Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pompa ciepła

5 Odpowiedzi, 4876 Wyświetleń

Morek

2008-10-01, 12:17:15
Nowy użytkownik
zrobiłem niedawno eksperyment tj wsadziłem sprężarkę na r22 do pompy ciepła carrier na gaz r 407. Jednostka działa bez zarzutów tylko chciałem wiedziec ile to moze potrwac tzn czy i kiedy mi sie moze zajechac. Instalacje krotka bokrótką w pompie przepłukałem.
  • Odpowiedz

Remik

2008-10-01, 15:24:26
Zaawansowany użytkownik
Witam
Te czynniki mają podobną temperaturę parowania, ale przy takiej zamianie należało wymienić olej. Nigdy takiego eksperymentu nie robiłem. Daj znać jak padnie sprężarka, bo jestem ciekawy ile czasu pochodzi
pozdrawiam
  • Odpowiedz

kondzio85

2008-10-01, 19:39:28
Użytkownik
A ja się muszę pochwalić ,że kolegi znajomy opowiadał ,że jego znajomy wpuścił bez wymiany oleju, do pustego układu po R22 gazu r407 (bo innego akurat nie miał) a był daleko w trasie. Sprężarka chodziła bez wymiany oleju ponad rok - później już szlak ją trafił Smile Jednakże powodem uszkodzenia sprężarki nie był bezpośrednio freon r407 lecz ogólnie brak freonu - jakiś czas chodziła na sucho Sad
  • Odpowiedz

mister

2008-10-01, 20:40:07
Zaawansowany użytkownik
Remik napisał(a):Witam
Te czynniki mają podobną temperaturę parowania, ale przy takiej zamianie należało wymienić olej. Nigdy takiego eksperymentu nie robiłem. Daj znać jak padnie sprężarka, bo jestem ciekawy ile czasu pochodzi
pozdrawiam
dlaczego należało wymienić olej ,niektóre sprężarki na r22 są napełnione olejem syntetycznym.
  • Odpowiedz

Remik

2008-10-02, 15:44:16
Zaawansowany użytkownik
mister napisał(a):
Remik napisał(a):Witam
pozdrawiam
dlaczego należało wymienić olej ,niektóre sprężarki na r22 są napełnione olejem syntetycznym.
Jeśli był mineralny - literatura nakazuje wymianę na poliestrowy
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa