Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Brzydki zapach z klimatyzatora Gree po wyłączeniu jed. zew.

2 Odpowiedzi, 1865 Wyświetleń

Mat999

2023-08-16, 19:30:10
Gość
Witam. Mam taki problem. Parę miesięcy temu założyłem klimatyzację Gree Lomo Luxury Plus 3,5 kw. Wszystko działa bardzo dobrze jeśli chodzi o tryb chłodzenia, chłodzi szybko i sprawnie. Jednak gdy klimatyzacja osiągnie daną temp. i wyłączy się agregat zewnętrzny pojawia się dziwny nieprzyjemny zapach. 
Co ważne pojawia się on tylko podczas nawiewu pracy samego nawiewu wewnętrznego, z wyłączoną jednostką zew. Ten zapach pojawia się czasami intensywniej a czasami mniej. Problem występuje od samego początku użytkowania. Myślałem że to może nowe plastiki, albo jakieś elementy które z czasem przestaną śmierdzieć, ale do dzisiaj ten problem nie zniknął. 
Czy ktoś wie co może być przyczyną i czy da się jakoś temu zaradzić?
  • Odpowiedz

freegass

2023-08-19, 08:35:39
Użytkownik
Niestety zdarza się. Trzeba rozebrać jednostkę żeby mieć dobry dostęp do całego wymiennika, tacki na skropliny przedniej i tylnej oraz turbiny. Wszystko trzeba dokładnie nasączyć pianką do dezynfekcji z jonami srebra, nie spłukiwać, zostawić na kilka godzin. Nie wiem na jak długo, ale na razie przez kilka tygodni jest ok.
  • Odpowiedz

Mat999

2023-08-21, 17:10:43
Nowy użytkownik
Tylko dlaczego to wymaga dezynfekcji skoro to praktycznie jest nowa klimatyzacja?
Jednostka wew. jest dość mocno zabudowana, jest gdzieś jakaś intrukcja montażowa albo wręcz serwisowa, aby można to było zrobić sprawnie bez zepsucia czegoś? W zwyklej instrukcji nie ma informacji o montażu, tylko ogólne informacje na ten temat.
Dodam tylko ze funkcja samooczyszczania pomaga nieznacznie, jakby trochę ten zapach malał. Zapach jedynie znika po obniżeniu temp, wtedy kiedy agregat zew. się załącza do chłodzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-08-21, 17:17:01 przez Mat999.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa