tym sama izolacja jest tez cieńsza ale ta izolacja to ?.Smile jak dla mnie tylko łoś, który wziął budowę na ?0? połasi się na wersje ?light?. Raz zamówiliśmy z Armacella ta wersje pocieniona to z trudnem to sprzedaliśmy. Niestety Armacell musiał coś wykombinować bo nie był w stanie cenowo konkurować z innymi producentami.

Obydwie muszą i spełniają normy wiec nie przesadzajmy. Rury 0.7 muszą być 0.7+ bo poniżej to by poszły na przetopienie. Poza legendami nie natrafiłem na udokumentowane problemy. Montowałem na 0.7 montuje na 0.8, na razie ze względu na grubość ścianki nie było problemów.
  • Odpowiedz

swierol

2022-06-21, 05:48:26
Nowy użytkownik
Z jakiś względów rury Armacella stały się popularne i pewnie nie chodzi o cenę. Ci którzy biorą ode mnie po kilka km rocznie mówili nie raz o pęknięciach wzdłużnych w innych rurach podczas kielichowania. Sam byłem ciekaw o co chodzi.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa