Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rozpraszacz kondensatu

4 Odpowiedzi, 4306 Wyświetleń

eddya37

2023-01-13, 18:07:12
Nowy użytkownik
Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa miał do czynienia z takim urządzeniem:

https://wipcool.pl/pl/products/rozprasza...-5237.html

Planuję założenie klimatyzacji w wykończonym mieszkaniu i celowałem w montaż bez większej ingerencji - zastanawiałem się jednak, czy nie da się czegoś zrobić ze skroplinami poza klasycznym wiaderkowaniem. I wtedy internet podsunął coś takiego, ale nie znalazłem żadnych opinii na temat tego typu urządzeń. Stad pytanie, czy ktoś miał z takowym (nie)przyjemność?
  • Odpowiedz

Amfan

2023-01-14, 06:19:10
Top użytkownik
Stosowałem wigam hyppo
Tam są dwie blaszki pod napięciem w zbiorniku i jak się pojawi woda to zaczyna się gotować. Podobno te blaszki to elektrody , które rozbijają wodę na wodór i tlen. Taka jakby więzienna buzała z żyletek.To urządzenie z wipcool to jakaś nowość i działa na innej zasadzie . Sam jestem ciekaw. Kiedyś coś takiego widziałem i nawet zdemontowałem ze starego urządzenia. Jak znajdę to wrzucę zdjęcie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-01-14, 06:27:16 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

eddya37

2023-01-14, 10:43:25
Nowy użytkownik
Tak, o różnych rozwiązaniach z grzałkami słyszałem, to jednak wydaje się ciekawsze, bo celuje dodatkowo w ekonomizację użytkowania.

Jakby ktoś znał dobrze angielski i miał za dużo wolnego czasu, to znalazłem nawet chińską pracę naukową o rozwiązaniu o podobnych założeniach - być moze wiec będzie się ono pojawiało w przyszłości na bardziej masową skalę.

https://www.sciencedirect.com/science/ar...472100038X

Natomiast odnośnie samego urządzenia wipcoola to nie znalazłem żadnych opinii także szukając w angielskiej części internetu, także trzeba będzie czekać na pionierów, którzy przetestują to na własnej skórze - ja tymczasem na pewien czas chyba zakoleguję się z wiadrem Smile)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-01-14, 10:44:18 przez eddya37.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-01-14, 11:09:22
Zaawansowany użytkownik
Jest filmik z prezentacji tych urządzeń. Produkt blizniaczy z wigam to jest jakas tam forma czajnika pobierającego "jedynie" 750W
Wipcool nie gotuje Wink tylko robi mgiełkę, niby spoko tylko czy taka mgiełka zawsze odparuje na skraplaczu i część nie spłynie na tacę. Pytanie ile pobiera energii i czy nie zdechnie po roku Smile
https://youtu.be/mb2AUMwZBhU
  • Odpowiedz

eddya37

2023-01-14, 11:13:16
Nowy użytkownik
Dokładnie, póki nie ma informacji z placu boju, to jest więcej pytań niż odpowiedzi.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa