Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaką średnicę rury miedzianej zastosować

2 Odpowiedzi, 6884 Wyświetleń

Dudi100

2022-08-29, 11:45:53
Nowy użytkownik
Witam, mam pytanie odnośnie zastosowania odpowiedniej rury miedzianej. W jednostce zewnętrznej multisplit jest 5 przyłączy (4 x 1/4 oraz 1 x 3/8) producent klimatyzatora daje możliwość podłączenia jednostki wewnętrznej która ma przyłącza o średnicy 3/8 i 5/8. Moje pytanie brzmi jaką rurę zastosować do podłączenia tych jednostek i w którym miejscu ewentualnie redukować średnicę rur. 

W załączniku narysowałem w jaki sposób planuje przeprowadzić przewody miedziane pomiędzy jednostkami, proszę o podpowiedzi czy jest to prawidłowy sposób i czy trzeba stosować jakieś dodatkowe elementy (syfon z rur miedzianych) w tej instalacji. Długość rur miedzianych około 15 m natomiast jednostka zewnętrzna będzie wyżej o około 5 metrów od wewnętrznej.

Załączone pliki Miniatury

• Odpowiedz

DBKlima

2022-08-30, 06:52:41
Top użytkownik
Rysunek wymiata Wink
Napisz jaką masz jaki masz agregat model i napisz jakie masz wszystkie jednostki wewnętrzne
Podaj całkowitą długość planowanej instalacji
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Dudi100

2022-08-30, 12:35:54
Nowy użytkownik
Kaisai
Zew - K5OD-42HFN32
Wew. - 4 szt - KWX-09HRBI oraz 1 x KWX-24HRBI

Konfiguracyjnie producent dopuszcza podłączenie 5 JEDNOSTEK : 9+9+9+9+24
Jeżeli chodzi o rysunek to dzięki Big Grin ale chciałem pokazać jak będą ułożone przewody, najpierw poziomo później pionowo i wyjście kominem i na dół do jednostki zewnętrznej na dachu. W katalogu jest napisane że dla jednostka zew. K5OD-42HFN32 maksymalna różnica poziomów to 15 m i chodzi mi o to czy jeżeli mam +- 5 metrów czy musze stosować jakieś pułapki olejowe. Czy do 15 metrów różnicy poziomów nie muszę się martwić tymi sprawami?

Długość instalacji dla wszystkich urządzeń to koło 65 mb.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa