Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Haier PEARL Plus 5kW

4 Odpowiedzi, 5566 Wyświetleń

sobesciak

2022-12-06, 12:02:43
Nowy użytkownik
Dzień dobry. Witam wszystkich użytkowników forum. To mój pierwszy post.

Ostatnio zamontowano mi nowy klimatyzator Haier PEARL Plus 5kW.
Gdy uruchamiam go w funkcji grzania pracuje w sposób cykliczny po parę minut. Dla przykładu przytaczam wykonany przeze mnie test:

Uruchomienie klimatyzatora w funkcji grzania i nastawienie temp. zadanej 30*C (pilot)
Mimo, że w domu było ok 21*C klimatyzator wskazywał 16*C (mierzone w innych miejscach tego samego pomieszczenia, jednakże te 16*C nie wydaje mi się temp. mało wiarygodną, no ale ok)
Rozruch trwał 9:10 min. - w tym czasie klapy wylotu były ustawione poziomo. 
Grzanie 8:20 min - w tym czasie najwyższa zarejestrowana temp. nawiewy wyniosła 39,4*C, temp. wewnętrzna na wyświetlaczu klimatyzatora dobiła do 21*C
Przerwa 9:00 min - temp. wewnętrzna na wyświetlaczu klimatyzatora spadła do 20*C
Grzanie 6:00 min - w tym czasie najwyższa zarejestrowana temp. nawiewy wyniosła 40*C, temp. wewnętrzna na wyświetlaczu klimatyzatora dobiła do 21*C
Przerwa 8:50 min - temp. wewnętrzna na wyświetlaczu klimatyzatora spadła do 20*C
Grzanie 8:30 min - w tym czasie najwyższa zarejestrowana temp. nawiewy wyniosła 40,4*C, temp. wewnętrzna na wyświetlaczu klimatyzatora dobiła do 23*C
Przerwa 8:20 min - temp. wewnętrzna na wyświetlaczu klimatyzatora spadła do 21*C
Grzanie 8:00 min - w tym czasie najwyższa zarejestrowana temp. nawiewy wyniosła 41,5*C, temp. wewnętrzna na wyświetlaczu klimatyzatora dobiła do 24*C

Na tym test zakończyłem.
Czyli klimatyzator pracował w cyklach 8-9 min pracy / 8-9 min przerwy, dając na wyjściu maksymalnie temperaturę ~40*C.
Temperatura na zewnątrz +2*C

Jednostka zewnętrzna wyglądała tak - https://photos.app.goo.gl/sFEXWTMUMMZkTdWk7
(wymiennik był lekko zroszony w dolnej części, lodu brak)

Czy klimatyzator powinien działać w ten sposób? Wydaje mi się, że coś jest nie tak. Myślałem, że dobije do nastawionej i będzie podtrzymywał temperaturę pomieszczenia. 

Klima oczywiście jest na gwarancji i ma przyjechać do mnie serwis. 
Proszę jednak o opinię niezależnych fachowców abym mógł w sposób rzeczowy porozmawiać z serwisantami.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-12-06, 13:04:21
Zaawansowany użytkownik
Pobaw sie funkcja odczytu temp z pilota. Moze to cos zmieni. Jesli nastawe masz 30 a klima sie wylacza przy o wiele nizszych warosciach to cos nie tak. Na dodatek wylacza sie przy roznych warosciach .Jak masz mozliwosc to zmiez pobor energi, powinien byc modulowany i z czasem spadac.
  • Odpowiedz

sobesciak

2022-12-06, 14:43:38
Nowy użytkownik
Resetowałem pilot i klimę (odłączając od zasilania). Nie mam jak zmierzyć poboru (klimatyzator jest wpięty do instalacji bez gniazdka zasilającego). Ekspertem nie jestem ale wydaje mi się, że klimatyzator po kilku minutach pracy przechodzi w tryb odmrażania wymiennika zewnętrznego. Chwilę przed zakończeniem cyklu grzania temperatura na wylocie powietrza gwałtownie się ochładza. Potem roleta wylotowa ustawia się poziomo i zaczyna lekko dmuchać ale już powietrzem w temperaturze otoczenia. Tak jakby pompował czynnik w drugą stronę. Tylko dlaczego skoro jednostka zewnętrzna nie jest pokryta lodem? Czynnik gdzieś uciekł?

Jaka w ogóle powinna być temperatura na wylocie takiego klimatyzatora podczas grzania? 40*C jest ok?
Jak powinna wyglądać praca takiego klimatyzatora w okolicach 0*C na zewnątrz, a jak np. przy -5*C lub -10*C?
Wiadomo, że jednostka zewnętrzna może zamarzać i co jakiś czas klima będzie pompować w drugą stronę aby go odmrozić, no i wtedy wiadomo, że nie grzeje. Ale z taką częstotliwością przy +2*C?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-12-06, 14:48:10 przez sobesciak.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-12-06, 17:02:12
Zaawansowany użytkownik
Jak załącza defrost to powinien o tym sygnalizowac na wyswiedlaczu najczesciej dF. Zaladzanie zalezy od temperatury i od wilgotnosci. Na plusie też mozesz miec defrost. Jak posprawdzaja podstawowe parametry to powinni brac sie za czynnik...
  • Odpowiedz

sobesciak

2022-12-07, 07:18:52
Nowy użytkownik
Ok. Na wyświetlaczu nic nie wyświetla poza temp. wew. no i temperaturą nastawną jak ją zmieniam na pilocie (to przez chwilę).
To co potrzebuję wiedzieć na ten moment to wiem. Upewniłem się, że taka praca nie jest normalna. Thx
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa