Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

scenic przyłącze serwisowe

12 Odpowiedzi, 47498 Wyświetleń

nitro

2008-10-16, 07:05:24
Nowy użytkownik
Witam!
Gdzie znajduje się przyłącze serwinowe ( scenic II 1,9dci 03r) niskiego ciśnienia? na wierzchu jest tylko wysokiego . W autodacie podaje, ze jest tylko niskiego w miejscu, w ktorym wlasnie znajduje sie wysokiego....?????
  • Odpowiedz

nitro

2008-10-16, 12:43:44
Nowy użytkownik
Ok, już wiem, jest rzeczywiście tylko jedno i to wysokiego. Poza tym przeciez w automacie do napełniania jest tez opcja tylko HP... Dzieki i pozdr.
  • Odpowiedz

krulik

2008-10-16, 20:11:56
Nowy użytkownik
W scenicu jest tak samo jak w lagunie II
  • Odpowiedz

nitro

2008-10-26, 11:36:47
Nowy użytkownik
Witam ponownie. Czyli jak to jest? Czy to jedno złącze jest to LP rozmiaru HP, czy jedno HP??? W Autodacie jest ,że to jest LP, więc już sam nie wiem... Jak jest w Lagunie II? Dzięki za pomoc!
  • Odpowiedz

nitro

2008-10-26, 22:10:07
Nowy użytkownik
... czyli zle zrobiłem... dlaczego francuzy muszą mieć wszystko na odwrót... Jak inni tak, to oni inaczej... Jak ja je "lubie"... Czyli AD mówi prawde, pomimo rozmiaru przyłącza...
  • Odpowiedz

bodzio

2008-10-27, 18:39:38
Zaawansowany użytkownik
Do tego nie potrzebna AD wystarczy prześledzić układ i widzisz w której części układu jest złącze i tylko dobierasz końcówke.
Wiadomo jak złącze serwisowe jest wlutowane po stronie niskiego ciśnienia to będzie zawór LP i nie ma znaczenia rozmiar złącza.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-10-27, 18:44:24 przez bodzio.)
  • Odpowiedz

ermax

2009-01-11, 15:54:02
Nowy użytkownik
bodzio ma rację - jest to bardzo proste i zdarza się w różnych autach francuskich jak również np. w audi , też jest tylko obsługa.
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-01-11, 17:20:54
Moderator
Ogólnie wkurzają mnie różne certyfikaty, konieczne uprawnienia... ale czasem jak słyszę, że niektórzy mają kupiony "automat do klimy samochodowej" a nie mają pojęcia o klimatyzacji / chłodnictwie, to jednak rozumiem ustawodawców. Sam muszę dużo doświadczyć, nauczyć się, ale pewne sprawy powinne być oczywiste dla ludzi zajmujacych się klimą. Nitro, i to nie tylko o Ciebie chodzi. Tak jak Bodzio mówi - prześledzić układ!
Pozdrawiam, każdy gdzieś początkuje....
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

awax

2009-01-11, 17:30:23
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Ogólnie wkurzają mnie różne certyfikaty, konieczne uprawnienia... ale czasem jak słyszę, że niektórzy mają kupiony "automat do klimy samochodowej" a nie mają pojęcia o klimatyzacji / chłodnictwie, to jednak rozumiem ustawodawców. Sam muszę dużo doświadczyć, nauczyć się, ale pewne sprawy powinne być oczywiste dla ludzi zajmujacych się klimą. Nitro, i to nie tylko o Ciebie chodzi. Tak jak Bodzio mówi - prześledzić układ!
Pozdrawiam, każdy gdzieś początkuje....
Chciałbym zobaczyć reakcję właścicieli tych autek gdyby zobaczyli w jak profesjonalne ręce oddali Swoje "Skarby".
Ale tak serio to działalność taka gdy się nie ma pojęcia o tym co się robi to zwyczajne oszustwo.Certyfikacje sa tu NIEZBĘDNE,Klient musi mieć mozliwość wyboru firmy,która przeszła jakakolwiek weryfikacje.
  • Odpowiedz

mn27

2009-01-11, 19:02:53
Zaawansowany użytkownik
zgadzam sie przeciez wystarczy zerknąć na układ i już sie wie gdzie wysokie a gdzie niskie ,tak wiec troszeczke logicznego myslenia panie nitro a nie auto data, co do innej koncówki to juz inna sprawa francuzi chyba cos lubia zrobic troche inaczej .W wiekszosci wrsztatach samochodowych wulkanizacjach sklepach z czesciami i szybkim ''serwisie'' itp.maja automaty a jak przyjdzie im stwierdzic jakąs usterke co automat nie da rady to juz wielki problem niech ci co maja zajmowac sie naprawą samochodow czy wymiana opon lub sprzedawać częsci niech własnie to robią a klime ci co znaja choc troche temat chłodnictwa bo jak mylą skraplacz z parownikem lub nie umieja poznac hp czy lp i sie pytaja to szlak mnie bierze. pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2009-01-11, 19:16:04
Top użytkownik
No cóż ,z moich obserwacji wynika,że co najmniej 50% nowopowstałych serwisów auto-klimy uczy się z instrukcji obsługi automatu.
Jestem jak najbardziej za powstawaniem nowych punktów serwisowych,ale chociażby dla przyzwoitości osoby je zakładające mogłyby wykazać minimum dobrej woli i poczytać chociaż o podstawach.
Aktualnie przygotowujemy jako KCICHIK taki "elementarz auto klimy" i ciekawi mnie czy bedzie dużo chętnych aby go poznać?
Na marginesie proszę o sugestie w kwestii co Waszym zdaniem powinno się tam znależć? www.kcichik.pl .Na razie forum jest jeszcze ogólnodostępne.
  • Odpowiedz

Klimafrost

2009-02-10, 20:43:33
Nowy użytkownik
Owszem jedno złoncze serwisowe i tak już mają reszte można zczytać podpinając komputer ciśnienie wysokie temperatura parownika itp... Jak to mówią to tylko francuzi potrafią Smile namieszać i zrobić inaczej niżli pozostali chociażby dla zasady oby było inaczej !!!
Kobiety nie można zmienić , ale można zmienić kobiete , ale to nic nie zmienia ......!!!! Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa