Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

rozszczelnienie układu

2 Odpowiedzi, 6987 Wyświetleń

Marcin automobile

2022-11-23, 10:36:58
Nowy użytkownik
witam,

jako że jestem zupełnie zielony, a mam problem i 5 różnych odpowiedzi chcę zapytać fachowców w temacie.

Doszło do chwilowego rozstrzelnienia układu klimatyzacji, a mianowicie podczas działającego urządzenia wyciekła część gazu co prawda złączka została dokręcona a wyciek zatrzymany jednak klimatyzator nie pracuje już tak jak powinien . I teraz moje pytanie :

- czy jeśli doszło do podanej sytuacji wystarczy istniejący gaz ściągnąć do agregatu ( jedn. zew.) póżniej ściągnąć go do butli czy urządzenia następnie stworzyć próżnię w całym układzie i ponownie uzupełnić czynnik w układzie wg wymaganej ilości wagowej?
czy gaz ściągnięty z urządzenia jest pomieszany już z powietrzem wtedy i należy uzupełnić całość nowym gazem?
- co z olejem smarującym czy do urządzeń split wlewa się dodatkowo olej jak w przypadku klimatyzacji samochodowej.

z góry dziękuję za pomoc

Marcin
  • Odpowiedz

Amfan

2022-11-24, 13:41:45
Top użytkownik
Najlepiej ściągnąć czynnik z urządzenia . Zrobić próżnie i uzupełnić tyle ile powinno być.
  • Odpowiedz

Marcin automobile

2022-11-24, 20:56:18
Nowy użytkownik
(2022-11-24, 13:41:45)Amfan napisał(a): Najlepiej ściągnąć czynnik z urządzenia . Zrobić próżnie i uzupełnić tyle ile powinno być.
No tak ale teraz pytanie jak ściągnie się czynnik z urządzenia do butli to co powietrzem z którym się on już niewątpliwie zmieszał ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa