Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wybór pomiędzy LG/Mitsubishi/Daikin

5 Odpowiedzi, 4680 Wyświetleń

voldek13

2023-04-18, 05:59:11
Nowy użytkownik
Witam,

Planuję założenie multisplita w bloku (pokoje 9m2+16m2) i nie wiem na którą markę się zdecydować.
Przeznaczenie to chłodzenie 2 miesiące podczas lata + dogrzewanie tydzien-dwa przed sezonem grzewczym ale chciałby trwały sprzęt a nie coś co się popsuje za 5lat.
Znaczenie ma też wielkość jednostki i w miarę możliwości szukam czegoś małego.

Chińczyki odrzucam, zostaje LG oraz Mitsubishi/Daikin.
Najbardziej podoba mi się Daikin Stylish ale względem LG to dopłata +50% i nie mogę sobie usprawiedliwić tego w żaden sposób.
Alternatywą jest podstawowy model Camfora ale pomijając już jego brzydotę to wydaje się tak okrojony ze wszystkich dodatkowych funkcji względem droższych modeli że lepiej wypada "bardziej dopakowany" model LG... ale widziałem tutaj narzekania że ta firma jest awaryjna.

Mitsubushi Design też jest opcją ale nie mogę znaleźć go w katalogu i wygląda na wycofany model mimo że przedstawiono mi go w ofercie.

Jaka jest wasza opinia w tym temacie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-04-25, 04:56:16 przez voldek13.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-04-18, 07:12:59
Zaawansowany użytkownik
O jakich "funkcjach piszesz"? Kazdy grzeje, chłodzi dobrze zeby miał wifi i to na tyle. W LG mozesz wybrac ciut tańsze jedn wewn S09ET Prawdopodobnie LG bedzie miało najmniejszą jedn zew.
  • Odpowiedz

voldek13

2023-04-18, 07:31:55
Nowy użytkownik
(2023-04-18, 07:12:59)Tytanowy Janusz napisał(a): O jakich "funkcjach piszesz"?  Kazdy grzeje, chłodzi dobrze zeby miał wifi i to na tyle. W LG mozesz wybrac ciut tańsze jedn wewn S09ET Prawdopodobnie LG bedzie miało najmniejszą jedn zew.
Patrząc na pilota od camfory to nie da się regulować żaluzji w poziomie, brak wifi, tygodniowego programatora i cichszej funkcji pracy porównując do droższych modeli. Daikin Stylish oraz LG Deluxe reklamuje się trybem "komfortu" do ustawienia nawiewu maksymalnie do góry tak żeby uniknąć strumienia powietrza skierowanego na osoby znajdujące się w pomieszczeniu ale nie mam pewności czy to nie jest tylko marketingowy bełkot (w Camforze tego nie widzę).

Najbardziej skłaniałbym się właśnie ku LG względem ceny ale przeglądając stare posty widzę sporo narzekań że elektronika jest awaryjna, że praca jednostki zewnętrznej jest głośna, że wpada w wibracje... co mnie dziwi tym bardziej że jednocześnie polecane są typowe chińczyki jak Gree. Z drugiej strony dzisiejsze LG to nie ta sama firma co parę lat temu i obserwując trend pogarszającej się jakości w elektronice znanych marek które mają w ofercie "wszystko" nie chciałbym władować się na minę.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-04-18, 07:46:19
Zaawansowany użytkownik
Bzdury marketingowe. LG ma duzą żaluzje, na pewno lepiej w nim skierowac strumień pod sufit ale to niuanse. Chcesz prestiz wez Mitsu ten 1 z tabeli bo 2 to inna marka. Ten Twoj cennik dziwny, ale nie wnikam.
  • Odpowiedz

voldek13

2023-04-18, 08:50:07
Nowy użytkownik
(2023-04-18, 07:46:19)Tytanowy Janusz napisał(a): Ten Twoj cennik dziwny, ale nie wnikam.
To dopiero cennik od pierwszej firmy a chcę sprawdzić jeszcze parę innych, co jest w nim dziwne wycenionego? Może zwrócić na coś uwagę?
Ogółem większość "firm" jakie widzę w okolicy to takie które jadą prosto z hurtowni do klienta na montaż bez własnego sklepu stacjonarnego ani ekspozycji, to normalne?
  • Odpowiedz

aminokwas

2023-04-18, 19:20:13
Zaawansowany użytkownik
 "...większość "firm" jakie widzę w okolicy to takie które jadą prosto z hurtowni do klienta na montaż bez własnego sklepu stacjonarnego ani ekspozycji, to normalne?...."

Zależy od wielkości "firmy".
Molochy pewnie mają jakąś wystawkę i możesz podjechać, obejrzeć, pomacać, napić się kawki i porozmawiać.
Ale wtedy trzeba się liczyć, że nie wiadomo kto przyjedzie na montaż.
A jak zamontuje, to pewnie ktoś inny przyjedzie na naprawę ewentualnej usterki.
I wtedy usłyszysz "Kto to panu tak spierd...." ;D
I pewnie jeszcze inny przyjedzie na przegląd okresowy.

Większość firm jakie ja znam to jadą prosto ze swojego magazynu do klienta na montaż. Zapakowani materiałami, narzędziami i urządzeniami które mają zamontować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-04-18, 19:21:19 przez aminokwas.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa