Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem.

30 Odpowiedzi, 16661 Wyświetleń
1 2 Dalej

RobertJ

2022-11-24, 08:24:15
Nowy użytkownik
Jestem nowym forumowiczem . Witam wszystkich Wink.
Mój instalator przeciąga mnie z czasem z naprawą to raz a dwa nie ma pomysłu co może się dziać  więc proszę Was o pomoc.
W marcu tego roku założyłem w domu 4 jednostki toshiba haori : 2x3.5kw , 1x2.5kw i 1x4.6kw.
Mam problem z jednostką o mocy 4.6  . Pozostałe działają bardzo dobrze.
Jednostka nie reaguje na podwyższenie zadanej temperatury . Podłączyłem ją do inteligentnego gniazdka i widzę że nie następuje wzrost mocy.
Startuje z zadaną temperaturą i grzeje . Podwyższam temp  nie ma żadnej reakcji . Podkreślam że w trybie auto wszystko jest w porządku.  Klimatyzacja skokowo reaguje podwyższeniem mocy co widzę od razu na urządzeniu mierzącym parametry prądu.
Mam wrażenie również że wadliwa jednostka częściej wchodzi w tryb defrost ale to akurat może być jej specyfika.
Podpowiecie coś?
  • Odpowiedz

Amfan

2022-11-24, 13:52:00
Top użytkownik
Jak nie ma pomysłu to niech zgłosi problem do dystrybutora a dystrybutor do toshiby. Jakaś procedura sprawdzenia i pomiarów zawsze jest.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-11-24, 13:56:30
Zaawansowany użytkownik
Zostawiłeś kupe siana za chińską toshibe i instalator się wypina? Egzekwuj swoje prawa. Jakie czynności wykonał?  Haori chyba ma pobór energii w aplikacji? 
Co znaczy ze w auto chodzi dobrze?  Auto trybów teoretycznie  niczego nie zmienia. Wazne zeby zadana temperatura była wyzsza o ponad  2-3st od panujacej przy wlocie klimatyzatora wtedy klimatyzator musi zareagowac i zwiekszyć obroty sprezarki. Jakie to sa wartosci poboru?
  • Odpowiedz

RobertJ

2022-11-24, 14:31:10
Nowy użytkownik
Start jednostki przy zadanej prędkości nadmuchu i temperaturze . Klimatyzator pracuje normalnie prąd 3.2A moc 640watt -leci ciepłe powietrze. Podwyższam temperaturę nieważne czy to z aplikacji czy z pilota powiedzmy o 3 stopnie( podwyższyłem na 30 stopni i również brak reakcji ) . Jednostka nie reaguje . Parametry pracy jak wyżej. To samo jak wyżej tylko daję tryb auto . Jednostka natychmiastowo reaguje . Moc i prąd rośnie . Pozostałe trzy jednostki płynnie reagują na zadaną temperaturę . Zauważyłem jeszcze że po defroście jednostka dmucha chłodnym powietrzem pomimo tego że temp zadana 19 / na wlocie 16 . Prąd pobierany 450 watt i kręci się tak cały czas. Mam taki tryb jak hi power. Tu również jednostka reaguje prawidłowo , wzrost obrotów spręząrki i temp na wylocie . Klimatyzator nie działa poprawnie w trybie manualnie zadanej temperatury i nawiewu . Poprawnie działa w trybie auto , działa również tryb hi power.
  • Odpowiedz

radekklimat

2022-11-24, 14:46:56
Moderator
Czy uklad był dopełniany dodatkowa ilością czynnika jeżeli była niezbędna?
  • Odpowiedz

RobertJ

2022-11-24, 14:51:20
Nowy użytkownik
Była robiona próżnia . Z ciekawości pytałem instalatora o czynnik -odpowiedział że jest już dany oryginalnie.
  • Odpowiedz

radekklimat

2022-11-24, 14:54:46
Moderator
4 jw, jakie są odległości od agregatundo jednostek
  • Odpowiedz

RobertJ

2022-11-24, 14:56:26
Nowy użytkownik
Zapomniałem napisać że jednostki pracują w trybie split . Przepraszam Wink .
Odległość jednostki od agregatu około 5-6m
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-11-24, 15:04:41
Zaawansowany użytkownik
Ok tylko precyzujmy-tryb auto dotyczy odzielnie trybów pracy a odzielnie predkosci wentylatora.
Hi power czyli u innych turbo to wymuszenie max mocy do uzyskania zadanej temperatury. Mozesz w wychlodzonym pomiedzczeniu nastawic 30st i wlaczyc hi power pobór powinien wynosić ok 1900W. Trafycyjnie radziłbym sprawdzić czynnik jesli rzeczywiscie defrostów jest nienaturalnie wiecej niz analogicznie w poprzednich okresach.
  • Odpowiedz

RobertJ

2022-11-24, 15:07:05
Nowy użytkownik
Mówimy cały czas o grzaniu . Praca auto w trybie grzania.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-11-24, 15:09:43
Zaawansowany użytkownik
Przy takich dlugoaciach ładowanie czynnika przy montażu zbedne. Producent przewiduje długosc bez dopełniania do bodaj 7.5m

(2022-11-24, 15:07:05)RobertJ napisał(a): Mówimy cały czas o grzaniu .  Praca auto w trybie grzania.
Nadal nie wiem co masz na mysli no chyba ze toshiba ma tylko jedno auto
Auto na grzaniu Czyli auto na wentylator?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-11-24, 15:13:10 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

RobertJ

2022-11-24, 15:10:42
Nowy użytkownik
Jednostka od samego początku ( zakupiona w marcu tego roku) pracowała źle . Podwyższałem temperaturę i nie było reakcji . Myślałem że to może przekłamanie czujnika temperatury ale jednak nie.

Są dwa tryby auto . Ja mówię o trybie w której włączam jednostkę na grzanie i potem nastaw temperatury i AUTO.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-11-24, 15:13:23 przez RobertJ.)
  • Odpowiedz

Amfan

2022-11-24, 15:16:04
Top użytkownik
Ustaw w trybie auto na najwyższą temperaturę i niech popracuje dłużej . sprawdź po jakim czasie zacznie schodzić z obrotów i czy w tym czasie zbliża się do zadanej temp.
Jeśli poprawnie będzie reagował
To reklamuj niech Ci wymienią wewn
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-11-24, 15:21:08
Zaawansowany użytkownik
Piszesz jakby to była jakas sekwencja następujaca po kolei.
Wnuoskuje ze to jest tryb auto na wentylatorze. Moze to miec wpływ na reakcje klimatyzatora. Porównaj auto np z maksymalnymi obrotami.
  • Odpowiedz

RobertJ

2022-11-24, 15:23:55
Nowy użytkownik
Amfan jutro zrobię tak jak sugerujesz ( nie chcę już stresować rodziny Wink ) . Przy małej różnicy w zadanej temperaturze czyli podniosłem z 19 na 22 i tryb auto szybko osiągnął temperaturę i kręcił cały czas na podwyższonych obrotach . Wkurzyłem się i zszedłem z prędkością wentylatora na manual.

Tryby auto w toshiba rozumiem tak :
Jeden tryb auto główny w którym zadaję temperaturę i jednostka sama decyduje co ma robić ( czy grzać czy chłodzić) i drugi wchodzę w tryb grzania i tam jest tryb auto ( wentylatora) . W tym trybie jednostka pracuje poprawnie . Jest reakcja jednostki przy podwyższeniu temperatury .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-11-24, 15:31:00 przez RobertJ.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-11-24, 15:42:12
Zaawansowany użytkownik
Porównaj niskie obroty i najwyzsze bez tego auto. Jak bedzie podobnie to nie ma tematu. Niskie obroty- mniej sie wychładza czujnik, wysokie-bardziej i jest reakcja. Klimatyzatory split nie sa precyzyjne.
  • Odpowiedz

RobertJ

2022-11-24, 15:54:25
Nowy użytkownik
(2022-11-24, 15:42:12)Tytanowy Janusz napisał(a): Porównaj niskie obroty i najwyzsze bez tego auto. Jak bedzie podobnie to nie ma tematu. Niskie obroty- mniej sie wychładza  czujnik, wysokie-bardziej i jest reakcja. Klimatyzatory split nie sa precyzyjne.

Rozumiem co sugerujesz ale nie wiem dlaczego pozostałe jednostki pracują  poprawnie ( powtórzę jeszcze raz  : system split) . 
W jednostkach 2,5 i  dwóch 3,5 nie ma problemu który opisuję .

Jeszcze uzupełnię odpowiedź . Tu nie chodzi o brak precyzji wg mnie tylko całkowity brak odpowiedzi jednostki na zadaną temperaturę . Mam nastaw 19 daję 30 i jednostka mieli bez reakcji .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-11-24, 15:58:35 przez RobertJ.)
  • Odpowiedz

Amfan

2022-11-24, 16:02:06
Top użytkownik
Mode auto
Fan auto
Temp 30 C

Natomiast nie działa Ci w trybie
Mode heat
Fan high
Temp 30 C
  • Odpowiedz

RobertJ

2022-11-24, 16:06:24
Nowy użytkownik
(2022-11-24, 15:04:41)Tytanowy Janusz napisał(a): Ok tylko precyzujmy-tryb auto dotyczy odzielnie trybów pracy a odzielnie predkosci wentylatora.
Hi power czyli u innych turbo to wymuszenie max mocy do uzyskania zadanej temperatury. Mozesz w wychlodzonym pomiedzczeniu nastawic 30st i wlaczyc hi power pobór powinien wynosić ok 1900W. Trafycyjnie radziłbym sprawdzić czynnik jesli rzeczywiscie defrostów jest nienaturalnie wiecej niz analogicznie w poprzednich okresach.

(2022-11-24, 16:02:06)Amfan napisał(a): Mode auto
Fan auto
Temp 30 C

Natomiast nie działa Ci w trybie
Mode heat
Fan high
Temp 30 C
Mode heat   , fan auto   działa      nie działa w trybie w którym nastawiam wiatrak na dany stopień i   podbijam temperaturę .
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-11-24, 16:09:03
Zaawansowany użytkownik
No nie wiem, inne moce inne pomieszczenia.
Piszesz o reakcji spreżarki, a moze przeanalizuj rzeczywiste temperatury w pokoju po zadaniu wyzszej temp na wyswietlaczu. W koncu to jest najwazniejsze a nie to czy sprezarka keci sie wyzej, może nie musi?
Toshiba ma odczyt temperatury z pilota?
Ten tryb pominie ulomnosc odczytu temperatury z góry obudowy.
  • Odpowiedz

RobertJ

2022-11-24, 16:19:52
Nowy użytkownik
(2022-11-24, 16:09:03)Tytanowy Janusz napisał(a): No nie wiem, inne moce inne pomieszczenia.
Piszesz o reakcji spreżarki, a moze przeanalizuj rzeczywiste temperatury w pokoju po zadaniu wyzszej temp na wyswietlaczu. W koncu to jest najwazniejsze a nie to czy sprezarka keci sie wyzej, może nie musi?
Toshiba ma odczyt temperatury z pilota?
Ten tryb pominie ulomnosc odczytu temperatury z góry obudowy.
Nie ma odczytu z pilota. Pomieszczenie się wychladza. Po podbiciu temp powinno wylatywać cieplejsze powietrze. Nic takiego się nie dzieje. Robiłem skrajną sytuację. Zadałem 30 stopni. Nic to nie daje.
  • Odpowiedz

Amfan

2022-11-24, 16:23:22
Top użytkownik
Jeśli masz
mode heat
Fan max
Temp 30 C
I urządzenie nie chce się rozpędzić
Zarówno wentylator w wewnętrznej nie chce szybciej chodzić i sprężarka w zewn. to znaczy , że wymiennik nie może się wygrzać i dlatego nie puszcza wentylatora na większe obroty. Jeśli tak się dzieje to trzeba czynnik ważyć.
  • Odpowiedz

RobertJ

2022-11-24, 16:38:41
Nowy użytkownik
(2022-11-24, 16:23:22)Amfan napisał(a): Jeśli masz
mode heat
Fan max
Temp 30 C
Zarówno wentylator w wewnętrznej nie chce szybciej chodzić i sprężarka w zewn. to znaczy , że wymiennik nie może się wygrzać i dlatego nie puszcza wentylatora na większe obroty. Jeśli tak się dzieje to trzeba czynnik ważyć.
Dopytam. To nie jest tak że jak jest za mało czynnika to powinien wyskoczyć błąd?
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-11-24, 16:44:03
Zaawansowany użytkownik
Popieram, zwłaszcza, że notujesz czeste defrosty. Jeśli do tego dojdzie dopilnuj próby ciśnieniowej i detekcji miejsca ubytku. Oczywiscie wszystko o czym było wyżej powinien przeanalizować instalator.

(2022-11-24, 16:38:41)RobertJ napisał(a):
(2022-11-24, 16:23:22)Amfan napisał(a): Jeśli masz
mode heat
Fan max
Temp 30 C
Dopytam. To nie jest tak że jak jest za mało czynnika to powinien wyskoczyć błąd?
Pośrednio klimatyzator może dosc do takiej konkluzji i wywalić błąd, tylko ubytek musi być znaczny
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-11-24, 16:51:25 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

RobertJ

2022-11-24, 19:56:04
Nowy użytkownik
Wygląda to tak.
Fun ma 7 poziomów(najniższy silence i kolejno pięć) oraz AUTO.
Temperatura zadana 20 na wlocie 17
włączam
1.tryb HEAT
Fun silence
Podbijam temperaturę do 25
Wynik: letnie powietrze wylatuje z jednostki ,brak podbicia mocy
2.tryb HEAT
Fun kolejno poziom 1 potem 2
Reakcja jednostki to samo jak w pkt 1
3 Tu się dzieją ciekawe rzeczy.
Po ustawieniu Fun na poziom 3 wylatuje cieple powietrze z klimatyzatora. Każde podbicie o 1 stopień powoduje zwiększenie poboru prądu. Jest tak jak powinno być wg mnie.
Podsumowując :
Mode HEAT, fun AUTO oraz Mode HEAT, fun :3,4,5 działa dobrze natomiast Mode HEAT fun silence, 1,2 działa źle.
PS po moich zabawach jak wyżej nastąpił defrost który trwał 30 minut. Fun 2 temp zadana 23 pokazuje że jest 18 leci letnie powietrze 2.8A 530 watt i tak cały czas.
Podbijam fun na 3 po minucie 1600 watt 8A. Po 15 min 850 watt 4,4 A.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa